Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen. In deze periode groeit er één en soms twee eitje(s) (follikels) op de eierstokken (ovaria). Aan het eind van de hengstigheid vindt de eisprong (ovulatie) plaats. Als een merrie een veulentje heeft gekregen, wordt ze normaal gesproken 7-12 dagen na het veulenen weer hengstig.
De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal, en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het 'knipogen' met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal.
Elke cyclus bestaat uit een zeer wisselende oestrusfase van zo'n 7 dagen die eindigt in de eisprong waarbij het eitje uit het eiblaasje komt. De periode daarna, zo'n 14 dagen is de merrie niet meer hengstig. De meeste merries krijgen hun eerste cyclus op een leeftijd van 15 tot 18 maanden.
Supplementen voor hengstige merries en merries met een onregelmatige cyclus bevatten veelal Monnikspeper. Monnikspeper, ook wel Kruisboom bessen of vitex agnus-castus extract heeft een bijzonder goede werking op het reguleren van de cyclus.
Van overgevoeligheid tijdens het rijden tot het vertonen van snel geïrriteerd of zelfs agressief gedrag; een rustige, meegaande merrie kan tijdens de hengstigheid veranderen in een onhandelbaar exemplaar en wordt dan al snel een pismerrie genoemd.
Gillen kan ook een teken van speelsheid zijn, net als wanneer je paard bokt. Je paard zal briesen door snel in te ademen en dan door zijn neus uit te ademen. Met dit geluid kan hij aangeven dat hij gealarmeerd is wanneer een ander dier te dicht bij hem komt. Hij kan ook aangeven dat hij ergens over opgewonden is.
Nee, niet zoals mensen. Een merrie wordt hengstig. Als een merrie hengstig is is ze juist vruchtbaar, dat in tegenstelling als ongesteld zijn bij vrouwen.
Het volume of de hoeveelheid aan sperma varieert bij Shetland Pony Hengsten van 5 tot 50 ml. Het volume wordt sterk beïnvloed door het seizoen. In de maanden voor het dekseizoen levert een hengst gewoonlijk minder sperma wat wel geconcentreerder is.
Merries worden om de drie tot vier weken hengstig. De laatste twee dagen van de hengstigheid is de merrie het meest vruchtbaar, omdat dan de eisprong plaatsvindt.
Dit insemineren gebeurt dan om de dag (een spermacel kan 2 dagen blijven leven in de merrie).
Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar. In die periode zal hij soms nog willen dekken en kan hij veulens verwekken.
Het meest ideale is een inseminatie iets na de ovulatie. De hengstigheid duurt ongeveer zo'n 5-7 dagen. Bij oudere merries of merries waarbij het geboorteproces abnormaal is verlopen, kan men het beste de veulenhengstigheid (= eerste hengstigheid op ongeveer 7-12 dagen na het veulenen) overslaan.
Gust/guste merrie: merrie die niet (direct) drachtig is geworden. Dekgeld: kosten van het gebruik van sperma wat geleverd wordt/is.
Dit heet afslaan. Bij het laten dekken van een merrie worden daarom soms haar achterbenen vastgezet. Een merrie die klaar is om te paren slaat haar staart opzij. Haar hengstigheid eindigt met de bevruchting.
Concentratie per rietje
We adviseren om uit te gaan van 100x10.6 te gebruiken per rietje. Natuurlijk kan dit meer, maar dan gaat er ook minder cryoprotector in een rietje wat dan resulteert in meer beschadiging van de zaadcellen, wat weer nadelig werkt voor gevoelig sperma.
De opbrengst uit dekgelden is met ingang van 2018 onderworpen aan 21% btw. Voor de veehandelaar ontstaat recht op aftrek van btw. Dit recht geldt niet alleen voor de inkoop van de paarden, maar ook voor de btw op de aanschaf van bedrijfsmiddelen.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Bij een natuurlijke dekking door de hengst zal de geur van een dekrijpe merrie de hengst stimuleren. De hengst snuffelt aan de merrie, krult zijn lip en bijt in haar hals. Als de merrie dekrijp is gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.
"Het betekent niets voor honden, maar ze kunnen zeker ruiken dat er iets aan de hand is,'' zegt Hecht. Dus hoewel ze niet weten waarom je anders ruikt, weten ze wel dat het zo is, waardoor ze extra aan je kruis gaan ruiken en zoveel interesse tonen in je gebruikte maandverband en tampons.
Een paard zal hard en vol melodie hinniken als hij aan u wil laten merken waar hij is. Veel paarden doen dit naar hun eigenaren wanneer deze op stal aankomen. Een paard kan ook briesen, dit doet hij wanneer hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst.
Hoe blijer een paard, hoe meer het briest, blijkt uit Frans onderzoek. Paarden briesen vooral als ze het naar hun zin hebben. Hoe paardvriendelijker hun omgeving, hoe meer ze briesen.
Ook in andere gevallen is dit gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de dreiger wil dat jij of een ander paard of dier bij hem vandaan gaat. Veel voorkomende redenen daarvoor zijn pijn, angst, onuitgenodigd te dichtbij komen, of ervaringen uit het verleden.