Er zijn verschillende bedrijven en verzamelpunten waar je 'm kunt inleveren. Bij de winkel waar je 'm hebt gekocht, de fabrikant, het afvalinzamelpunt van de gemeente of via het Fairphone's Recycling Program. Als je geld wilt krijgen voor je oude mobiel, kun je het toestel opsturen naar bedrijven als GSM Loket.
Er liggen namelijk zo'n 3 miljoen afgedankte telefoons in Nederlandse kasten en lades, te wachten tot de kostbare grondstoffen die er in zitten opnieuw worden gebruikt. Er zijn genoeg mogelijkheden om al het goud, lithium en kobalt eruit te halen, maar niet iedereen weet de weg naar de recyclebak te vinden.
Wil je je oude telefoon inleveren bij KNGF? De inzamelpunten staan, toepasselijk genoeg, vooral bij dierenartsen en dierenspeciaalzaken. Net als bij andere goede doelen kun je ook in één keer meerdere telefoontjes opsturen door een inzamelbox aan te vragen.
Je kunt hem inleveren bij een inleverpunt, bijvoorbeeld van Wecycle. Ongeveer negentig procent van de geregistreerde telefoons die worden ingeleverd voor recycling, komt binnen via Wecycle. Dat heeft inleverpunten bij onder meer supermarkten en kluswinkels. Er zijn bedrijven in de Benelux die ze inzamelen.
Heb je thuis of op het werk nog oude mobiele telefoons of tablets liggen? Gooi deze niet weg, maar lever ze in en steun daarmee CliniClowns! Jaarlijks worden er zo'n 10.000 oude telefoons en tablets ingeleverd via CliniClowns. Voor elk (bruikbaar) ingezameld product ontvangen wij een vergoeding van onze partner Eeko.
Over het algemeen kun je tot 75 procent van de verkoopwaarde krijgen voor een defect toestel maar dan mag de schade niet te erg zijn. Als de schade groot is dan krijg je veel minder, mogelijk zelfs maximaal 20 procent van de verkoopwaarde.
Uw mobiele telefoon wordt vernietigd met een shredder. Deze machine vermaalt uw telefoon en daardoor ook uw vertrouwelijke data en gegevens. Er zijn bedrijven die bij u op locatie telefoons kunnen vernietigen.
Uit 1 ton mobiele telefoons (zonder batterijen) is 140 kilogram koper, 3.14 kilogram zilver, 300 gram goud, 130 gram palladium en 3 gram platina te halen. Recyclebedrijven in elektronica halen schaarse metalen uit elektronica.
Omdat goud niet vergaat neemt de totale hoeveelheid bovengronds goud alleen maar toe. Goud verandert van vorm (sieraden, elektronica, munten, baren) en wisselt wel eens van eigenaar, maar het metaal blijft altijd aanwezig.
Er zit goud in je bloed
Het lichaam bevat zo'n 0,2 milligram goud – waarvan het grootste deel zich in je bloed bevindt. Even snel rekenen: om een gouden ring van 8 gram te kunnen maken, moet je dus het bloed van 40.000 mensen aftappen.
Om gegevens van een kapotte telefoon te herstellen, kunt u de gratis Android-tool voor gegevensherstel - EaseUS MobiSaver voor Android gebruiken om het te proberen. Met zo'n tool kunt u uw apparaat scannen op zowel bestaande als verwijderde bestanden, inclusief foto's, video's, contacten, berichten en meer.
Android 9. Instellingen > Beveiliging en locatie > Geavanceerd > Versleuteling en gegevens. Hiermee voorkom je dat techneuten met slimme trucs toch nog wat gewiste gegevens kunnen herstellen. Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Opties voor resetten > Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen terugzetten).
In 1 ton mobiele telefoons zit 140 kilo koper, ruim 3 kilo zilver, 130 gram palladium, 3 gram platina en maar liefst 300 gram goud. In 200 mobieltjes zit al genoeg goud voor één trouwring! In de batterij zit ook nog eens nikkel, lood, zink en mangaan. En de buitenkant van veel mobieltjes bestaat uit plastic.
Zeven miljard smartphones en ontelbaar andere hoeveelheden elektrische componenten werden in de afgelopen tien jaar geproduceerd. Logisch, we worden immers constant technologisch geavanceerder, maar er zit ook een keerzijde aan. Zo'n 44 miljoen ton e-waste, elektronisch afval, belandt jaarlijks op de vuilnisbelt.
De buitenkant bestaat uit Aluminium en/of diverse kunststoffen. De camera bestaat o.a. uit sapphire glas. De batterij bevat cobalt, grafiet, lithium en aluminium. De printplaatjes bevatten goud, zilver, koper, wolfraam (tungsten), tantalium.
De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.
Wereldwijd is er volgens Thomson Reuters GFMS ongeveer 170.000 tot 180.000 ton goud opgegraven sinds het begin van de mensheid. Wanneer je al dat goud zou samensmelten tot één grote kubus zou die afmetingen hebben van minder dan 21 x 21 x 21 meter.
Een smartphone weegt gemiddeld 150 g. Alle ongebruikte toestellen samen wegen dus 472 ton. Aan 300 gram goud per ton smartphones, is dat samen goed voor 141,6 kg goud! Een mooi voorbeeld van urban mining.
Concreet betekent dit dat een enkel apparaat 1 tot 2 euro aan goud bevat. Overige elektronica zoals printers, monitoren en audio/video, bevatten ca 10x minder aan goud. Desalniettemin loont een goede inzameling door bijvoorbeeld Recycling Best.
De actuele goudprijs is € 54,79 euro per gram op 23 september 2022 om 09:53 uur, bekijk de real-time actuele goudprijs bovenaan deze pagina – ook in een interactieve grafiek.
De hoeveelheid goud op een printplaatje is minimaal. Tegenwoordig worden alleen vooral uiteindes van contactjes gecoat met een heel dun laagje goud. Vroeger zaten er hele lagen op de CPU van een computer, maar vind nu nog maar eens grote hoeveelheden oude CPU's.
Wat je het beste kunt doen is je oude iPhone inleveren. En het mooie is: je krijgt hier vaak een leuk bedrag voor terug. Apple heeft hier op zijn website het eigen GiveBack-initiatief voor. Je kunt je oude telefoon ook aan het goede doel schenken, zoals Stichting AAP, Unicef of ReCell.
Via Apple Trade In kun je elk Apple device laten recyclen bij de Apple Store. Dit geldt ook voor devices van merken die onderdeel zijn van Apple. We zorgen er daarna voor dat je device op een verantwoorde manier wordt gerecycled of hergebruikt. Voor sommige devices kun je ook een tegoed krijgen.
Smartphones bevatten giftige zware metalen zoals zeswaardig chroom, arseen, beryllium en cadmium. Die stoffen komen in de bodem, de lucht en het water terecht als de telefoons begraven of verbrand worden. Op die manier krijgen ook mensen en dieren de stoffen binnen.