Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
Als er één plek is die tot de mooiste natuur van Europa behoort, dan zijn het de fjorden in Noorwegen. Fjorden zijn inhammen die in heuvelachtige berggebieden voorkomen. Ze zijn ontstaan door schurend water en ijs en zijn miljoenen jaren oud.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
1. Moraine Lake - Canada. Moraine Lake in het Banff National Park in Alberta, Canada. Het hele natuurgebied is werkelijk schitterend, maar dit meer straalt zulke serene rust uit dat het een welverdiende plaats heeft in de top 100 van mooiste plekken ter wereld.
Lonely Planet riep Noorwegen al eens uit tot mooiste land ter wereld en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit Scandinavische land barst van de fantastische landschappen en is daarom één van de mooiste plekken van Europa.
Als we het hebben over bestemmingen waar je ooit geweest moet zijn, dan hoort Mexico daar zeker bij. Dit tropische land in Midden-Amerika is bijzonder divers met Caribisch strand, Maya-ruïnes, megasteden en charmante stadjes. Een reisbestemming waar je je weken kunt bezig houden!
Onder de Nederlanders is Frankrijk al jarenlang de populairste zomervakantiebestemming. Ook de Zuid-Europese landen zijn in trek. De meeste Nederlanders boeken vooraf een accommodatie (84%).
1. Nauru (160 bezoekers) In het midden van de Stille Oceaan ligt de kleine eilandstaat Nauru, met een oppervlakte van minder dan 21 vierkante kilometer en slechts 10.000 inwoners.
1. Namibië Dit is naar onze mening het mooiste land van Afrika, en hiernaast ook een van de mooiste ter wereld.
Malta, Cyprus en Luxemburg hebben het minste aantal natuurgebieden: alle drie minder dan honderd. Dit zijn, net als Nederland, kleine landen. Daarom is het interessanter om te kijken naar de oppervlakte die uit beschermde natuur bestaat.
Nederland had in 2020 bijna 15% Natura 2000-natuur en 11% niet-Natura 2000 natuur begrensd (het Natuurnetwerk Nederland, NNN) en dat is inclusief binnenwater. Die 15% +11% = 26% komt overeen met een oppervlakte van 9.720 km² (waarvan ongeveer 6.700 km² op het land).
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Met een oppervlakte van 91.200 hectare is de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Als natuurliefhebber kun je er dan ook je hart ophalen.
In Kroatië vind je naast die stranden ook bergen, meren, canyons en watervallen. Sommige plekken worden druk bezocht, als afwisseling van een dagje strand, terwijl je in andere natuurgebieden maar weinig bezoekers tegenkomt. Geheel onterecht, want in Kroatië is de natuur wonderschoon!
De Comoren vormen een staat bestaande uit de drie eilanden Grande Comore, Moheli en Anjouan en een aantal hele kleine eilandjes. De Comoren hebben een vulkanische oorsprong en zijn te vinden in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar.
Een tropisch eiland in de Stille Oceaan heeft afgelopen jaar slechts 2000 internationale toeristen welkom geheten, blijkt uit data van de World Tourism Organisation. Dat maakt Tuvalu het minst bezochte land ter wereld.
Spanje blijft het vakantieland bij uitstek. Het land kent weergaloze natuur, ruig in Extremadura, overdadig in Andalusië. Bosrijk en sprookjesachtig in Galicië en heuvelachtig in Baskenland. Spanje is ongekend populair vooral vanwege de zon.
Frankrijk
Een vakantie in Frankrijk staat bij veel Nederlanders stipt op één en zo ook in onze top 10. Gelukkig is dit land groot genoeg: er zijn genoeg plekjes om de drukte te ontvluchten. En ja, ook op de populaire plekken.