Een douaneformulier is een formulier dat je nodig hebt bij het versturen van sommige zendingen naar het buitenland. Een douaneformulier is verplicht als: Je goederen naar een bestemming buiten Europa verstuurt. Je goederen verstuurt naar een land in Europa dat geen lid is van de EU.
Hoe kom ik aan een formulier? Als je online frankeert, dan hoef je niets te doen.De informatie die de douane nodig heeft komt vanzelf in beeld.
Wil je een pakket versturen naar een land buiten de EU? Dan moet dit in bepaalde gevallen gepaard gaan met een douaneformulier CN22 of CN23. Deze formulieren moeten aan de buitenkant van het pakket worden toegevoegd en geven aan wat er wordt getransporteerd.
Een CN22 is een douaneverklaring die je nodig hebt voor het versturen van pakketten naar bestemmingen buiten de EU. In principe is een CN22 alleen verplicht voor pakketten die vervoerd worden door een postale vervoerder, zoals PostNL, en niet voor pakketdiensten zoals DPD of DHL.
Op poststukken waarin u goederen verzendt, moet u een ingevuld en ondertekend groen CN22 douaneformulier plakken. In dit document vindt u het formulier.
Het CN23-formulier is voor de pakketten die jij verstuurt via MyParcel van toepassing omdat via ons systeem zendingen naar het buitenland standaard verzekerd zijn. Daarnaast volgt automatisch het verplichte begeleidende Dispatch Note CP71 en dien je meer in detail aan te geven wat er in jouw pakketzending zit.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
Onder de borden 'niets aan te geven' of 'aangifte goederen' staan douaniers die mogelijk willen zien wat er in je bagage zit. De douane controleert onder meer of je vals geld, drugs, beschermde diersoorten of namaakartikelen bij je hebt. De douane checkt dus goederen en dus geen mensen of paspoorten.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
De Douane houdt toezicht op de inkomende en uitgaande goederenstroom, int en heft douanerechten en accijnzen, en ziet toe op naleving van Europese maatregelen voor marktordening. Nederland is een distributieland en 'the gateway to Europe'.
De Douane houdt toezicht op het EU-grensoverschrijdende goederenverkeer, heft en int invoerrechten en belastingen en handhaaft wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, economie, gezondheid en milieu. Daarnaast heffen en innen we in het binnenland accijnzen en verbruiksbelastingen.
De douane is een overheidsdienst belast met de inning van de rechten bij invoer (invoerrechten, btw bij invoer, anti-dumpingsrechten en de handhaving van de douanewetgeving in een land). Te denken valt hierbij aan het bestrijden van smokkel.
De belanghebbende is aangever en daardoor de persoon die juridisch wordt gebonden. De douaneagent dient de aangifte in. Bij indirecte vertegenwoordiging doet de douaneagent aangifte in eigen naam.
Vanaf 4 dagen voor vertrek moet het douaneformulier 'Declaration of Goods' ingevuld en uitgeprint worden zodat je het kunt meenemen naar de bestemming.
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Check de reisapp van de douane
Je mag voor maximaal 430 euro aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Als je met de auto naar de EU reist, is het maximale bedrag 300 euro per persoon. Je moet ook belasting betalen als je te veel sigaretten, tabak of drank meeneemt.
Naast het navorderen van de gemiste douanerechten, kan de Douane dan ook strafrechtelijk of bestuursrechtelijk de overtreding handhaven. Dat kan met een bestuurlijke boete, een fiscale strafbeschikking of door de FIOD en het Openbaar Ministerie in te schakelen.
In principe mag je bijna alles meenemen in je ruimbagage, tenzij het op de lijst van verboden voorwerpen staat. Hierbij kun je denken aan drugs, chemische stoffen en (onderdelen van) wapens, maar ook speelgoed wapens. Ook ontvlambare en gevaarlijke vloeistoffen kun je beter thuislaten.
Een T2 document is douane document dat wordt gebruikt als transit document voor zendingen binnen de EU naar/door 1 van de zogenaamde EVA landen (Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland) en de UK.
Niet uniegoederen kunnen binnen de EU vervoerd worden onder douanetoezicht middels T1 document, ook wel Extern unie douanevervoer genoemd. Hierdoor kunnen goederen zonder betaling van rechten & BTW van locatie A naar locatie B vervoerd worden binnen de EU.
Het vervoeren van goederen door de Europese Unie zonder daar (invoer)rechten voor te betalen valt onder de regelgeving van een transit document. Deze douaneregeling is op te delen in Extern en Intern douanevervoer, in de volksmond ook wel T1 & T2 genoemd.