Beter is om je banden op te pompen bij een van de gratis bandenpompen op gemeentelijke parkeerterreinen, bij winkelcentra of Park&Ride locaties. Je kunt je banden ook gewoon thuis oppompen. Hier heb je wel de juiste apparatuur voor nodig. Autobanden oppompen kan met een voetpomp of een bandencompressor.
Waar kan je je autobanden oppompen? Je banden oppompen doe je niet met een simpele fietspomp. Vaak kan je je autobanden oppompen bij gemeentelijke parkeerterreinen, winkelcentra, tankstations, wasstraten en bij sommige garages.
De bandenpompen zijn van Stichting Band op Spanning en berekenen automatisch welke bandenspanning jouw auto nodig heeft. Ook hebben ze correctiefactoren, zo kun je er bijvoorbeeld achter komen wanneer je auto een lekke band zal hebben omdat de pomp van te voren een waarschuwing geeft.
Wel merkwaardig dat er in alle gevallen nooit echt een lekkage is gevonden. Maar het oppompen kan in veel gevallen ook met een moderne fietspomp die vaak ook over een autobandventiel aansluiting beschikt. Er zijn immers ook fietsbanden met een dergelijk ventiel.
Voor de banden van een 'gewone personenauto' is de aanbevolen luchtdruk vaak tussen de 2.0 en 2.5 bar, afhankelijk van de belasting van uw auto. De exacte druk is afhankelijk van het type en model auto.
De meeste autobanden moeten een bandenspanning van circa 3 tot 4 bar hebben. Veel bandenpomp compressors zijn ontworpen voor het oppompen van verschillende typen banden en zullen dus volstaan.
Deze sticker zit in de deurpost, achter op de zonneklep of aan de binnenkant van de tankdop. De aanbevolen bandenspanning is altijd de minimum spanning. Daarbij is rekening gehouden met zeer veel factoren, zoals grip op de weg, slijtage, rolweerstand, waterafvoer etc.
Zowel een te hoge of te lage autobandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren. Een te hoge bandenspanning zorgt er namelijk voor dat een band sneller slijt. Bovendien heeft een band met te hoge spanning minder grip, trilt deze meer en is er vermindert rijcomfort. Daarnaast is de kans op een klapband groter.
Het is zeer belangrijk om de luchtdruk in de banden van de auto op de juiste spanning te houden. Voor een personenauto ligt de luchtdruk van de autobanden tussen de 2.0 bar. Bij normaal gebruik daalt de luchtdruk van de auto ongeveer met 0 bar.
De gewichtsverdeling voor achter is beide rond 50%, en vaker vóór lager (tussen 40 en 50%). Beladen wordt de verhouding uiteraard anders, dan komt er veel meer gewicht op de achteras. Vandaar dat je vaak leeg een bandenspanning voor en achter ongeveer gelijk is en beladen achter (veel) hoger.
De druk in de band is afhankelijk van de temperatuur. Met elke 10 graden afwijking moet de aan te brengen spanning daarom met 0,1 bar worden gecorrigeerd. Is het warmer dan 20 graden, dan is de druk door de buitenlucht toegenomen en moet u dus de meting naar beneden corrigeren.
U stelt eerst de meter van de pomp in op de juiste spanning. Schroef het dopje van het ventiel van uw band en sluit het mondstuk van de pomp aan op het ventiel. Let op dat u het mondstuk recht houdt, zodat deze niet afbreekt. Hou het stuk vast totdat de gewenste bandenspanning is bereikt.
Elke autoband loopt langzaam leeg, omdat het rubber altijd iets poreus is. Maar dat is maximaal 3% per maand. Dus bij een druk van 3 Bar is dat 0,03 Bar. Dit kunt u op een normale drukmeter niet eens zien.
Met andere woorden: een band die te hard of te zacht is opgepompt ziet er van buiten vaak 'normaal' uit. Uit sommige tests blijkt dat zelfs wanneer er 30 procent te weinig lucht in een band zit, het uiterlijk van de band nog steeds hetzelfde is. Pas wanneer een band nog zachter is begin je het echt te zien.
De juiste bandenspanning voor een auto, verschilt per voertuig. Over het algemeen is de minimale bandenspanning 2.0 bar en de maximale bandenspanning 3.0 bar. Vaak zit er een klein verschil in de bandenspanning van de voor- en de achterbanden. De meeste auto's zijn achter namelijk zwaarder.
Hoeveel bar, dus welke bandenspanning, je auto moet hebben, vind je in je instructieboekje of aan de binnenkant van je brandstofklepje. Wanneer je op vakantie gaat, is het belangrijk om ook de bandenspanning van je caravan, aanhanger of vouwwagen te controleren en deze indien nodig te verhogen.
Het luchtvolume wordt berekend als: volume van de band x de druk= luchtvolume in liters. Voorbeeld 1: een implement band van 500/50 – 17 heeft een volume van 260 liter. De bandenspanning voor deze band is 2.75 bar. Het totale luchtvolume is 260 liter x 2.75 bar = 715 liter lucht.
1 - Donrox 4-in-1 Draagbare Compressor Bandenpomp
De in zakformaat vormgegeven Donrox Ride F511 is een elektrische bandenpomp met digitale bandenspanningsmeter, powerbankfunctie en zaklamp. Ideaal om voor vertrek en onderweg de banden van je fiets, auto, motor of ander voertuig op spanning te brengen.
De Lezyne Macro Floor Drive is de beste fietspomp. Deze krachtige hogedruk voetpomp gaat tot wel 15,1 bar en heeft een mooie drukmeter. Met deze Lezyne Macro Floor Drive pomp je snel en makkelijk je banden op tot exact jouw gewenste bandendruk. Het is niet de goedkoopste, niet de duurste, maar wel de beste fietspomp.
Gemiddelde levensduur van autobanden
Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.
Als je binnen de bebouwde kom rijdt, waar je maximaal 50 km per uur mag, kun je in principe nog wel met een zachte band doorrijden totdat je thuis of bij een garage bent. Met een platte band doorrijden is absoluut niet aan te raden, want hiermee kun je de velg beschadigen.
Gemiddeld gaan autobanden tussen de 5 en 10 jaar mee, maar de daadwerkelijke levensduur is afhankelijk van een aantal factoren zoals; het rijgedrag van de bestuurder, de mate van onderhoud en de kwaliteit van de banden.
Voor een gemiddelde auto, bij normaal gebruik, moet u denken aan 30.000 - 40.000 voor de voorbanden. Achterbanden gaan in veel gevallen wat langer mee. Vraag desnoods naar de profieldiepte. Bij minder dan 2,5 mm is vervanging wel aan te bevelen.