Beweeg je warm
Als je het koud hebt, ga je het liefst met een deken in een hoekje zitten. Met opgetrokken benen en je handen er stevig omheen geklemd. Niet gek: door jezelf klein te maken, verzamel je de warmte van je lichaam. Toch krijg je het sneller warm als je in beweging komt.
Een slechte bloedcirculatie en kouwelijkheid
De uiterste ledematen zoals de handen en voeten hebben hier doorgaans het vaakst last van. Meerdere factoren kunnen tot een slechte bloedcirculatie leiden: zittend beroep, leeftijd, overgewicht, roken, erfelijkheid of temperatuurschommelingen.
Misschien ben jij gewoon een van de vele mensen die het snel koud hebben. Daar is niets zorgwekkends aan. Het enige wat je kunt doen is gezond blijven eten, veel bewegen, voldoende rusten en je vooral lekker warm aankleden.
Het menselijk lichaam genereert warmte via de stofwisseling, waarbij calorieën worden verbrand om energie te produceren. Spierweefsel is een actief weefsel dat warmte genereert als het samentrekt, dus mensen met meer spiermassa genereren meer warmte en blijven warmer dan mensen met minder spiermassa.
Als je het snel koud hebt, dan kan het zomaar zo zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Denk daarbij aan vitamine B12, ijzer en eiwit. Vitamine B12 en ijzer zijn nodig om rode bloedcellen aan te maken. Die bloedcellen zorgen voor vervoer van zuurstof in het bloed en een goed werkend zenuwstelsel.
Als de kerntemperatuur met meer dan een halve graad daalt, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. Bij een nog lagere temperatuur (minder dan 35˚C ) is er sprake van onderkoeling (hypothermie). Door onderkoeling kan uiteindelijk hartstilstand optreden.
Dit zijn enkele symptomen van een angstaanval: plotseling (heftig) transpireren, (koude) rillingen en gaan beven, opkomende benauwdheid, hartkloppingen, een droge mond krijgen.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Te weinig vitamine B12
Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen.
Hoe ouder, hoe kouder
Het is inderdaad zo dat je het sneller koud kunt hebben zodra je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de sensoren in je lichaam langzamer reageren en je haar- en bloedvaten zich minder goed kunnen aanpassen.
Wanneer het koud is, dan heeft uw lichaam veel energie nodig om weer op te warmen. Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam.
Denk aan groente zoals boerenkool, pastinaak, venkel, pompoen en zoete aardappelen. Maar ook kruiden en specerijen zoals peper, nootmuskaat, komijn, kurkuma en kaneel hebben een verwarmend effect.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het koud heeft in bed. Eén van de belangrijkste redenen is een tekort aan slaap. Vaak kan uw lichaam de temperatuur minder goed regelen. Ook is uw metabolisme op een lager niveau, waardoor uw lichaam de temperatuur minder goed vast kan houden.
Mensen met bloedarmoede hebben een tekort aan rode bloedlichaampjes die organen en spieren van de broodnodige zuurstof voorzien. Daardoor voelen mensen zich vaak slap, moe, duizelig en kortademig. Maar het betekent vaak ook dat de extremiteiten van het lichaam, zoals handen en voeten, koud aanvoelen.
Wennen aan de kou
Misschien herkent u het van hittegolven in de zomer. De eerste dagen zijn zwaarder, omdat het lichaam zich nog niet heeft aangepast. Met kou is het net zo. Als u de thermostaat iedere dag een beetje lager zet, past uw lichaam zich vanzelf aan.
Leven in een koude woning heeft impact op onze (geestelijke) gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen lage temperaturen en een hoger ziekte- en sterftecijfer. Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
Een temperatuur tussen 18 en 21 graden Celsius wordt over het algemeen als comfortabel en gezond beschouwd.
Bij lage temperaturen verloopt je stofwisseling sneller en gebruikt je lichaam meer energie om warm te blijven.Ook stijgt je bloeddruk.
Het is in de winter belangrijk om lakens, dekens en kussens op je bed te leggen. De extra lagen isoleren je bed, waardoor de temperatuur aanzienlijk toeneemt. Kies dikkere lakens van flanel voor een maximaal effect: dit materiaal is zacht en erg warm. Je kunt ook lakens van fleece of zijde kiezen.
Even voor een idee van hoe koud het is. Afhankelijk van de buitentemperatuur is het binnen tussen de 14,5 en 17,5 graad binnen.