De THT-datum betekent een kwaliteitsgarantie. Als de melk over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te drinken.Wel kan het zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Dat kun je merken aan de kleur, geur en de smaak.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Helaas doet het drinken van bedorven melk niet veel goeds voor je lichaam. In de meeste gevallen zul je namelijk voedselvergiftiging krijgen, stelt Sonpal.
Is de geur van de melk muf of zuur? Dan is de kans groot dat de melk niet meer goed is. Die typische muffe geur wordt vaak veroorzaakt door de pseudomonas bacterie. Niet heel schadelijk, maar wel smaakbepalend.
Gesteriliseerde melk wordt tot boven het kookpunt verhit waardoor alle bacteriën gedood worden en de melk ongekoeld maanden houdbaar is.
Geen bacteriën in houdbare melk
Houdbare melk ondergaat een andere verhittingstechniek: sterilisatie. De melk bereikt bij sterilisatie enkele seconden een temperatuur van meer dan 130°C. Hierbij worden niet alleen ziekteverwekkende, maar álle bacteriën gedood, waardoor de melk op kamertemperatuur te bewaren is.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Klachten bij overgevoeligheid voor melk zijn: buikpijn, diarree en winden laten. U heeft te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als u veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden. Drink daarom niet te veel melk op een dag.
Nu kun je ook begrijpen waarom melk klonterig wordt als het oud wordt. Bacteriën in de melk maken de melk zuur, net als de azijn die je er zelf bij doet. Daardoor kan de caseïne niet opgelost blijven en komen er klonten caseïne in de melk.
Maar bedorven melk hoef je eigenlijk niet gelijk in de prullenbak te mikken. Je kunt er namelijk bést nog wat mee. Zo kun je er bijvoorbeeld je vlees mee marineren. Je kunt je stuk vlees daarom prima in een badje van zure melk leggen, want de melkzuren zorgen ervoor dat het vlees mals en sappig blijft.
Antwoord: Geschifte melk, samengeklonterd melkvet, hoeft niet bedorven te zijn, zoals Jacqueline zelf ook al heeft vastgesteld. Wanneer er veel calcium in de melk zit, kan het spontaan gaan schiften (Utrechts melkgebrek) en als je een zuur toevoegt aan melk, dan schift het sowieso.
Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden.
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij gisting, wat voor de zure smaak zorgt van onder andere verzuurde melk. Daarnaast worden ze gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir, evenals bij de bereiding van fermentatieproducten zoals zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten.
Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed. Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
Het is een fabeltje dat melk en chocolademelk zuur wordt tijdens onweer. Wel is het vaak vochtig en warm voordat het begint met onweren. Door dit vochtige en warme weer kan de melk eerder bederven (als de melk niet in de koelkast staat!). Dan wordt deze inderdaad zuur.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Is de geur heel muf, zuur of overheersend, drink het dan niet. 3. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet drinken.
Houdbare melk kun je in de koelkast 3 tot 5 dagen goed houden, als het pak geopend is. Een nog niet geopend pak houdbare melk, hoeft niet in de koelkast bewaard worden. Deze soort kan maanden buiten de koelkast goed blijven, let ook hier weer op de THT-datum.
Waarom is zure melk nou zo gezond? Als het échte zure melk is, met bacteriën en al dus, en je hebt die bacteriën niet doodgemaakt door ze te verhitten, dan vullen ze je darmflora aan. Dit zijn namelijk melkzuurbacteriën, de bekende families Lactobacillus en Bifidobacterium die ook in je darmflora voorkomen.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Daarnaast zijn er de zogenaamde chronische klachten, door langdurig lactosegebruik terwijl je er intolerant voor bent. Een depressief gevoel met hoofdpijn, duizeligheid en moeite om te concentreren is daarbij een mogelijkheid.
Als consument kun je dus niet altijd weten wat er met de rauwe melk is gebeurd. Ook kun je niet zien, ruiken of proeven of er ziekmakende bacteriën inzitten. Het Voedingscentrum adviseert daarom om rauwe melk te koken voor je het drinkt of in een gerecht verwerkt. Zo kun je een voedselinfectie voorkomen.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Ingevroren melk is zo'n twee maanden houdbaar. De datum op het pak doet er dus niet meer zo veel toe. Wel is het goed om te weten hoe lang je de melk nog kunt gebruiken nadat je die hebt ingevroren.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.