Als lidstaat van de EU beslist Nederland mee over wetgeving van de EU. Nederland kijkt daarbij altijd goed of het meerwaarde heeft om zaken op een Europees niveau te regelen. Of dat de EU-landen dit net zo goed afzonderlijk kunnen regelen.
Studeren, stage lopen, werken en vrijwilligerswerk doen. Dankzij de EU kan iedereen deelnemen aan het vrije verkeer tussen de EU-landen. Vrij verkeer geldt niet alleen voor reizen en vakanties.
De Nederlandse afdrachten voor de EU-begroting worden geraamd en verantwoord op de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor 2022 bedroegen de afdrachten van Nederland € 10 miljard (na aftrek van de vergoeding voor de lidstaat voor inning van de invoerrechten).
Het door Nederland voorgedragen lid van de Europese Commissie is Wopke Hoekstra , bevoegd voor klimaatactie. De Commissie heeft in elk EU-land een eigen kantoor, de zogenaamde vertegenwoordiging.
Volgens de Nederlandse Grondwet kent Nederland drie bestuurslagen: het Rijk, de provincies en de gemeenten. In de praktijk zijn het er echter veel meer, zoals bestuur in de regio, het waterschap en Europa.
EU-lidstaat sinds 1958, lid van de eurozone sinds 1999, lid van de Schengenzone sinds 1995 en meer over de rol van Nederland in de EU.
89% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat we een Grondwet hebben. De vrijheid van meningsuiting, stemrecht en recht op privacy worden gezien als de belangrijkste grondrechten.
Sommige mensen denken dat het werelddeel Europa hetzelfde is als de Europese Unie, maar dat is niet zo. Europa bestaat uit 51 landen en daarvan zijn 27 landen inmiddels lid van de Europese Unie (de EU). De EU bedenkt regels die voor alle leden gelden en bedacht de gezamenlijke munt, de euro.
In 1957 werden in het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap en Euratom opgericht. Deze twee organisaties vormden samen met de EGKS de basis voor de Europese Gemeenschap (EG), zoals de Europese Unie tot 1993 heette.
Via de EU-begroting worden er elk jaar miljarden geïnvesteerd in de Nederlandse samenleving, natuur en onderzoek. Nederland betaalt als één van de rijkste landen ook een flinke jaarlijkse bijdrage aan deze EU-begroting. Dat geld wordt mede ingezet voor gezamenlijke acties waar Nederland profitijt van heeft.
Nederland is op het drie na rijkste land van de Europese Unie met inkomen van ruim €53.000 per hoofd van de bevolking. Nederland is opgeklommen naar de vierde plaats op de Europese lijst van het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking.
Duitsland draagt in euro's het meeste af
Kijken we naar de totale bijdragen in euro's, dan staat Duitsland op plaats één. Dat land droeg vorig jaar ruim 24 miljard euro af aan Brussel en was daarmee goed voor ruim 20 procent van de btw- en bni-afdrachten aan de EU.
Burgers van Andorra, Monaco, San Marino of Vaticaanstad zijn geen burger van de EU/EER.
de economische, sociale en territoriale samenhang en de solidariteit tussen de EU-landen te verbeteren; de rijke verscheidenheid van talen en culturen te respecteren; een economische en monetaire unie uit te bouwen waarvan de munt de euro is.
Geografisch gezien behoren IJsland, de Canarische Eilanden, Cyprus en Armenië tot andere continenten maar zij worden vaak cultureel tot Europa gerekend. Veruit het grootste land in oppervlakte is Rusland, alhoewel twee derde van dat land in Azië ligt. Andere grote landen zijn Oekraïne, Zweden en Frankrijk.
Het gaat om Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie neemt ook deel aan de G7, maar is geen soevereine staat en telt daarom niet mee als lid.
Geschiedenis. Noorwegen heeft vier keer geprobeerd toe te treden tot de Europese Unie. In 1962 en 1967 stelde Frankrijk zijn veto en in 1972 en 1994 werd het door de Noorse bevolking in een referendum afgewezen.
Ondanks scherpe tegenstellingen in het publieke debat zijn Nederlanders eensgezind over wat Nederland tot Nederland maakt: de Nederlandse taal, vrijheid en Koningsdag worden het meest genoemd. Wel zijn er opvallende verschillen over de invulling van bepaalde begrippen, zoals vrijheid.
Op de vlag staat een cirkel van 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond. Ze staan voor de idealen van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa. Het aantal sterren heeft niets te maken met het aantal EU-landen.
Al jarenlang is Zweden de lidstaat met de hoogste arbeidsdeelname van vrouwen. Bij de mannen is Tsjechië koploper, gevolgd door Malta. Daarna komen de Nederlandse mannen, die vergeleken met 2017 twee plaatsen stegen op de ranglijst.
Noord-Europa: Denemarken, Zweden, Finland. West-Europa: Ierland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië. Oost-Europa: Litouwen, Estland, Letland, Polen, Tsjechië, Slovakije Hongarije, Roemenië, Bulgarije.