"Onder invloed van bacteriën gaat de lactose gisten. Hierdoor kunnen klachten als gerommel/lucht in de darmen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, buikpijn en krampen ontstaan.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Verkeerde voeding
Als je de verkeerde dingen eet, kan dat verstopping veroorzaken. Denk hierbij aan vezelarme voedingsmiddelen zoals vlees, melk of kaas.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Veel verzadigd vet in de voeding verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Een deel van het vet in zuivel is transvet. Dit vet geeft nog meer risico op hart- en vaatziekten. Bij het eten van magere zuivelproducten krijg je niet te veel verzadigd vet of transvet binnen.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)
Haal je zuivel uit je voedingsplan, dan is er een kans dat je het omruilt voor simpele koolhydraten wat kan leiden tot extra kilo's. Er zijn gelukkig zat andere alternatieven voor foods met gezonde vetten en eiwitten zoals noten, maar let erop dat je dan niet opeens veel extra calorieën binnenkrijgt.
Gezondheidseffecten. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Gelukkig kunnen we prima zonder zuivel leven. Er zijn prima plantaardige alternatieven voor melk. Echter zijn alleen producten op basis van soja en lupine eiwitrijk. Producten als amandeldrink, rijstdrink, kokosyoghurt, enzovoorts bevatten nauwelijks eiwit.