Zoet water is essentieel voor veel leven op aarde. Alle mensen gebruiken zoet water om te drinken en er hun eten mee klaar te maken. Daarnaast zijn er allerlei andere toepassingen van zoet water in het dagelijks leven en het huishouden.
Ons lichaam bestaat voor bijna 60 procent uit water. Van zoet water kan schoon drinkwater worden gemaakt. Zonder drinken, droogt iedereen uit. Daarom is het belangrijk dat meren en rivieren gezond blijven.
De meest voor de hand liggende methode is ontzilten door destillatie. Je verwarmt het water zodat het gaat verdampen. De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. De damp verandert dan in drinkbare waterdruppels en het zout blijft achter in de verwarmingsketel.
De enige manieren om meer drinkbaar water beschikbaar te maken, is door ontzouting en waterhergebruik. In regio's waar grond- water en oppervlaktewater schaars zijn, wordt al heel lang zeewater ontzout om in de behoefte aan drinkwater te voorzien. Koeweit bijvoorbeeld haalt al zijn drinkwater uit zeewater.
Een mensenlichaam heeft een dichtheid van gemiddeld ietsje meer dan 1 kg/L, 1,01 kg/L of zo. Een mensenlichaam in (zoet) water zal dus nét zinken. Dat je kunt zwemmen is omdat je je met je zwembewegingen niet alleen vooruit, maar ook steeds een beetje omhoog duwt.
Zoetwater (zoet water) is water dat minimale hoeveelheden zout bevat, dat dus een geringe saliniteit heeft. Hiermee onderscheidt het zich van brak water en zout water. Zoetwater heeft zijn oorsprong in neerslag, dat via grondwater, beken of rivieren richting zee stroomt.
Zoetwater heeft zijn oorsprong in neerslag, zoals regen en sneeuw. Het stoomt via rivieren, beken en het grondwater richting de zee. Ongeveer 97% van het water op aarde bevindt zich in de oceanen en is te zout om als drink-water of voor de landbouw gebruikt te worden.
In het Midden-Oosten vormt zeewater een van de belangrijkste bronnen van drinkwater. Nadat het zeewater via een zuiveringsproces van het zout is ontdaan, moet dit gedemineraliseerde water aanharden. Hiervoor wordt kalkmelk toegevoegd, die met koolzuurgas wordt omgezet in calciumcarbonaat.
Drinkwater is afkomstig van ontzilt zeewater geproduceerd in een 12-tal elektriciteitscentrales, gespreid over de kustlijn van de Verenigde Arabische Emiraten.
Van al het water op aarde is 2,5% zoet. En dit water is van levensbelang voor zowel de natuur als voor de mens.
Kan water opgaan? Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken.
In Nederland wordt er geen drinkwater uit zeewater gewonnen. De energie-intensieve ontzilting van zeewater kan hier niet concurreren met de gebruikelijke winning van drinkwater uit zoet oppervlakte- en grondwater.
Wanneer dan zeewater gedronken wordt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Daardoor kan zoutvergiftiging ontstaan, wat o.a. waanvoorstellingen kan veroorzaken. Door zeewater te drinken verkleinen schipbreukelingen hun overlevingskansen dan ook snel.
Een “katadroom” dier trekt vanuit het zoete water naar zee om te paaien, bijvoorbeeld de paling en de Chinese wolhandkrab. Een “anadroom” dier trekt vanuit zee de rivieren op om te paaien.
Zo zegt hoogleraar watermanagement Kees van Leeuwen van Universiteit Utrecht dat het duur is om oceaanwater te ontzilten. En dat de benodigde materialen niet duurzaam zijn, waardoor een gedeelte van het effect weer wordt opgeheven. Reinoud Feenstra: ,,Het kost tussen de 1 en 2 euro per 1.000 liter water.
Zeevissen drinken voortdurend. Water stroomt binnen door hun bek en hun kieuwen, maar het zee- zout wordt tegengehouden. In één liter zeewa- ter zit vijfendertig gram zout opgelost. In de vis zelf zijn kleine porties zoutoplossing aanwezig in de vorm van lichaamsvochten zoals bloed, lym- fevocht.
Over Dubai / Emiraten
De staten van de Emiraten zijn rijk door de aanwezigheid van olie en door de ligging aan de Perzische Golf vormen zij een belangrijke handelspost. VAE als land omvat 7 sjeikdommen: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al Khaimah en Fujairah.
Maar zijn echte rijkdom dankt Dubai aan de aardolie die in 1966 in de grond werd gevonden. Tegenwoordig wordt nog maar 5% van het geld in Dubai verdiend aan olie. Olie-gerelateerde industrie heeft dus een steeds kleiner aandeel in de economie van Dubai. Handel blijft een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.
92.600 miljonairs en 14 miljardairs in de VAE
Momenteel wonen er in de emiraten officieel al 92.600 miljonairs, 4.000 multimiljonairs (met een vermogen van 10 miljoen USD of meer), 251 centi-miljonairs (met een vermogen van 100 miljoen USD of meer) en 14 miljardairs.
Zoetwater vertegenwoordigt slechts 2,5 % van het water op aarde, en het grootste deel ervan is bevroren in gletsjers en ijskappen. Het overblijvende niet bevroren zoetwater komt vooral voor als grondwater en slechts een klein deeltje is aanwezig boven de grond of in de lucht.
Onder Qatar bevindt zich een aquifer.Hieruit kan Qatar zoet water oppompen.
Het IJsselmeer is qua oppervlakte het grootste zoetwaterreservoir van Nederland en werkt als onze nationale regenton. Dit zoete water is bijzonder.
Maar wat is de zoutste zee ter wereld? De Rode Zee heeft het hoogste zoutgehalte voor open zeeën, met een saliniteit van 41 tot 42 promille. Voor duikers betekent dit dat ze meer lood mee moeten nemen dan ze gewend zijn in Nederlands zout water.
Nadelen van zeewater voor je haar
Het slechte aan zout water is dat het je haar flink kan uitdrogen, waardoor het poreus wordt en sneller afbreekt. Op het strand ben je al gauw geneigd om het haar even vast te binden met een elastiekje, maar dit is dus geen goed idee wanneer je net uit zee komt.
De Dode Zee bevat na het Don Juanmeer op Antarctica en het Assalmeer in Djibouti het zoutste water op aarde. De concentratie van mineralen en het aanhoudende opdrogen van de Dode Zee hangen samen met het ontstaan van het Lasanmeer (of Lashonmeer), waar de Dode Zee een overblijfsel van is.