Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Egocentrische mensen vinden het bijvoorbeeld fantastisch om telkens over hun favoriete onderwerp te praten: zichzelf. Ze doen er dan ook alles aan om het gesprek hun kant op te sturen.
Probeer na te denken over de woorden die je gaat zeggen, voor je iets zegt. Dit kan je leren om bepaalde dingen voor jezelf te houden, waardoor je over het geheel genomen minder zal zeggen. Mensen onthullen vaak informatie die ze liever privé houden door te veel te praten.
Gesloten of zwijgzame mensen laten niet blijken wat ze werkelijk denken. Ze hebben een koele blik, zijn onbewogen en terughoudend. Ze sluiten andere mensen buiten. Ze kunnen lastig zijn doordat ze bedoeld of onbedoeld essentiële informatie achterhouden, of nalaten te waarschuwen voor een opdoemend probleem.
Het probleem met het niet uiten van emoties – het zogeheten binnenvetten – is dat ze daar sterker van worden. Mensen die hun gevoelens onderdrukken zijn dan ook vatbaarder voor depressie en angst en bovendien kunnen ze er allerlei vervelende andere gevoelens bij krijgen.
Definities die `praatgraag` bevatten:
Kletserig = 1) Babbelachtig 2) Babbelziek 3) Flapuit 4) Geneigd tot kletsen 5) Geneigd tot veel kletsen 6) Indiscreet 7) Kletsgraag 8) Loslippig 9) Mededeelzaam 10) Niet kunnende zwijgen 11) praatgraag 12) Praatziek 13) Spraakzaam... extravert = ...
Herken de veelspreker in jezelf
Veel trainers houden er ook wel van om hun verhaal te vertellen. Of misschien zou je het stiekem willen, maar doe je het niet, geremd door alle sociale regels die je geleerd hebt.
Razendsnel praten is een veel voorkomend teken van stress. Tot op zekere hoogte kan het de mensen om je heen veel energie geven als je het tempo er goed inhoudt. Op het moment echter dat je voor langere tijd in sneltreinvaart praat, ben je je publiek snel kwijt.
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.
Innerlijke discussie
Mensen praten in zichzelf omdat ze met te veel tegelijk bezig zijn en alleen door met zichzelf te praten hun prioriteiten kunnen stellen. Ook praten mensen in zichzelf om hun innerlijke discussie naar buiten te krijgen. Of ze praten tegen hun baby of kat, die toch echt niet terug kan spreken.
Luister naar de andere persoon.
Iedereen wil zich belangrijk en gehoord voelen, dus als je wilt dat mensen met je praten, schenk ze dan je volle aandacht. Zorg ervoor dat je altijd luistert als iemand met je praat. Probeer de regel te hanteren: 'Eerst luisteren, dan praten,' na het starten van een gesprek.
Dysartrie. Als je dysartrie hebt, dan kun je de spieren waarmee je praat minder goed bewegen. Dit maakt het lastig om woorden duidelijk uit te spreken. Ook kan het zijn dat je stem anders klinkt en dat het moeilijker is om adem te halen.
Houd je mond als iemand onbeschoft of onnadenkend is.
In plaats van boos te worden of iemand tot de orde te roepen, laat je hem zeggen wat hij moet zeggen en probeer je aardig te zijn.
Hij praat veel over zichzelf en plaagt je // Het feit dat hij al een kwartier over zichzelf en zijn geweldige baan praat, betekent niet dat hij niet geïnteresseerd is in wat jij te vertellen hebt. Wanneer mannen iemand leuk vinden, willen ze graag indruk op die persoon maken.
Mensen die negatief over je praten, doen dat misschien om zichzelf beter te voelen. De mensen die vaak over je roddelen, voelen zich niet goed over zichzelf, of hebben een gebrek aan zelfrespect.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: praten (ww) : babbelen, causeren, converseren, keuvelen, klappen, kleppen, klessebessen, kletsen, kouten, kwebbelen, lullen, ouwehoeren, palaveren, parlevinken, poekelen, reppen, snateren, snappen, spreken, tateren.
Mensen met een gebrek aan empathie zijn echt niet geïnteresseerd in anderen. Ze zijn niet in staat om zich in de situatie van een andere persoon te verplaatsen. Ze zullen dus ook niet begrijpen hoe anderen denken en voelen. Bovendien kijken ze niet verder dan hun eigen wereld.
Maak regelmatig oogcontact in een gesprek, let op je intonatie en gezichtsuitdrukkingen, maak een warm en aanmoedigend gebaar. Iemand die gesloten is maar zich wel graag open wilt stellen, is vaak hypergevoelig voor dit soort signalen.
Antwoordt hij vaak pas veel later op jouw appjes en krijg je regelmatig te horen dat hij de komende weken helemaal volgepland is? Dan moeten de *alarmbellen* af gaan. Iemand die oprecht bij jou wil zijn, wil ook tijd met jou besteden en zal er alles aan doen om die tijd voor jou vrij te maken.
Er kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan, zoals spierzwaktes en moeite met praten. Zo kan een van de ledematen door stress 'uitvallen' of verlamd raken, zoals een been of arm. Je hebt hier dan geen gevoel meer in of kan deze niet meer gebruiken.