“Als het koel, maar wel helder weer is, zijn er nog steeds veel UV-stralen. Ook als het heel bewolkt is, maar licht buiten, kun je nog steeds verbranden en is het raadzaam om te smeren.”
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden en dat ze zich daarom ook niet hoeven in te smeren met zonnebrand lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
Wolken verdelen het zonlicht over alle richtingen waardoor je ook in de schaduw kan verbranden. Bij een weertype waarbij de zon af en toe schuil gaat achter een wolk zal de hoeveelheid UV die je op zo'n dag in totaal ontvangt niet veel minder zijn dan op een onbewolkte dag.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Kleuren waardoor jij bruiner lijkt zijn blauw, rood, fuchsia, dieproze, koraaltinten en paars. Passen goudkleurige sieraden beter bij jouw huidskleur dan heb je een warme ondertoon. Kies voor kleuren als perzik, zalmroze, okergeel, armygreen en turquoise.
Op volledig bewolkte dagen bereikt zo'n dertig procent van de uv-straling het aardoppervlak, berekenden Amerikaanse wetenschappers in 1996. Bij bewolkt weer kun je dus gewoon verbranden, als je lang genoeg buiten bent en de zon achter de wolken fel genoeg is.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
Als richtlijn voor Nederland geldt factor 20 voor dagelijkse en factor 30 bij langdurige blootstelling. Ga niet in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur; zoek dan liever de schaduw op. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld sporten. Ga niet langer dan gemiddeld 3 uur per dag in de zon.
Warme ondertoon
Dan laten kleuren zoals turquoise, olijfgroen, okergeel, zalmroze en perzik jouw velletje er des te bruiner uitzien.
Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Maar hoe geniet je daar nu zo lang mogelijk van? We geven je enkele tips… Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen.
Verkoeling
Koel je verbrande huid af met natte (liefst katoenen) doeken, of neem een douche met lauw-koud water zonder doucheproducten als je je verbrande huid snel genezen wil. Beide trucs verlichten de pijn en helpen de 'brand' uit de huid te trekken.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.