Bij de inbouwdozen voor holle wanden staat ook steeds vermeld of ze geschikt zijn voor verticale of horizontale montage. Dit is opnieuw belangrijk voor de centerafstand van de afdekplaten van de stopcontacten. Bij horizontale montage bedraagt deze standaard 71 mm, bij verticale plaatsing bedraagt die 60 mm.
Welke maat tegelboor heb ik nodig? Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog gebruik en voor op de boormachine of haakse slijper.
De meeste inbouwdozen voor een holle wand hebben een boordiameter van 68mm. Plaats het doosje in het gat en gebruik de schroeven om het te fixeren.
De inbouwdozen zijn geschikt voor 16mm of 19mm installatiebuis of flexibele buis. Er is een hollewand inbouwdoos voor 2 invoeren maar er zijn ook dozen met 4 invoeren. De inbouwdozen kunnen ook gekoppeld worden en hebben dan een gatmaat van 76mm en een hartafstand van 71mm voor gekoppelde hollewand inbouwdozen.
Gatzaag met centerboor 76 mm
Geschikt voor boren van gaten in hout- en gipswanden. Ook geschikt voor aluminium en RVS. Te gebruiken voor hollewanddozen.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
gaten voor holle wanddozen moet je boren met een klokboor van 68mm. dat is een speciale maat en vind je niet in je standaard klokboren.
Voor het boren van contactdozen in steen en beton.
Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm². Voor gemengde kringen gebruik je eveneens een draad van 2,5 mm².
Altijd de afdichtdeksel gelijk houden met de muur, als de stukadoor de muur uitvlakt en er zit een laag op kan je deze doos altijd nog ophogen met een uitvulring. Bedenk nog even dat contactdoos-dozen minimaal 40 diep moeten zijn. Indien mogelijk doe je alles met inbouwdozen van 50 mm.
Afhankelijk van het aantal eindgroepen (in de meterkast): bij 3 eindgroepen mag je in eerste aanleg 15 aansluitpunten hebben en dat mag uitgebreid worden naar 18 aansluitpunten i.e. WCD's + schakelaars. Bij 4 of meer groepen is dat 18 en uit te breiden naar 21.
Dozenboren voor beton zijn uit een stuk gemaakt, liefst uit staal. Ze hebben grove tanden op de kop om het boren te vergemakkelijken. Wil je bijvoorbeeld inbouwdozen voor elektriciteitsleidingen plaatsen, dan heb je een dozenboor met een diameter van 82mm nodig.
Is zeker mogelijk, je zult alleen de doos moeten voorzien van de juiste aders. Aarde (geel / groen), fase (bruin) en nul (blauw).
Ergens moeten de draden van alle 3 de punten die je tekent bij elkaar komen, want die zwarte draad vanuit de schakelaar is ergens verbonden aan de twee bruine draden bij de lampen. Dit kan bijvoorbeeld een centraaldoos zijn. Dit punt zul je moeten vinden. Vanuit dat punt kun je een contactdoos aansluiten.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Over een 4mm² kan je 25A stroom sturen. Voor mono of driefase geldt dezelfde regel. Enkel heb je bij driefase 25A meer vermogen (uitgedrukt in Watt) dan bij een monofase 25A.
Ruwweg: 10A per vierkante mm. Lengte van de kabel heeft ALLEEN invloed op de spanningsval over de kabel (dus NIET op de werktemperatuur van de kabel).
Om een rond gat in keramische tegels of natuursteen te boren wordt geadviseerd om een diamant gatenzaag voor tegels te gebruiken. We weten dat er in de praktijk ook wel eens een haakse slijper wordt gebruikt om een gat te zagen in tegels.
Met de "droog gebruik" dozenboren kan u boren in alle zachte materialen zoals kalkzandsteen, gevelsteen, ytong, gasbeton maar ook betonsteen. Met de "nat gebruik" dozenboren kan u boren in gewapend beton, kalkzandsteen etc.
Een dozenboor wordt gebruikt voor het maken van gaten in beton en steenachtige ondergronden. Dozenboren worden ook wel diamantboren genoemd en kunnen nat en droog boren. De diamantboor wordt gebruikt om bijvoorbeeld wandcontactdozen in muren te boren.
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal.
Ruime gaten boren, daarna een klodder gips in de gaten en de dozen erin drukken. Als het gips hard is de buizen erop zetten.
Het is de afstand tussen het middelpunt (het hart) van bijvoorbeeld een kolom en het middelpunt (het hart) van een andere kolom.
Gebruik een machine met een voldoende hoog vermogen en toerentallen, die afgestemd zijn op de diameter van de boor. Minimaal 1000 Watt tot Ø 82 mm en minimaal 1300 Watt van Ø 82 mm tot 152 mm. Toerentallen 1000 tot 3000 onw./min. Een elektronisch regelbaar toerental vergemakkelijkt het centreren.