Maak je geen zorgen, het stollen van de olie kan geen kwaad en heeft geen invloed op de kwaliteit en voedingswaarde van de olie.
Olijfolie en dan vooral de extra vierge oliën stollen al bij lage temperaturen. Dit komt omdat deze oliën voornamelijk bestaan uit onverzadigde vetzuren. Hierdoor wordt de olijfolie troebel en stolt bij temperaturen tegen het vriespunt. Dit wil absoluut niet zeggen dat de olijfolie slecht is, integendeel zelfs.
Je herkent een bedorven olijfolie aan de geur van wax, vetkrijtjes of zwarte olijftapenade. Ruik je dat, dan is je olijfolie niet meer goed en is hij ranzig geworden. Soms kan je bij bedorven olijfolie ook andere geuren waarnemen, zoals zuur of schimmelachtig. Gebruik hem dan niet meer.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter. Bewaar de fles dan ook niet voor een speciale gelegenheid.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Ook zal je eten er vreemd door gaan smaken. Als de houdbaarheidsdatum van je olie verstreken is, maar het toch nog lekker ruikt en er goed uitziet, dan kan het weinig kwaad om het alsnog te gebruiken. Al zal het wel wat minder smaak hebben en minder helder zijn dan toen het nog vers was.
- Bewaar de olijfolie afgeschermd van licht en in een koele omgeving. - Als je een blik of fles olijfolie opent, verbruik je de olie best binnen de 8 tot 12 weken. Zodra er zuurstof bij de olie kan, start het oxidatieproces. Daardoor begint de kwaliteit achteruit te gaan.
Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus). Door goed te kijken, ruiken en proeven kun je vaak zelf beoordelen of iets nog te gebruiken is.
Bewaar jouw olijfolie bij een temperatuur rond de 15 graden en dus niet naast het fornuis of in de koelkast.
Olijfolie helpt je haar minder pluizig en statisch te zijn. Vooral als je droog en poreus haar hebt, is olijfolie een geweldige toevoeging. De beste olijfolie voor je haar is EVOO. Dit is de internationale afkorting voor Extra Virgine Olijfolie.
Hoewel er geen exacte richtlijnen zijn voor de hoeveelheid olijfolie die je dagelijks zou moeten consumeren, zijn er enkele richtlijnen die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid. De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als u olijfolie bewaart bij een te lage temperatuur (onder +7 °C) gaat de olie stollen. Dat kunt u zien als witte vlokjes gestolde olie. Die witte vlokken zijn geen teken van bederf! Zet u de olijfolie op kamertemperatuur, dan zullen de vlokken langzamerhand weer verdwijnen.
Schimmelvorming kan optreden als de olijfolie wordt blootgesteld aan vocht en warmte, wat een ideale omgeving creëert voor schimmelgroei.
Een dikke witte emulsie
Is er in jouw fles olijfolie ook wel eens een dikke witte laag met vlokken ontstaan? Dan bewaar jij je olijfolie op een te koude plek. Als je de olie namelijk bewaart bij een te lage temperatuur (onder de 7°C) zal het beginnen te stollen.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed.Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Als je verschillende kruiden invriest, is het handig om ze te labelen. Giet extra vergine olijfolie in een ijsblokjesvorm. Dek af met plastic folie en leg het voorzichtig in de vriezer. Laat dit minimaal een nachtje staan.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Door een klein beetje olie op je vingers te doen en vervolgens te wrijven kan je goed de structuur van de olie aanvoelen. Op het moment dat het korrelig aanvoelt betekent dit dat de olie vervuild is. Wanneer het dik en plakkerig aanvoelt is dit een teken dat de olie verouderd is.
Door de verzadigde vetzuren is kokosolie een erg stabiel vet wat niet snel ranzig wordt en heel goed tegen hoge tempersturen kan. Uitermate geschikt om in te bakken, braden en frituren dus.
Olie die 100% synthetisch is kan niet oxideren, wat maakt dat ze langer kan bewaard worden en dat tot vijf jaar”, legt Guillaume B uit, verantwoordelijke voor productontwikkeling bij Bardahl.