' 'Ook bij de gerenommeerde merken is de kwaliteit drastisch afgenomen. Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
De beste kwaliteit is nog altijd de oorspronkelijke denim van 100% katoen. Die gaan veel langer mee en kunnen zelfs vintage worden, als je ze met liefde en zorg draagt. Steeds vaker zijn jeans gemaakt van biologisch of zelfs gerecycled katoen. Die duurzame opties zijn natuurlijk nóg een betere keuze.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Onze doelstellingen zijn de meest ambitieuze binnen de industrie, bijvoorbeeld: 100% duurzaam geteeld katoen tegen 2025. 100% hernieuwbare energie in faciliteiten in eigendom of onder beheer van Levi's® tegen 2025. 40% minder uitstoot van broeikasgassen in onze toeleveringsketen.
Alhoewel het kledingmerk in 1873 werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam volledig geamerikaniseerd. Levi's spreek je zo uit: Ley- (rijmt op het Engelse woord key) en vais (rijmend op het Engelse woord eyes).
Vijf jaar na de introductie van het welzijnsprogramma voor fabrieksmedewerkers in Bangladesh, Cambodja, Haïti en Pakistan, breidt Amerikaans jeansmerk Levi's het programma uit naar fabrieken in meerdere landen, als onderdeel van een bredere duurzaamheidsdoelstelling van het label.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Bij denim is het best om deze zo min mogelijk te wassen - niet alleen om krimpen en verkleuring te voorkomen, maar ook om water te besparen en de impact op het milieu te verminderen. Als het nodig is om ze op te frissen, draai je jeans binnenstebuiten, was ze apart in koud water en droog ze indien mogelijk aan de lijn.
Als je op zeker wilt spelen, kun je het beste voor jeans van Levi's, Diesel of Lee gaan. Alle drie de merken zijn al sinds tientallen jaren op de markt en staan garant voor kwaliteit en tijdloos design. In de afgelopen jaren zijn vooral de vintage en tweedehands modellen van deze merken weer erg populair geworden.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Wettelijke garantie: recht op goed product
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland.
Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt. Je spijkerbroeken kun je namelijk overal mee combineren, waardoor het zonde is als je hele kast ermee vol hangt.
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
Een paar jaar geleden vond Levi Strauss uit dat een spijkerbroek gemiddeld na twee keer dragen wordt gewassen. Als dat naar eens in de tien keer gaat, dan belast je het milieu maar liefst 80 procent minder. De Odorless jeans hoef je maar een paar keer per jaar te wassen.
Te vaak je jeans wassen zorgt ervoor dat de kleur van de spijkerbroek vervaagt. Het heeft ook een negatief effect op de pasvorm. In plaats van jeans te wassen, kun je hem ook een nachtje in de vriezer stoppen.
De theorie erachter is dat de vrieskou de meeste bacteriën en huidschilfers – die je broek vuil maken (en waarschijnlijk laten rieken) – doodt. Het enige alternatief om álle bacteriën te killen, is een hete was. En dat wil je niet (dag kleur, dag pasvorm, dag jeans).
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!
Deze keer: hoe vaak moet je kleding in de was? Nederlanders wassen hun kleding gemiddeld 10,9 keer per maand, bleek in 2020 uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vrouwen doen het vaker dan mannen, plattelanders vaker dan stedelingen.
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.
(LS&CO), beter bekend als Levi's, is een Amerikaans kledingbedrijf dat het meest bekend is als de producent van het Levi's-merk van jeansbroeken. Naast Levi's beschikt Levi Strauss & Co. ook over de merken Dockers en Denizen.
DE OORSPRONG VAN EEN ORIGINELE STIJL
Levi Strauss en Jacob Davis combineerden hoogwaardig denim met klinknagels voor extra versteviging en creëerden zo de allereerste bluejeans: de Levi's® 501® Original. De kenmerkende knoopgulp werd gemaakt voor de uitvinding van de ritssluiting.