De arts kan op een beeldscherm zien of er kanker in uw baarmoeder zit. Ook kan bij dit onderzoek een heel klein stukje van de baarmoeder worden weggehaald als de arts iets ziet dat er anders uitziet. Soms krijgt u ook een echo.
Zo kan de gynaecoloog op een monitor zien of er afwijkingen aan de baarmoeder en/of de eierstokken zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld vleesbomen en zwellingen van de eierstokken zijn. Als blijkt dat er in de baarmoederholte een afwijking zit, zoals een poliep, moet verder onderzoek gedaan worden.
Onderzoeken bij baarmoederkanker
Meestal krijg je eerst gynaecologisch onderzoek in het ziekenhuis, vaak ook met een vaginale echo. De gynaecoloog neemt meestal een of meer stukjes weefsel weg (micro-curettage). Met de uitslag kan de arts zien of de tumor kwaadaardig is.
Naast het inwendig onderzoek zal de gynaecoloog vaak ook een uitwendig onderzoek doen. Hierbij bekijkt de gynaecoloog de huid rond de vagina, de schaamlippen en clitoris. Ook let de gynaecoloog op kleur, de beharing, en eventuele zwellingen of afwijkingen.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. In het geval van de gynaecologische echo beoordelen we de baarmoeder, baarmoederholte, eierstokken en eileiders. Er zijn verschillende soorten gynaecologische echo's: de inwendige (vaginale) en de uitwendige.
We kunnen de volgende onderzoeken uitvoeren: Bloedonderzoek om te beoordelen of andere organen in de buik goed werken. Inwendige echoscopie (ook wel: echografie). Met geluidsgolven brengen we de baarmoederhals, de baarmoeder en eierstokken nauwkeurig in beeld.
Na de diagnose baarmoederhalskanker krijg je een bloedonderzoek. Hier lees je waarom. Het bloedonderzoek gebeurt onder andere om vast te stellen of je bloedarmoede hebt, en om te onderzoeken hoe goed je lever en nieren werken.
Bij een preventief gynaecologisch onderzoek, zal tenslotte ook nog een borstonderzoek gebeuren. Hier- bij onderzoekt de gynaecoloog zowel de borsten als de klierstreken met de vingers. Na het onderzoek mag u zich terug aankleden. Daarna bespreekt de gynaecoloog de resultaten met u.
Een echo is een onderzoek waarbij we via geluidsgolven uw organen op een beeldscherm kunnen zien. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Tijdens de echo bekijken we organen in uw boven- en onderbuik. Zoals uw lever, milt, alvleesklier, nieren of blaas.
Voorbeelden zijn langdurig of overmatig bloedverlies, afscheidingsklachten, bloedverlies na gemeenschap, ongewild verlies van urine, kanker of een voorstadium daarvan, verzakkingsklachten, endometriose of buikpijn door een andere oorzaak. Het is logisch dat je zin in vrijen dan vermindert.
Op een echografie zijn afwijkingen in de borst te zien. Zo kan de arts inschatten of het gaat om een holte gevuld met vocht (cyste), een goedaardige afwijking of een kwaadaardige tumor.
Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene 'routine' controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, 'problemen' met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.
Echoscopie is onder de 50 jaar meestal beter en ook geheel onschadelijk dit in tegenstelling tot de mammografie. Wie jaarlijks een echoscopie ondergaat vermindert aanzienlijk de gevolgen van borstkanker zonder enig bijkomstig nadeel.
Een draaiing of scheur van een eierstok of eierstokcyste veroorzaakt meestal een plotse hevige pijn, die uitstraalt in de hele buik. Dat komt omdat de inhoud van de gesprongen cyste in de buikholte terechtkomt en het buikvlies irriteert.
De gynaecologische echo kost 67,50€ en dient voorafgaand aan het onderzoek te worden betaald. Gynaecologische echo's dienen afgerekend te worden d.m.v. een contante of pinbetaling. Binnen de eerstelijns gezondheidszorg, waar EchoXpert onder valt worden deze echo's niet vergoed door uw zorgverzekeraar.
Ook zonder verwijzing kun u terecht voor gynaecologisch advies, maar dan zijn de kosten voor eigen rekening. Het bedrag is afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek.
Er is geen ideale leeftijd voor een eerste bezoek aan de gynaecoloog. Je kan er naartoe: op het moment van je eerste menstruatie. als je voor het eerst seks hebt.
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.
Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.
Een goedaardig gezwel (benigne tumor) drukt het omringende weefsel opzij zonder al te veel schade aan te richten. Een goedaardige gezwel zal niet in het omringende weefsel groeien. Een cyste is een veelvoorkomende goedaardige afwijking in de borst. Dit is een klein, met vocht gevuld blaasje.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
Bij baarmoederhalskanker met uitzaaiingen naar de longen, lever of botten wordt u meestal niet meer beter. U kunt wel een behandeling krijgen om uw klachten minder erg te maken of langer te leven. Bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie. U beslist samen met de gynaecoloog welke behandeling u wilt.
De meeste vrouwen hebben geen last van klachten en weten vaak niet dat ze poliepen in de baarmoeder hebben. Als er wel klachten aanwezig zijn, zijn veel voorkomende symptomen: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, tussentijdse bloedingen en vaginaal bloedverlies na de menopauze.