Door het omklappen van uw voet kan de enkelband uitrekken of inscheuren.Hierbij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes waardoor de enkel dik wordt. Dit wordt vervolgd door een scherpe pijn en een blauwe plek. Deze blauwe plek ontstaat door een bloeduitstorting.
Je enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Als je een paar dagen na je 'misstap' weer gewoon op je enkel kunt staan en kunt lopen, kun je ervan uitgaan dat je een lichte verstuiking had. Normaal gesproken kunnen mensen met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen.
De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten. U heeft dan waarschijnlijk geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.
Vochtophoping rondom enkel
Een ontsteking van het gewrichtsvocht in de enkel geeft zwelling, stijfheid en pijn aan het gewricht.
Op een warme dag krijgen veel mensen opgezette voeten en enkels. Niet direct verontrustend, maar als je wekenlang vocht vasthoudt, kan dit betekenen dat het hart niet genoeg bloed rondpompt. Dit kan wijzen op hartfalen.
Ga op uw tenen staan en dan weer op uw hielen, steeds op en neer. Als u zit of ligt, kunt u met uw voeten op en neer bewegen. Zo oefent u de kuitspieren. De kuitspieren pompen bloed terug naar het hart.
Een ontsteking gaat vaak samen met een zwelling. De voet/enkel van de patiënt wordt dik en voelt warm aan. Instabiliteit: Doordat het kraakbeen afneemt kan de stand van de voet veranderen.
Hoog houden betekent dat de voet hoger ligt dan de knie en de knie hoger dan de heup. Zo kan de zwelling wegzakken uit de voet. Dit verlaagt de kans op wondproblemen en pijn. De voet is een complex geheel van botten, spieren, pezen en kapsels.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Symptomen gescheurde enkelband
Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op. Een belangrijk verschil tussen een scheur of een verrekking is het kunnen steunen op de gekwetste enkel. Kunt u zich redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat u de banden alleen verrekt heeft.
Indien u uw enkel verstuikt heeft is het verstandig deze zo snel mogelijk te koelen in koud water of met ijsblokjes gedurende ongeveer 20 minuten. Daarna moet u de enkel zwachtelen en hoog leggen. Het is verstandig om de enkel goed te oefenen door de voet en tenen actief naar u toe te bewegen.
Druk op je enkelbotten (binnen- en buitenzijde), de zijkant van je voet, en op je middenvoet. Kan dit allemaal pijnloos? Dan hoef je geen röntgenfoto te laten maken, en heb je meest waarschijnlijk een verstuiking.
Zorg dat je de eerste twee dagen je enkel niet belast. Is het daarna nog steeds niet mogelijk om te lopen / steunen, dan is het verstandig om naar een huistarts te gaan voor verder onderzoek.
Herstel. In het algemeen duurt het ongeveer zes tot twaalf weken voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. Na de eerste zes weken zijn de enkelbanden al wel aan elkaar gegroeid, maar de enkel is vaak nog niet stevig en stabiel. U zult eraan moeten wennen om weer te lopen zonder steun.
Om de zwelling als gevolg van een voet- of enkelblessure te verminderen, rust je uit om te voorkomen dat je op de gewonde enkel of voet loopt, gebruik je een ijskompres, wikkel je de voet of enkel in met compressieverband en hef je de voet op een kruk of kussen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Tot aan de 10e dag is de balans tussen rust en belasten belangrijk. - Belasten binnen de pijngrens. Afhankelijk van de pijn en zwelling aan het einde van de dag, moet de belasting worden aangepast.
Wortels. Wortels bevatten een hoge concentratie aan kalium, waardoor ze zeer vochtafdrijvend zijn. Ook bevatten ze alfa- en bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine die de huid helpen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen en staar (cataract) helpen verminderen.
Sla je benen niet over elkaar als je zit, want dat belemmert de bloedcirculatie. Leg je voeten eventueel wat hoger, zodat het bloed niet te veel naar beneden stroomt. Drink veel water en (groene) thee. Eet minder zout, want dit zorgt voor het vasthouden van vocht.
Er zijn namelijk theesoorten die bekend staan om hun vochtafdrijvend werking. De meest bekende is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvende werking.
Consumeer voedsel dat rijk is aan kalium en vitamine B: helpt het natriumgehalte te reguleren en brengt het vocht in het lichaam in evenwicht.
Eet bessen en pure chocolade. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart.