Eet ze bij voorkeur zo vers mogelijk, binnen een paar dagen. Verse doperwten kun je eventueel ook tot 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse doperwten kun je ook invriezen.Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
Verse erwten kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Erwten uit de diepvries, bewaar je in de diepvries. Erwten uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast.
Blancheer doperwtjes ongeveer één minuut in kokend water en blend ze samen met feta, munt en olijfolie in de keukenmachine. Breng op smaak met peper, zout en eventueel citroensap. De puree mag nog een beetje grof zijn. Superlekker op een getoaste crostini of bij gebakken coquilles.
Bewaar ongedopte, verse erwten in een open zak op een koele plaats (koelkast) niet langer dan twee tot drie dagen (afhankelijk van de temperatuur). Het suikergehalte loopt na het plukken snel terug. Gedopte erwten kun je één dag in de koelkast bewaren.
Vries de erwten in en bewaar het restje afgesloten 3 maanden in de vriezer. Kook rauwe erwten eerst kort voor je ze invriest. Zo blijft de smaak en textuur van de groente behouden.
En klaarmaken is super makkelijk: gewoon even stomen tot ze beetgaar zijn.Of pannetje water koken, bevroren doperwten erin, paar minuten koken, et voilà: klaar zijn je erwten.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven. Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert.
Vitamines. Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater. Het koude water heeft immers de neiging om zout uit de groenten te trekken en zo de smaak af te zwakken.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
Peulvruchten eet je best niet rauw
Bij gedroogde peulvruchten maak je lectinen onschadelijk door ze te weken in water en daarna minimaal 10 minuten te koken. Peulvruchten zoals prinsessenbonen, sugarsnaps en peulen kan je ook beter niet rauw eten.
Prei bereiden & bewaren
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen.Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen. In de vriezer kun je de stamppot 1 tot 2 maanden bewaren.
Broccoli kun je ook invriezen
In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Dat gebeurt bij het vochtverlies vlak na het plukken, bij het voorsnijden of schillen, bij het invriezen en doordat sommige groenten niet de kans krijgen om helemaal te rijpen. Uiteindelijk blijven er in diepvriesgroenten en verse groenten evenveel voedingswaarden achter. De een is dus niet minder gezond dan de ander.
Wat je niet moet doen is het opnieuw invriezen nadat het alleen ontdooit is en je het niet goed verhit hebt (dus bijv. ontdooien, in stukjes hakken en weer invriezen). De structuur van groentes wordt vaak wel aangetast door herhaaldelijk invriezen dus er kan wel wat van de smaak en textuur verloren gaan.
Doe de doperwtjes in een keukenmachine met wat olie en citroensap en aromatische munt en basilicum. Lekker op een cracker, bij rauwkost of op je dagelijkse boterham. De volgende kruiden en specerijen pasen perfect bij doperwtjes: basilicum, peterselie en bonenkruid.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.