Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander. Wel is zo min mogelijk stress altijd bevorderlijk voor de hen.
Kuikens van moeder kip
Het uitbroeden van kippeneieren duurt 21 dagen. Na uitkomst zullen de eerste kuikens zich binnen 24 uur laten zien. Plaats de kloek (kip met kuikens) in een eigen hok zonder zitstok en legnest, maar met voldoende water en kuikenvoer. De nieuwe moeder doet de rest.
Hoe lang kunnen eieren zonder broeden? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen. Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Eitjes uit de koelkast gaat prima hoor, mits je ze ook regelmatig gekeerd heb. Zelf heb ik in het voorjaar ook eitjes vanuit de koelkast onder de kip gelegd, omdat ze door de warmte niet buiten de koelkast te bewaren zijn.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Ze kan er maximaal 4 uur af geweest zijn, dus is er zeker nog hoop !
Eieren leggen en bevruchting
Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Tips om het broeden te stoppen
Haal twee keer per dag de eieren weg. Geef je kip buiten het hok voeding en water. Maak de nestplaats zo onaangenaam mogelijk. Verhuis het nest bijvoorbeeld naar een plek met een koudere ondergrond.
Een kip die op haar nest blijft zitten is broeds (heeft broedkoorts) en wil haar eieren uitbroeden. Soms zit een kip op een leeg nest, een onbevrucht ei of op een kalkei te broeden.
Broeden. Broedt van april tot in mei/juni. Eén legsel per jaar met vier tot zes eieren (bij uitzondering tot 8 eieren).
De ideale temperatuur tijdens het broedproces is 37,8 graden. De luchtvochtigheid moet tijdens het broedproces 50% zijn en na de 17e dag 65%. De eieren moeten dagelijks gekeerd worden. Op deze manier groeit het kuiken goed in het ei.
Eieren dienen (als ze al uitgebroed dienen te worden) op natuurlijke wijze door een kloek te worden uitgebroed en de uitgekomen kuikens dienen minimaal 8 tot 10 weken door haar te worden opgevoed.
Het keren van de eieren en het regelmatig paren tijdens het broeden is belangrijk. Na het leggen van het eerste ei begint het wijfje direct te broeden. Twee tot vijf keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel.
Dan is jouw kip hoogstwaarschijnlijk broeds. Geen nood, dit is volkomen normaal. Heb je een haan en hennen lopen en wil je graag kuikentjes kweken, dan is het goed dat jouw hennen broeds worden. Zo kunnen er zich in de bevruchte eieren kuikentjes ontwikkelen.
Als een hen broeds is dan zit ze continu op het nest. Als je in de buurt komt van de hen gaat ze pikken en geluid maken. De hen is niet gediend van mogelijke indringers op het nest. Naast dit gedrag, waar aan je een broedse hen kunt herkennen, ontstaat er ook een verkleuring in de kam.
De krielkip kan wel drie keer per jaar broeds zijn en een nest met eieren leggen. In dat nest zitten ongeveer 10 eieren. Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.