Wolffia, de kleinste plant op aarde.
Het allerkleinste bloempje. Dat record wordt in Nederland toegeschreven aan het Mosbloempje (Crassula tillaea). Hoewel dit plantje geen mos is, het heeft immers bloemen, blaadjes en een vatenstelsel, is het niet raar dat de naam van het plantje verwijst naar mos.
Als je een plant wilt die weken bloeit om de urban jungle af te maken, die je dol graag wilt, maar opziet tegen de verzorging van al die planten dan is de anthurium jouw nieuwe beste vriend.
Een kamerplantje met negen bladeren is in Nieuw-Zeeland via een veilingsite verkocht voor 19.297 dollar, bijna 16.000 euro. Het gaat om de erg zeldzame Rhaphidophora Tetrasperma. Volgens Millie Silvester, woordvoerder van veilingwebsite Trade Me, gaat het om de duurste kamerplant ooit verkocht via de website.
De bloemen ruiken naar rottend vlees zodat ze ook weleens aasbloem worden genoemd. De planten parasiteren op planten uit het geslacht Tetrastigma (Vitaceae) en groeien met hun wortels in deze planten. De vruchten worden gegeten door toepaja's en andere zoogdieren uit het regenwoud.
De grote rood-oranje met wit gevlekte Rafflesia tuan-mudae is een parasiet die leeft op een druivensoort. Hij verspreidt een geur van rottend vlees om insecten aan te trekken die voor bestuiving zorgen. Het zijn dan ook aasvliegen die door de geur worden aangetrokken.
Alles aan deze plant is giftig, behalve het rode vruchtvlees in de besvormige vruchten. Rafflesia De rafflesia heeft van alle planten de grootste bloem. De bloem kan wel één meter breed worden en groeien tot maar liefst elf kilo!
Bloemen en planten zijn duur. De prijs van snijbloemen, kamer- en tuinplanten is ruim 20 procent gestegen. De vraag naar bloemen en planten is hoog, terwijl kwekers veel minder bloemen en planten leveren, als gevolg van de hoge gasprijzen en transportproblemen.
In een tuincentrum in het Oost-Vlaamse Lovendegem is een kamerplant verkocht voor 1.799 euro. Het gaat om een monstera adansonii variegata, een tropische gatenplant met witte en gele bladeren.
De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen.
Rafflesia arnoldii is de grootste soort. Zijn bloem bereikt een diameter van 1 meter en een gewicht tot 10 kg. Niet alleen heeft deze plant de grootste bloem op aarde, het is ook een van de meest onbegrepen organismen op de wereld.
Als planten groeien, dan is het in veel gevallen vrij normaal dat (vooral oudere) bladeren soms bruin worden en afsterven, maar alsnog aan de plant vast blijven zitten. Als dat een paar keer gebeurt, lijkt het net alsof de plant stervende is, terwijl het gewoon een natuurlijk proces is.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
In de wereld groeien 390.900 planten, waaronder ongeveer 369.400 bloeiende soorten. Tot deze inschatting komen wetenschappers van de beroemde Royal Botanic Gardens in het Britse Kew na het bestuderen van databanken.
Als je de inheemse of heem planten laat groeien op plekken waar ze van nature niet voorkwamen maar wel gedijen noemen we ze wilde planten. Alle van nature op een plek ontstane of groeiende planten noemen we dus wilde planten.
De Kadupul flower (Epiphyllum oxypetalum) wordt ook wel de Koningin van de Nacht genoemd en is de enige bloem op aarde die onbetaalbaar is. Dit komt niet alleen door de zeldzaamheid van deze plant (de meest zeldzame variant komt alleen op bepaalde plaatsen in Sri Lanka voor) maar ook door de bloeiperiode.
De raffiapalm, Raphia farinifera, van Madagascar heeft de grootste bladeren. Deze bladeren kunnen wel een lengte van 12,2 meter bereiken.
De grootste vleesetende plant, Nepenthes Raja, groeit op Borneo en een volwassen plant heeft bekers met een diameter van zo'n dertig centimeter: genoeg om een muis of kleine hagedis op te slokken. Wie ze in Nederland wil zien, moet naar de botanische tuin in Leiden.