Overweeg buisjes bij kinderen met langdurig lijmoor én gehoorproblemen. Kinderen met langdurig lijmoor die andere klachten vertonen (zoals gedrags- of evenwichtsproblemen) en normaal horen krijgen het best geen buisjes. Kinderen met langdurig lijmoor zonder andere klachten krijgen het best geen buisjes.
Uw kinder- of KNO-arts kan buisjes in het oor aanraden voor uw kind als behandeling van oorontstekingen die regelmatig terugkeren of die lang aanhouden. De buisjes voor in het oor zijn slechts een paar millimeter breed. Een buisje voor in het oor is heel klein en het wordt in het trommelvlies van uw kind geplaatst.
De trommelvlies-buisjes laten meestal vanzelf weer los. Dit kan na 6 maanden zijn en ook nog na 1 jaar. Uw kind kan door de buisjes littekentjes op het trommelvlies krijgen. Dit kan geen kwaad.
Vanaf welke leeftijd worden buisjes in het oor geplaatst? “Buisjes worden vooral bij kinderen geplaatst, dat kan al bij baby's vanaf 0 jaar. Bij baby's die heel veel huilen, kun je aan de oren zien of ze last van hun middenoor hebben. Maar ook bij volwassenen met gehoorproblemen plaatsen we buisjes.
Buisjes zijn bedoeld om druk in het middenoor te verlagen. Die druk ontstaat wanneer de buis van Eustachius niet goed werkt. Vooral op jonge leeftijd komt dit vaak voor. De reden hiervoor is onbekend.
Sommige artsen adviseren wel beschermende maatregelen, zoals het gebruik van vette watten of het dragen van oordoppen. De eerste 10 dagen na het plaatsen van een buisje wordt aangeraden nog niet te gaan zwemmen, omdat het trommelvliesbuisje die tijd nodig heeft om goed vast te gaan zitten.
Na het plaatsen van de buisjes kan tijdelijk een pijnlijk en onwerkelijk gevoel optreden. Dit hoort niet langer te duren dan 24 uur. Hiervoor kunt U eventueel paracetamol gebruiken.
Uw kind mag de volgende dag gewoon weer naar school als hij/zij zich goed voelt. Het is verstandig de eerste week uw kind niet mee te laten doen met gym en geen trampoline te laten springen.
Sommige kinderen kunnen nog steeds oorontstekingen krijgen, ondanks het buisje in het oor. Het buisje kan uit het oor komen. Een buisje valt er meestal na ongeveer een jaar uit. Als het er eerder uitvalt, dan moet het wellicht worden vervangen.
Uw kind reageert niet als u iets zacht zegt. Uw kind zet de televisie of muziek steeds hard. Uw kind kijkt extra goed naar uw gezicht als u tegen hem of haar praat. Uw kind is snel moe en kan zich niet goed concentreren.
Direct tot één week na de operatie
De pijn na het plaatsen van trommelvliesbuisjes valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller.
Mag ik met het vliegtuig op reis? U kunt gewoon vliegen. Er zullen veel minder klachten bij dalen en stijgen optreden dan gewoonlijk omdat de buisjes zorgen dat er geen drukveranderingen in het middenoor ontstaan.
Het plaatsen van buisjes in het oor duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. De arts maakt tijdens de ingreep een hele kleine opening in het trommelvlies om het vocht dat erachter zit af te voeren en om de druk op het middenoor te verlichten.
Met de buisjes hoort uw kind meestal 6 tot 9 maanden beter. Uw kind mag met de buisjes gewoon douchen en zwemmen.
In overleg met de keel-, neus- en oorarts besluit u bij uw kind trommelvliesbuisjes in het oor te laten plaatsen. Dit gebeurt onder algehele narcose. Daarom verblijft uw kind 1 dag in het ziekenhuis (dagopname).
Na de operatie heeft het trommelvliesbuisje tijd (vaak een week) nodig om vast te groeien zodat het stevig vast zit. Buisjes worden meestal na verloop van tijd door het trommelvlies zelf weer afgestoten, gemiddeld na 6-9 maanden.
Een scheur of gat in het trommelvlies geneest meestal vanzelf binnen 2 maanden. U hoort dan vaak ook weer goed. U maakt een afspraak met uw huisarts om te controleren of uw trommelvlies genezen is. Meestal is dit na 2 of 3 maanden.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Bij een loopoor zijn zelden medicijnen nodig. Duurt het loopoor langer dan 1 week, dan kan uw huisarts antibiotica geven. Meestal amoxicilline. Soms krijgt u oordruppels voorgeschreven.
Het kind mag zonder bescherming van het oor douchen, tenzij het kind een loopoor heeft. Als er sprake is van een loopoor mag uw kind niet zwemmen en moet het oor droog gehouden worden.
Geadviseerd wordt om de eerste week na het plaatsen van de buisjes niet te zwemmen. Dit om het trommelvlies waarin het buisje is geplaatst optimaal te laten genezen. In principe hoeft uw kind geen oordoppen te gebruiken bij het zwemmen.
Meestal heeft u geen oorpijn na de behandeling. Pijnstilling is dan ook zelden nodig. Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het kan voorkomen dat er na de behandeling een loopoor ontstaat.
Het kan zijn dat er bij uw kind enkele dagen wat bloed en vocht uit de oren komt. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Als er langer dan vier dagen bloederig vocht uit het oor komt kan het zijn dat uw kind een ontsteking heeft ontwikkeld en belt u met de polikliniek KNO.
De operatie doet geen pijn en na ongeveer een jaar vallen de buisjes er van zelf uit. Meestal merkt uw kind daar niks van. De buisjes zijn zo klein dat u ze niet hoort of ziet vallen.
Problemen met praten
Dit hard praten kan bijvoorbeeld komen doordat een kind minder hoort. Soms praat een kind bij andere mensen helemaal niet of alleen heel zacht. Dit kan komen omdat je kind niet durft te praten. Sommige kinderen hebben problemen in de klankvorming bij het praten (fonologische problemen).