Wat ga je erbij eten Je kan deze wijn nuttigen zowel als aperitief als digestief. Het past prima bij pudding of een coupe met ijs. Je kan natuurlijk ook denken aan stevige kazen.
Het is altijd lekker om met een toetje te genieten van een glas dessertwijn. Naast het combineren van dessertwijn met ijs, fruit of taart kun je van dessertwijn ook perfect een toetje maken. Een goed voorbeeld van een toetje met daarin dessertwijn verwerkt is de Franse sabayon.
Moscato d'Asti bij het eten
Het fris/zoetzure karakter van de mousserende wijn uit Piëmonte is ideaal als aperitief maar ook zeer geschikt voor niet te zoete desserts zoals fruitsalade, perzik, gepocheerde peer of bijvoorbeeld een panna cotta met vers fruit.
Strak bij strak
Denk hierbij aan zoute gerechten, maar ook aan zilte en zure gerechten. Oesters, gerechten met geitenkaas en frisse salades kun je over het algemeen goed serveren met een witte wijn met hoge zuurgraad, zoals champagne, sauvignon blanc, chablis en droge riesling.
Levendige souplesse, elegant. Mooie balans tussen fruit en zuren. Houdbaarheid 6 – 8 jaar. Serveertemperatuur 8 – 10° C.
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken.Wit en rosé kunnen iets langer staan; maximaal vier dagen. Als het een zoete variant is, kun je het mogelijk nog met één dagje rekken. Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar: slechts één dag.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Groente, denk aan komkommer, minitomaatjes en mini worteltjes. Gedroogd fruit is ook erg lekker, denk aan abrikoos en dadels. Vul aan met bijvoorbeeld jam of vijgenchutney, lekker bij de oude kaas! Crackers en ander knapperig brood, zoals pane carasau.
Een ronde wijn past goed bij een roomsaus, een stevige rode wijn met tannine past goed bij rood vlees.Daarnaast gaan zoute en zilte gerechten – zoals oesters of vis – goed samen met een strakke wijn die wat meer zuren heeft.
Een mooie combinatie tussen een droge witte wijn is camembert met een chablis. Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten!
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Eigenlijk kan Moscato D'Asti bij verschillende desserts gedronken worden. Maar wat erg lekker is, is een deze dessertwijn combineren met een fruitig dessert. Je kan hierbij denken aan een sorbet met fruit; aardbeien, bessen en/of frambozen. Of serveer het bij deze heerlijk frozen fruit taartjes.
Appeltaart of appelbeignets combineren we vaak met een furmint dessertwijn omdat het zuur van de appel perfect samengaat met het zuur van de furmint druif in de wijn. Probeer eens een zoete dessertwijn als aperitief. Samen met blauwschimmelkazen een perfecte combinatie.
Bij aardbeien is een mousserende (licht)zoete wijn erg lekker. Daarnaast is een fruitige zoete wijn hier ook erg lekker bij. Als je voor zure of bittere fruit gaat, zoals bijvoorbeeld een grapefruit, dan kun je hier beter niet zo'n zoete wijn bij drinken.
Dessertwijn & chocolade
Banyuls, een versterkte rode wijn uit de Languedoc, vormt een fantastisch huwelijk met chocolade (brownies, chocoladetaart, truffels). Banyuls is volzoet met aroma's van gedroogde pruimen en rozijnen.
Varkensvlees is vaak erg vet. Je kunt daarom het varkensvlees het best combineren met een Chardonnay, rosé wijn of Pinot Noir. Kies je voor een beenham, combineer deze dan met een krachtige en fruitige rosé als de Côtes de Provence AOP Rosé.
Meestal kiezen we bij wijn spijs combinaties voor harmonie. Strak bij strak: Gerechten die een strak mondgevoel geven zijn vaak zout, zilt of zuur. Hierbij schenk je wijn met een hoge zuurgraad. De combinatie van het gerecht met het strakke mondgevoel en de zuren in de wijn geven een ronde smaak.
De ideale match bij dit gerecht is een frisse Sauvignon Blanc. Vooral Nieuwe Wereld-varianten uit Chili of Nieuw-Zeeland werken erg goed bij avocado. Een fruitige Riesling is ook een goede optie. Ga hoe dan ook voor een wijn die veel zuur heeft, als tegenwicht voor het vettige van de avocado.
De ideale witte wijn voor bij de borrel is fris en fruitig. Ze zijn niet te gecompliceerd en sluiten goed aan bij de meeste borrelhapjes. Deze wijnen zijn vaak niet te zuur en hebben een niet te ronde smaak.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
Witte wijn en rosé kun je meestal iets langer laten staan mits je ze in de koelkast bewaart. Laten we zeggen maximaal vier dagen.
Geopend vs Ongeopend, Schroefdop vs Kurk
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.