Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren.Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
In tegenstelling tot de haren op je benen en armen hebben de haren onder je oksels de neiging om alle kanten op te groeien. Door te scheren in een X patroon pak je de meeste haartjes in 1 scheerbeweging mee, en hoef je minder vaak over je oksels te strijken om alle haartjes te verwijderen.
Als je stopt met scheren, heeft je lichaam minder huid-op-huid contact. Dit gebeurt als je loopt, rent of gewoon staat. Doordat je de haren laat staan is er minder frictie tussen de huid van je armen en de huid van je oksel. Wat weer zorgt voor minder irritaties.
Afhankelijk van je haarkleur, hoeveelheid haartjes en hoe snel het groeit, scheer je jouw oksels misschien wel wekelijks, twee wekelijks of juist meerdere keren per week.
Haar helpt luchtjes verspreiden
Die ontstaat pas als bacteriën het talg dat bij het zweet zit afbreken. De okselharen zouden een extra oppervlak vormen waar deze geurstofjes zich aan hechten en van waaruit ze zich makkelijker in de lucht kunnen verspreiden. Een soort springplank dus voor geurmoleculen.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
Okselhaar om geur te verspreiden
De geurstofjes kunnen zich namelijk hechten aan het haar, waardoor ze zich makkelijker kunnen verspreiden. Daarom groeit er dus haar onder je oksels. Het gaat hier trouwens niet om de klassieke zweetgeur: die vinden de meesten toch écht niet zo aantrekkelijk.
Onze lezers hebben gestemd, en het antwoord was duidelijk: Mannen moeten hun oksels wél scheren. Tenminste, soms. Van de 4.044 geënquêteerden, gaf 68 procent aan hun okselhaar te scheren; 52% geeft aan dat ze dit doen voor uiterlijke redenen, 16% doet het vanwege 'atletische redenen'.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Dermatoloog Menno Gaastra benadrukt: "Okselhaar is absoluut niet onhygiënisch." Volgens Gaastra is het wel zo dat bacteriën makkelijker op de huid tussen de haren gaan zitten. "Als je je minder vaak wast, ga je sneller ruiken mét okselhaar dan zonder. Maar als je het schoon houdt, is er niks aan de hand."
Je okselhaar heeft, net als je hoofdhaar, een eigen groeicyclus. De groeicyclus van je okselhaar duurt echter een stuk korter; waar de groeicyclus van je hoofdhaar gemiddeld 2 tot 6 jaar duurt, duurt die van je okselhaar maar 30 tot 45 dagen.
Scheren is de populairste methode, omdat je je haar op die manier in een minuut of twee weg kunt halen. Je kunt je haar ook harsen en epileren, wat als voordeel heeft dat je haar langer wegblijft. Je kunt tevens een ontharingscrème gebruiken om van je okselhaar af te komen.
Azijn is een goed middel tegen veel vlekken, ook tegen gele vlekken in witte kleding. Vul een plantenspuit voor de helft met witte azijn en voor de helft met water. Spuit het mengsel op de zweetplekken voordat u de kleding wast. Ook met natriumbicarbonaat kunt u transpiratievlekken verwijderen.
Doe aardappel of komkommer onder je oksels
Snijd een komkommer of een aardappel in plakjes (maar net wat je in huis hebt) en wrijf met de schijfjes onder je oksel. Wacht dan ongeveer 20 minuten met het wassen van je oksels, zodat het in kan werken.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Eén keer waxen en je wilt niet meer terug! Waxen is een tijdelijke ontharingsmethode die het haar met wortel en al verwijdert. Dit gebeurt bij scheren bijvoorbeeld niet, waardoor haartjes heel snel terugkomen. Bij waxing blijft je haar gemiddeld 3 tot 5 weken langer weg.
Ontharingscrème lost je oksel haar op tot vlak onder het huidoppervlak, waardoor je meestal net een dagje langer gladde oksels houdt dan met scheren. Het is belangrijk dat je de ontharingscrème eerst op een klein stukje huid test. Als je geen irritatie voelt, kun je het gebruiken om je oksels te ontharen.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Meiden krijgen al vroeg in de puberteit meer lichaamshaar. Vanaf een jaar of tien kan er schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen. Okselhaar komt wat later, gevolgd door haar op armen en benen.
Het is beter eerst even onder de warme douche te staan, voordat je met het scheren begint. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je haartjes zachter zijn wat het scheren makkelijker maakt. Exfoliëren, peelen of scrubben is altijd een goed idee voordat je een scheermes erbij pakt.
Het grootste gedeelte van de vrouwen (53%) scheert af en toe de benen, bijvoorbeeld als ze op date gaan of naar de kinesist moeten. Eén derde (31%) zorgt ervoor dat haar beenhaar altijd weg is, meestal omdat ze dat zelf fijn vinden, en 16% laat haar benen gewoon au naturel in de winter.
De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd.