De meeste teken zijn roestbruin van kleur en kunnen grijs worden wanneer ze volgezogen zijn.Een enkele teek is echter wit van kleur. Ook de larve van de teek kan wit gekleurd zijn.
Hoe is een teek te herkennen? Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien.Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit.
Een teek lijkt op een plat spinnetje. De schapenteek (Ixodes ricinus) komt in Nederland het meest voor. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.
Een teek is een heel klein zwartbruin spinachtig beestje. Een teek heeft vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. In de laatste drie stadia heeft een teek bloed van een gastheer (mens of dier) nodig om zich verder te ontwikkelen.
De gewone teek heeft een harde huid, 8 poten en duidelijk vooruitstekende monddelen. Ze variëren in kleur van grijs tot roestbruin.
Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen.
Een plakkende kledingroller of kleefroller, kan bij het controleren van de kleding een handig hulpmiddel zijn. Hoewel teken de wasmachine (< 60 graden) vaak overleven, gaan ze meestal wel dood als je de kleding een half uur in de wasdroger doet, teken kunnen niet tegen droge lucht.
Gelukkig kunnen de Nederlandse teken niet tegen droogte. Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is.
Niet minder dan drie maal in zijn leven moet hij een gastheer vinden, tweemaal tijdens het opgroeien, en eenmaal als volwassen dier om eitjes te kunnen leggen. Een gewone teek legt tienduizenden eitjes, maar deze kunnen binnenshuis nooit uitkomen omdat het daar eenvoudig te droog voor is.
Een paar dagen tot weken na de teek kun je je ziek voelen. Je kunt deze klachten hebben: koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.
Na een tekenbeet ontstaat er een klein rood vlekje op je huid. Als er geen besmetting met de Borrelia-bacterie, die de teek bij zich kan dragen, heeft plaatsgevonden, gaat dat vlekje binnen twee weken weer weg. Als die teek wél besmet was, wordt de vlek groter en ontstaat er een typisch rood cirkeltje om de beet heen.
De belangrijkste voor de overdracht van ziekten op de mens in Nederland zijn de schapenteek (Ixodes ricinus), de minder vaak voorkomende vlekkenteek (Dermacentor reticulatus) en de zeldzame reuzenteek: de Middellandse Zee-teek (Hyalomma marginatum); dit zijn allen harde teken.
Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid. Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger. Als de teek niet meer in de huid zit, is de beet van een teek lastig te onderscheiden van een muggenbeet.
De meeste teken zijn roestbruin van kleur en kunnen grijs worden wanneer ze volgezogen zijn. Een enkele teek is echter wit van kleur. Ook de larve van de teek kan wit gekleurd zijn. Zie je een witte teek bij je hond dan geldt hetzelfde advies als bij een bruine of grijze teek.
Na het verwijderen van een teek zie je vaak een rood vlekje van de beet. Dit vlekje is meestal een paar dagen zichtbaar. Maar blijf de plek van de beet nog 3 maanden controleren!Onstaat er in die periode een ring of vlek, neem dan contact op met je huistarts.
Conclusies. Het is aangetoond dat antibiotische profylaxe begonnen binnen 72 uur na verwijderen van een teek het risico op het krijgen van lymeziekte verlaagt.
Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. Ze zitten het liefst in liezen, holte van de knieën, oksels of tussen de billen. Ook bij randen van het ondergoed, achter de oren en waar je haar begint.
Wanneer een teek bloed zuigt, verankert hij zich in de huid waardoor hij blijft zitten. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los. Circa 20% van de teken in Nederland is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan overdragen. De besmetting wordt overgedragen door het speeksel van de teek en duurt minimaal 24 uur.
Als je lichtgekleurde kleding draagt, valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij onder je kleren kruipt en je bijt. Ook is het belangrijk dat de kleding je lichaam goed bedekt. Dit maakt het moeilijker voor de teek om bij je huid te komen.
Kun je dat voorkomen door de kleren een nacht in een emmer met water te zetten met de bedoeling de teken te verdrinken? Nee, dat lukt helaas niet. Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood.
Teken leggen hun eitjes in de strooisellaag, de laag verterende bladeren op de bodem. De larven die daaruit kruipen, gaan in de lagere ondergroei dicht bij de bodem op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Bij voorkeur bij kleine dieren, zoals zangvogels en muizen.
Vlooien en teken houden niet van sterk geurende kruiden. Zorg voor wat munt, rozemarijn, citroengras of kattenkruid in je tuin. Deze kruiden zijn namelijk wél veilig voor je kat of hond, maar weren de vlooien en teken.
Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien. Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan.
Teken kunnen overal op het lichaam bijten. Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren. Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren.
Kokosolie (biologisch) - Kokosolie (inderdaad, die ook gebruikt wordt in de keuken) heeft een uitstekende afwerende werking tegen teken en vlooien.Deze lastposten hebben een hekel aan het laurinezuur dat er in zit. Met als gevolg, dat je viervoeter helemaal niet meer aantrekkelijk is.