Je mag nog steeds een geschorste auto verzekeren. Bij het schorsen van je auto word je namelijk ontslagen van de verplichting om je auto te verzekeren en het betalen van motorrijtuigenbelasting. Een schorsing duurt één jaar. Je kunt verlenging aanvragen.
Als je met een geschorste auto op de openbare weg rijdt, mag de politie je een bekeuring van plusminus 400 euro opleggen. Daarbovenop kan een bekeuring plus naheffing van de belastingdienst volgen.
Opheffen binnen 1 maand
Heft u zelf de schorsing op binnen 1 maand na het begin van de schorsing? Dan moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de hele schorsingsperiode. Wij sturen u een naheffingsaanslag.
Je mag met een geschorst voertuig voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. Dit hoef je niet vooraf bij de belastingdienst te melden. Als je op de dag van de APK-keuring wordt controleerd, dan krijg je weliwaar een vooraankondiging van een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting.
A: Voor een geschorste auto betaal je geen wegenbelasting, heb je geen APK nodig en ben je ook niet verplicht tot het betalen van onderhoudskosten. Ook ben je niet verplicht tot het betalen van een verzekering als de auto op eigen terrein of in een stalling staat. Een auto die stilstaat, kost nog steeds geld.
Hoe vaak mag je een auto schorsen? U kunt uw auto voor 1,2 of 3 jaar schorsen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. U kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Je kan inloggen op de site van het RDW met je DigiD. Daar kan je zien hoeveel auto's je op naam hebt staan, alsmede welke geschorst zijn en tot wanneer.
U mag een geschorste auto enkel parkeren op eigen terrein oftewel privéterrein. Privéterrein is uw eigen terrein en dus niet voor andere toegankelijk. Heeft u bij uw woning geen eigen terrein? Dan kunt u uw auto ook in een afgesloten parkeergarage parkeren, zoals een gehuurde garagebox.
Hoeveel bedraagt de boete voor het rijden zonder keuring? De wet voorziet een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maand en / of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Vooral wanneer u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan u een gevangenisstraf oplopen.
U kunt er ook voor kiezen de schorsing eerder op te heffen. Uw auto uit schorsing halen is gratis, maar bij het eerder stopzetten krijgt u nooit het 'te veel betaalde' geld terug. U kunt de auto schorsing online of bij een loket opheffen.
Gebruikt u uw auto of motor tijdelijk niet? Dan kunt u uw auto of motor schorsen. U hoeft dan gedurende de schorsingsperiode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Wel moet u eerst een aantal zaken regelen, voordat uw auto of motor als geschorst geregistreerd staat.
Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaal je het normale tarief van 75,65 euro. Voor voertuigen ouder dan 15 jaar betaal je het lage tarief van 24,95 euro. Je betaalt dit bedrag ook voor het verlengen van de schorsing. Een schorsing van een kenteken is in principe een jaar geldig en dient elk jaar verlengd te worden.
De Belastingdienst wil per 1 januari 2019 het systeem in gebruik gaan nemen. Vanaf dan wordt het nummerbord van elke automobilist die op de openbare weg rijdt gescand door zogenoemde Elektronische Camerabeelden (ECB)-camera's boven de Nederlandse wegen met ANPR-technologie.
U kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat u deze aanvraagt. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Tijdens de schorsing hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar mag u ook niet op de openbare weg komen met uw motorrijtuig.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt. De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Een oprit als onderdeel van een woonkavel is als uitrit aangesloten op de openbare weg. De oprit zelf valt niet onder de openbare weg. Verkeer dat de oprit verlaat dient dus voorrang te verlenen aan het verkeer op de weg waaraan de oprit is aangesloten.
Waarom een auto schorsen? Onnodige kosten maken wil niemand. Als je toch niet met je auto de weg op gaat, bespaar je geld door je auto te laten schorsen. Vanaf het moment dat je je auto schorst, hoef je de auto niet meer APK te laten keuren, te verzekeren en ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Wat te doen bij een verlopen APK
Je mag volgens dit artikel met jouw voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum stilstaan op de openbare weg. Let op: je mag er dus niet mee rijden! Na deze periode moet jouw auto APK goedgekeurd zijn, of moet het voertuig zijn geschorst.
Dat is altijd handig om te weten. Via de site van de RDW kun je niet zien waar je auto is verzekerd. Hiervoor neem je een kijkje op het polisblad van je huidige autoverzekeraar of log je online in. Bovendien kun je ook via je bankafschriften of groene kaart terugzien waar je autoverzekering is ondergebracht.
Je auto afmelden kan op verschillende manieren, namelijk via een loket of online bij de RDW. Auto afmelden bij een loket kan bij het kentekenloket, het RDW-keuringsstation of de RDW-balie. Check van tevoren goed welke documenten er nodig zijn voor het afmelden auto.
Let wel: De minimale schorsingsperiode is 1 maand, anders moet je alsnog motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode betalen via een naheffing.
Is een leerling geschorst? Dan mag hij of zij geen normale lessen volgen. Dit betekent niet dat de leerling vrij heeft van school. De school blijft verplicht de leerling onderwijs te geven.
Als een leerling zich niet aan de richtlijnen en regels houdt, kan de school een schorsing opleggen. Dit houdt in dat een leerling tijdelijk geen toegang krijgt tot de lessen of zelfs het schoolgebouw. Zowel op de basisschool als op de middelbare school kan een leerling worden geschorst.