De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm: buikpijn. vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten, ook als de ziekte rustig is)
De behandeling bestaat in de eerste plaats uit medicatie om de ontsteking onder controle te brengen (opstoot behandeling) en te houden (onderhoudsbehandeling).
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (zweren) in de darmen. Klachten zijn vooral diarree met bloed en slijm, en buikpijn. De meeste mensen hebben periodes met klachten en periodes zonder klachten. U krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Je kunt de pijn verminderen door voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast kunnen medicijnen helpen. Bijvoorbeeld pijnstillers als paracetamol. Mocht paracetamol niet voldoende helpen, overleg dan met je arts welke andere pijnstiller eventueel geschikt is.
Hoe lang je klachten duren, is moeilijk te voorspellen. Sommige jongeren met de ziekte van Crohn hebben af en toe last, andere de hele tijd. De meeste jongeren met Crohn hebben periodes met klachten en periodes zonder klachten.
Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.
Vooral volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en -couscous en zilvervliesrijst; Minder vlees en meer plantaardige producten. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten; Minimaal 3 porties zuivel.
Bij de ziekte van Crohn kunt u een opvlamming herkennen door het (opnieuw) krijgen van klachten zoals: diarree met of zonder bloed- en/of slijmbijmenging. buikpijn. gewichtsverlies.
Met de moderne diagnostiek, behandeling en controle is de levensverwachting van mensen met Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten.
Zorg voor een normaal vezelgehalte. Een aantal jaren geleden werd gedacht dat lichtverteerbare en/of stoppende voeding gunstig was bij de ziekte van Crohn. Daarom werd aangeraden om wit brood, beschuit en witte rijst te eten in plaats van volkorenproducten.
Behandeling van de ziekte van Crohn gaat vooral met medicijnen. Stress, ongezonde voeding, een ongezonde leefstijl en mogelijk ook alcoholgebruik kunnen de klachten erger maken. Het advies is om regelmatig te eten en te drinken en voldoende nachtrust te houden.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.
Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische darmontstekingen. Bij een chronische darmontsteking is er een verhoogd risico op dikke darmkanker, vooral wanneer de ziekte vele jaren actief is geweest.
De meeste mensen met een chronische darmziekte kunnen prima werken met IBD en zijn vaak ook tevreden over hun werk. Plezier op het werk, zich nuttig voelen en met collega's werken, worden genoemd als positieve aspecten van het werk. Ook is men op het werk minder met de ziekte bezig.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
De precieze oorzaak van Crohn is niet bekend. Wel lijken er bepaalde zaken een rol te spelen, zoals erfelijkheid en omgevingsfactoren zoals stress, voeding, overmatige hygiëne en een 'westers leefpatroon'. Ook stellen wetenschappers dat roken de trigger kan zijn om de ziekte van Crohn te ontwikkelen.
De ziekte van Crohn wordt meestal ontdekt tussen 15 en 30 jaar. Het kan echter op elke leeftijd ontstaan. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer een vijfde tot een kwart van de patiënten is jonger dan 20 jaar.
Gebruik bij voorkeur magere vleeswaren, mager vlees en kip zonder vel; Gebruik weinig olie, boter of margarine bij de bereiding van de maaltijden; Besmeer u brood met (dieet)halvarine; Maak geen gewoonte van vetrijke tussendoortjes, zoals: o gebak; o koekjes; o worst; o chips; o noten; o kaas; o candybars.
Erfelijkheid, vijf tot tien procent van de familieleden van iemand met Crohn heeft de ziekte ook. Soms spelen bepaalde bacteriën een rol. Roken kan ook een rol spelen.
Patiënten met astma of darmproblemen (ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa) kunnen beter geen NSAID's gebruiken i.v.m. mogelijk aanwakkeren van deze aandoeningen. Bij oudere patiënten is het beter om terughoudend te zijn met het voorschrijven van deze medicijnen.
Het remt ontstekingen in de darm en werkt binnen een paar uren. Bij chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wordt ook gebruikt bij leverontsteking, slokdarmontsteking en bij een opvlamming van darmontstekingen. U gebruikt het tot de ziekte weer tot rust is gekomen.