De olijven moeten helemaal onder de olie staan, anders drogen ze uit. Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen. Zonder olie kun je de olijven maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.
Hoe weet ik of de olijven niet meer goed zijn? De olijven zijn beschimmeld, verkleurd of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Gooi blikken en potten die ongeopend bol staan weg.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot.
Na de THT-datum gaat de kwaliteit mogelijk achteruit, maar je kunt het vaak nog wel eten. Als het product nog goed oogt, ruikt en smaakt, dan is het nog eetbaar.
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Zout. Zout is een conserveringsmiddel, waardoor het nooit kan bederven.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Je kunt het beste vaststellen of Olijven niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Olijven troebel, verkleurd of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.
Olijven zijn niet alleen een goede keuze als je wil afvallen. Omdat ze gezond zijn passen ze in elk eetschema. De meest besproken gezonde voedingsstoffen zijn de Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
Na het openen van een pot geconserveerde olijven kun je deze tussen de 20 tot 30 dagen nog gebruiken, zolang deze onder de vloeistof staan. Verse olijven houden het wat minder lang uit, deze kun je na aanschaf tot maximaal 10 dagen bewaren. Ons advies is om olijven niet in te vriezen, dan gaat de meeste smaak verloren!
Olijven inmaken behoeft geen chique ingrediënten of dure materialen: gewoon zout, water en geduld. Door de olijven in te maken wordt de bittere smaak minder zodat ze eetbaar worden. Inmaken kan tijdens alle stadia van rijping, van de harde groene olijf tot de rijpere zwarte olijf.
Het verschilt uiteraard per olijfolie, zo kun je de betere flessen vaak tot 18 maanden bewaren. De “gewone” olijfolie kun je echter beter tot 1 jaar bewaren nadat je de fles hebt geopend.
Zelfgemaakte tapenade bewaren
Doe de tapenade in een bakje of potje en giet er een klein laagje olijfolie over. Op deze manier kun je het in de koelkast prima een week bewaren. Ook kun je de tomaten tapenade invriezen om 'm zo enkele maanden te bewaren, alleen wordt de structuur dan wel iets minder lekker.
Laat deze na het koken afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze vervolgens in een vriezer bakje of zakje. Over het algemeen zijn kliekjes tot een maand of 3 te bewaren. Eenmaal een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie.
Ongeopend donker bewaren, dus bij voorkeur in een keukenkast of voorraadkast. En dat geval kan het potje minimaal een jaar bewaard worden. Als het potje geopend is, moeten de kappertjes in de koelkast bewaard worden. Maximaal houdbaarheid dan nog 4 tot 6 weken.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Waarom zijn groene olijven knoflook goed voor je gezondheid:
Groene olijven knoflook zijn ideaal als gezonde snack. Groene olijven zitten van nature namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Groene olijven leveren je veel gezonde vetten en vezels en zijn een goede bron van vitamine E en koper.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
De grond van de Olijfboom dient altijd licht vochtig te zijn. De plant moet op een plek met veel licht staan, waardoor de plant ook veel water verdampt. Het is dan ook raadzaam om de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. In de zomer komt dit al gauw neer op twee of drie keer per week.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
Een olijfboom is bladhoudend, maar ook wintergroene planten vernieuwen hun blad. Het oude blad wordt dan vaak geel (of bruin), om vervolgens af te vallen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Conclusie: volg je buikgevoel!
Ligt er nog gehakt in je koelkast dat morgen vervalt, bak het dan op: je kunt het daarna nog twee dagen in de koelkast bewaren – en in de diepvriezer wel 3 maanden. Opgebakken gehakt kun je later nog perfect gebruiken in spaghettisaus of in een ovenschotel.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.