Door de zogenaamde anthocyanen (kleurstoffen die ook rode kool en zelfs herfstbladeren voorzien van hun mooie gloed) kleurt de rijst zwart tot paars en net als bij witte rijst bestaan er tal van verschillende soorten.
Met een bijzonder hoge ijzerwaarde is het goed voor de bloedcirculatie. Maar zwarte rijst is ook rijk aan eiwitten en sporenelementen. Het bevat bovendien een buitengewone hoeveelheid antioxidanten, die zogenaamde vrije radicalen neutraliseren. Zwarte rijst heeft een nootachtig aroma met een intense volkoren smaak.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Langzame koolhydraten
In feite heeft iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Eet volkorenproducten: producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor de darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Beide varianten zijn dus geschikt binnen een afvaldieet. Desalniettemin heeft bruine rijst het voordeel dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witte rijst, waardoor dit een gezondere keuze is. Kortom: Bruine rijst is gelinkt aan gewichtsverlies en betere vetwaarden in het bloed.
Zowel bruine rijst als quinoa zijn goede opties voor een gezond eetpatroon en zijn een goede vervanger voor ongezonde koolhydraten, zoals pasta, witte rijst of aardappelen. Als je snel wilt afvallen, is het verstandig om flink te schrappen in die hardnekkige koolhydraten.
Zwarte rijst smaakt intenser, zoeter en nootachtig. Je hebt dus maar weinig andere ingrediënten en smaakmakers nodig om een lekker maaltje op tafel te zetten. Zwarte rijst is een beetje kleverig en leent zich perfect voor gerechten als risotto of sushi.
Rijst bevat vooral koolhydraten. Verder bevat rijst eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals fosfor en kalium.
Wilde rijst heeft dan wel een lekkere nootachtige smaak en een opvallend hoog eiwit- en vezelgehalte, waardoor het nog een stuk gezonder is dan rode rijst of zilvervliesrijst.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.