Een ander woord is: ovulatie.
Ovulatie is een ander woord voor eisprong.
De eisprong of ovulatie is het moment waarop de rijpe follikel barst en de eicel vrijkomt. Dat gebeurt ongeveer 14 dagen voor het einde van de menstruele cyclus. Kort voor de eisprong plooien de eileider en de franjes aan het uiteinde ervan zich rond de eierstok waar de rijpe eicel klaarzit voor de eisprong.
Je ovulatie voelen: dat kan dus echt. Je ervaart dan een stekende pijn onderin de buik, waar je eierstokken zich bevinden. Deze pijn kan een enkele uren aanhouden. De oorzaak van deze ovulatiepijn, is het openbarsten van de rijpe follikel waaruit de eicel vrijkomt.
De ovulatie kan echter ook gepaard gaan met een intra-abdominale bloeding. Het ovariële litteken van een ovulatie, het corpus rubrum of corpus luteum, kan op een later moment in de cyclus tot een ovariële bloeding leiden.
Vindt er geen bevruchting plaats dan begint 14 dagen na de eisprong de volgende menstruatie. De periode van eisprong tot menstruatie is vrijwel altijd 14 dagen. De periode van menstruatie tot eisprong kan variëren van 7 tot 21 dagen. Hierdoor kan de lengte van een gehele menstruatiecyclus variëren van 21 tot 35 dagen.
Ovulatiebloeding. Sommige vrouwen hebben licht bloedverlies wanneer ze ovuleren. Je verliest dan enkele druppels bloed of een bruine afscheiding op de dag van de eisprong.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Je hebt tijdens je leven 400 tot 500 eisprongen. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Je voelt ongeveer twee weken voor je verwachte menstruatie pijn in je onderbuik.
Ovulatiepijn heeft vaak te maken met je eisprong en is dus normaal. Het gebeurt ongeveer 14 dagen voor je menstruatie, wanneer een eierstok een eicel vrijgeeft, wat een onderdeel is van je menstruatiecyclus. Het is ook bekend als mittelschmerz (Duits voor 'middel pijn' of 'pijn in het midden van de maand').
Kan ik meer dan één keer ovuleren tijdens mijn cyclus? Ja. Het is mogelijk om twee keer te ovuleren, maar dit gebeurt meestal op hetzelfde tijdstip in de cyclus. Dit is hoe niet-identieke tweelingen worden geboren, wanneer twee afzonderlijke eicellen vrijkomen.
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Dan komt er uit de eierstok van de vrouw een eicel vrij. Na de eisprong maakt de eierstok nog minimaal tien dagen hormonen aan, om het slijmvlies van de baarmoederholte geschikt te maken voor innesteling van het bevruchte eitje. Om tot een bevruchting te komen, zijn er voldoende bewegende zaadcellen nodig.
De eisprong
Elke maand komt een eicel vrij uit één van je twee eierstokken. Welke eierstok er aan de beurt is (links of rechts) is willekeurig. Heb je maar één eierstok (zo geboren of door operatie) dan zal deze eierstok elke maand een eicel vrijlaten.
Anovulatie. Anovulatie is de medische term die gebruikt wordt om aan te duiden dat er geen eisprong plaatsvindt bij een vruchtbare vrouw.
Elke maand zijn er ongeveer 5 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: ongeveer 5 dagen vóór de eisprong tot het moment van de eisprong. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je redelijk voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt.
Belangrijke lichaamssignalen bij een eisprong
Verandering van de afscheiding. Een paar dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig.
Vrouwen met een kortere cyclus (21 – 27 dagen) krijgen hun eisprong eerder (vanaf dag 10), vrouwen met een langere cyclus (29 – 35 dagen) krijgen hun eisprong later dan gemiddeld, te rekenen vanaf de eerste dag van de menstruele cyclus. De rijpe eicel die bij de eisprong vrij komt, wordt opgevangen door de eileiders.
Weet je niet wanneer je eisprong komt, dan kun je ook een vast aantal dagen aanhouden waarop je geen penis-in-vagina seks hebt. Namelijk vanaf dag 8 (vanaf de eerste dag van je menstruatie) tot dag 19. Deze methode werkt niet als je cyclus korter is dan 26 dagen of langer dan 32 dagen.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Je bent vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie - door de levensduur van sperma - en als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie. Je kunt dus erg vroeg tijdens je cyclus vruchtbaar zijn, zelfs wanneer je nog bloedt.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Maar, de meeste vrouwen hebben helemaal geen regelmatige cyclus. En ook al ben je nog zo constant, het kan zomaar eens gebeuren dat de eisprong een keer eerder of later plaatsvindt. Dus puur op de kalender je vruchtbaarheid inschatten, is een vrij onzekere manier.
Door je cervixslijm, ofwel afscheiding te bestuderen kun je herkennen wanneer je ovulatie plaatsvindt en dus vruchtbaar bent. Vlak voor de eisprong wordt het slijm helder, rekbaar/draderig en lijkt het op rauw eiwit. Dit duidt op een toename van oestrogeen en geeft aan dat je vruchtbaar bent.