Smetplekken baby zijn een schimmelinfectie van de oppervlakkige huid. Bij baby's vind je ze vooral in de huidplooien van de oksels, nek en billen. Op de billen noemen we het luieruitslag.
Adviezen bij smetplekken
Droog uw huid goed af. Dep de huid in de plooien droog, in plaats van te wrijven. U kunt ook drogend poeder (talkpoeder) in de plooien doen. Als het tussen de huidplooien vochtig blijft, kunt u er gaasjes of scheurlinnen tussen doen.
Smetten ontstaat op plekken waar huid-op-huid contact is zoals in de huidplooien. Het ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid. Vrouwen en ouderen hebben meer kans op het ontstaan van smetten.
De medische term voor smetten is intertrigo. Bij baby's zie je de rode uitslag soms in de nekplooitjes of op de billen, wat we ook wel luieruitslag noemen. Bij volwassenen en ouderen komt de irritatie vooral voor in de liezen, oksels, buikplooi of onder de borsten.
Hoe zien smetplekken eruit ? De aandoening begint als een onscherp begrensde nattende roodheid in de plooien (oksels, liezen, onder de borsten, bilnaad), al dan niet met (pijnlijke) kloofjesvorming. Er bestaat lichte jeuk.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien.
Om smetten te voorkomen of in een vroeg stadium (als de huid lichtrood en niet kapot is) te behandelen, is het belangrijk de huid dagelijks goed te verzorgen, de huidplooien goed droog te houden en huid-op-huid contact en overmatig zweten te voorkomen.
Wat kunt u doen als u last van smetten heeft
Daarnaast kunt u de huidplooien behandelen door deze te wassen met Betadine shampoo. Dep daarna de huid voorzichtig maar wel goed droog. Daarna kunt u de huid heel dun insmeren met een zinkoxidesmeersel (zinkolie of 60% zinkoxide in 40% arachideolie).
Uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) blijkt dat smetten bij 7% voorkomt van alle onderzochte cliënten in de chronische sector en de thuiszorg. In de thuiszorg is de prevalentie hoger dan in de chronische sector waar de dalende trend zich voortzet.
Smetten veroorzaakt een jeukende, schrale huid, die branderig aanvoelt. Soms gaan de plekken bloeden omdat de huid stukgaat. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan als er niets tegen gedaan wordt. Smetplekken kunnen ook heel onprettig gaan ruiken, doordat er geen lucht circulatie in de vochtige huidplooi kan komen.
Smetten in de huidplooien kenmerkt zich door de volgende objectieve symptomen: ▪ erytheem (roodheid); ▪ maceratie (verweking); ▪ natten/vochtig; ▪ dunne/glanzende huid; ▪ ontvelling/schaafwondjes/beschadiging/erosies van de huid.
Ontstaan smetplekken baby
Smetplekken worden veroorzaakt door het over elkaar schuren van de huid. Door dit schuren beschadigd de huid waardoor schimmels (die op iedere huid leven) makkelijk kunnen indringen en een infectie kunnen veroorzaken.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan.
De op deze pagina beschreven soorten wonden zijn een teken dat de huid ontstoken is. We hebben het dan met name over smetplekken en schuurwonden. Deze soorten wonden heten ook wel intertigo. Smetplekken en schuurwonden ontstaan wanneer er een weking van de huid plaatsvindt.
In het algemeen dient u een kleine hoeveelheid zalf in een dun laagje aan te brengen. Masseer Sudocrem met kleine cirkelvormige bewegingen in de huid totdat de zalf verdwijnt en een doorzichtige laag achterlaat. Als de zalf de plekken niet volledig bedekt dan dient u iets meer aan te brengen.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand.
Maar ook andere symptomen zoals gebrek aan eetlust, braken, moeite met ademhalen, toename van de schedelomtrek, verminderde spierspanning, blauwe plekken of tekenen van een breuk kunnen signalen zijn van het shakenbabysyndroom.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
Smeer de schone huid in met zinkzalf of zinkolie. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.