Een maki wordt gemaakt door witte rijst op te rollen in een dun vel nori (gedroogd zeewier), met behulp van een bamboe mat. De hosomaki zonder vis wordt gevuld met verschillende vegetarische opties zoals bijvoorbeeld groenten. Zo heb je de welbekende kappa maki, tamago maki en de avocado maki.
Sushi bestaat altijd uit rijst (shari) en een ander ingrediënt (neta). Vaak is dat andere ingrediënt vis, maar er wordt ook sushi gemaakt met bijvoorbeeld groenten, vlees, gevogelte of ei. Veel sushi bevat daarnaast ook gedroogd zeewier (nori).
Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus.
Vegan sushi
Ook bij Shiki zijn er een aantal vegan opties als het aankomt op sushi keuze, zoals avocado sushi en komkommer sushi (nigiri). Deze stukjes sushi bestaan uit rijst, zeewier en komkommer of avocado, en bevatten dus geen dierlijke producten.
Sushi eten als je zwanger bent: het is mogelijk!
Het merendeel kun je gewoon eten! Geniet bijvoorbeeld van de sushi met krab en avocado, zoete omelet, zeewier, kip of gefrituurde garnaal. Daarnaast zijn er nog heel veel meer gerechten op de menukaart te vinden die je zonder risico mag eten.
Garnalen dienen tijdens de zwangerschap niet of met mate te worden geconsumeerd omdat ze beschikken over een kwikgehalte. Dit maakt ze nog wel veilig, maar je moet letten op de inname hiervan. Garnalen worden wel als zeer voedzaam voedsel beschouwd en kunnen hoge hoeveelheden van specifieke voedingsstoffen leveren.
Surimi sticks moeten wel eerst gekookt worden voordat je ze kunt eten, maar de variant die je in de supermarkt koopt is al voorgekookt. Die hoef je dus niet eerst nog te koken of te bakken. Je verwerkt ze zo in je gerecht.
Dit komt omdat sushi van oorsprong voornamelijk bestaat uit de hoofdbestanddelen rijst, vis, zeewier en groenten. Op de vis na, gaat dat dus ook op voor veganistische sushi. Groenten, rijst en nori zijn allemaal ingrediënten die laag zijn in calorieën en daardoor dus passen bij een verantwoord en gezond eetpatroon.
Geniet van gezonde sushi bij SushiPoint
Wil je zo gezond mogelijk sushi eten, kies dan voor sushi met groenten en rauwe vis. Deze bevatten over het algemeen minder vet en zijn zodoende een verantwoorde keuze als je gezond wilt eten met zo weinig mogelijk calorieën.
Met ingrediënten zoals rettich, avocado, bosui, wortel, komkommer, tofu, bietjes en ga zo maar door maak je de smakelijkste vegan sushi. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt er een rol mee draaien.
Tori: betekent kip. Kip wordt meestal niet in sushi gebruikt, maar wel in grillgerechten die je in sushi-restaurants vaak ook kunt eten.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Nigiri. De letterlijke vertaling voor nigiri is 'rijstballetje'. Op deze rijstbolletjes worden dan kleine stukjes vis, zeevruchten of omelet gelegd.
De beroemde maki sushi rollen
Maki is de meest simpele sushi die je kunt maken. Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten. Als je ervoor kiest een complete sushi maaltijd te eten, voor bijvoorbeeld het avondeten en je bent met een grote groep, reken dan tussen de 12 en 18 stukjes per persoon.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Sushi wordt doorgaans als gezond bestempeld, omdat het uit rijst, vis, zeewier en groenten bestaat. Maar door extra toevoegingen zoals mayonaise en (room)kaas kunnen de calorieen snel oplopen. Beperk daarom de sushi's met extra toevoegingen als mayonaise, (room)kaas en de gefrituurde sushisoorten.
Wanneer we kijken naar de verschillen tussen een pizza en patat en sushi, dan valt het op dat in de sushi gezonde vetten zitten en in de patat niet. En pizza kan voedingsstoffen hebben, maar over het algemeen zit er toch wel behoorlijk wat vet in.
Vegetarische Sushi van SushiPoint is lekker en gezond
Op de vis na, gaat dat dus ook op voor vegetarische sushi. Groenten, rijst en nori zijn stuk voor stuk ingrediënten die laag zijn in calorieën en daardoor dus passen bij een verantwoord en gezond eetpatroon.
Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet dat goed is voor het hart. Onze sushi is rijk aan eiwitten en zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis.
Voordelen van sushi
Vis: Sushi bevat vaak vis zoals zalm, tonijn, en garnalen die rijk zijn aan eiwitten, gezonde vetten en vitamines zoals vitamine D en B12. Vis bevat ook omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor een gezond hart en het verlagen van het risico op ziektes zoals Alzheimer en kanker.
Surimi is in principe een pasta van viseiwitten, gemaakt door mager vlees van witvissen, voornamelijk kabeljauw, koolvis of blauwe wijting, te versnijden en te vermalen. Voor surimi met krabsmaak worden vervolgens schaal en schelpdieraroma's toegevoegd en wordt het opgerold en voorzien van rode kleurstof.
Surimi (擂り身) is een Japans leenwoord dat verwijst naar een type voedselproduct dat gemaakt wordt van de filet van witte vis (vaak blauwe wijting), die vermalen is tot pasta en vermengd is met verschillende andere bestanddelen, en die een rubberachtige textuur krijgt wanneer het wordt gekookt.
Surimi is een volwaardig, gezond product dat heel veel proteïnen bevat, zeer weinig koolhydraten en geen vet. Het is goede voeding voor actieve mensen, maar ook een lekker vieruurtje.”