Het sterkste materiaal dat we momenteel kennen is Graphene, een tweedimensionaal koolstofmateriaal. Het heeft een breeksterkte van ongeveer 130 GigaPascal, wat ongeveer 100 keer sterker is dan staal.
Diamant is de hardste stof die er op aarde bestaat. Diamanten zijn er in verschillende kleuren. De diamanten in sieraden zijn meestal wit. Een diamant begint als een ruwe steen.
Lang werd gedacht dat spinnenzijde het sterkste biologische materiaal op aarde was, maar tegenwoordig is er een nieuwe kampioen: de tand van de napslak, een in zee levende slakkensoort.
Het is mogelijk harder dan diamant en nog kneedbaar ook: lonsdaleïet. Dit sterk aan diamant verwante materiaal ontstaat door de hoge druk en temperatuur die het gevolg zijn van een meteorietinslag. Het kan worden gebruikt voor allerlei technologische toepassingen.
Diamant is de hardste natuurlijke stof ter wereld.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben twee andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn dan diamant. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De tweede stof heet lonsdaleïet.
De hardheid wordt gemeten op de schaal van Mohs, die mineralen rangschikt op een schaal van 1 tot 10. Diamant (10/10), robijn (9/10), saffier (9/10) en smaragd (7,5-8/10) worden als de hardste beschouwd. Alle stenen blijven kwetsbaar en vereisen de grootste zorg.
Hoe hard is titanium? - Quora. Hardheid wordt gemeten volgens de hardheidsschaal van Mohs waarbij 1 het zachtste mineraal aangeeft (talk) en 10 het hardste (diamant). Titanium scoort een 6 op de schaal van Mohs.
Hoe worden diamanten gemaakt? Diamanten ontstaan op natuurlijke wijze op grote diepte onder het aardoppervlak, maar ze kunnen ook in een laboratorium worden gemaakt door fabrikanten van diamanten.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben twee andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn dan diamant. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De tweede stof heet lonsdaleïet.
Duitse onderzoekers hebben het lichtste materiaal ter wereld ontwikkeld. Per kubieke centimeter weegt het materiaal slechts 0,2 milligram. Het materiaal heeft de toepasselijke naam 'Aerographite' gekregen.
Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Slechts enkele industrieel vervaardigde, eveneens uit zuivere koolstof opgebouwde materialen zijn harder.
De pijngrens van geluid ligt voor mensen rond de 120-130 dB. Deze geluidsniveaus zijn zo hoog dat je bij blootstelling direct gehoorschade kunt oplopen. Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB.
Het hardste geluid is 194 decibel, dan worden alle luchtmoleculen samengedrukt. En de snelheid waarmee de hoge en lage druk elkaar afwisselen bepaalt of een geluid hoog of laag klinkt. Deze trillingsnelheid, of frequentie wordt uitgedrukt in hertz (Hz): het aantal trillingen per seconde.
Het experiment
Frost gebruikte vooral gesteente voor zijn experiment. Maar tijdens het onderzoek ontdekte hij ook dat je synthetische diamant kan maken door pindakaas onder extreem hoge druk en temperatuur samen te persen. Na zo'n drie weken verschenen er kleine diamantjes van zo'n twee à drie millimeter groot.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
Diamant ontstaat diep in het binnenste van de aarde doordat zuivere koolstof onder zeer grote druk en bij extreem hoge temperaturen kristalliseert. De diepte kan 200 km onder het aardoppervlak zijn en de temperatuur kan variëren van 1300 tot 2000 graden Celsius.
Goud is duurder dan titanium of staal. Een ring van platina kost juist meer dan een ring van goud.
Titanium is bijna de helft lichter dan staal en heeft een grotere treksterkte en vloeispanning dan 4130 staal, maar is ook half zo stijf. Titanium buigt bij minder kracht door en is dus slapper.
Zoals de Sancy-diamant, een diamant van maar liefst 55.23 karaat en een unieke lichtgele schijn. De diamant, die behoort tot de mooiste diamanten ter wereld, heeft een bewogen geschiedenis achter de rug en is inmiddels weer in veilige handen in Frankrijk.
Kwartsiet harder is dan graniet
Hardheid wordt bepaald door middel van de harheidsschaal van Mohs. Deze schaal gaat van 1 – 10 , waarbij diamant de grootste hardheid heeft. Elk materiaal met een hogere hardheidsklasse kan krassen maken op een lagere klasse.
In 2005 werd Painiet door het Guinness Book of World Records tot zeldzaamste edelsteen ter wereld gekroond, omdat er tot dan toe minder dan 25 exemplaren van bekend waren. Het werd voor het eerst ontdekt in Myanmar in de jaren '50 door de Britse edelsteenspecialist Arthur C.D. Pain, naar wie de steen ook werd vernoemd.
Graniet is, na diamant, de hardste steensoort die de aarde te bieden heeft. In tegenstelling tot marmer is graniet zo hard, dat zuren geen effect hebben op deze steensoort.