Uitspraak: [ˈpɪtəx] 1) (van voedsel) scherp van smaak Voorbeeld: `pittig gekruid`Antoniem: flauw Synoniemen: heet, pikant 2) serieus en moeilijk Voorbeelden: `pittige examenopgaven`...
Pittig is een bijvoeglijk naamwoord dat betrekking heeft op een zekere smaakbeleving c.q. smaaksensatie. Pittig is breder in betekenis dan scherp en komt neer op een sterke prikkeling van de smaakpapillen. Deze sterke prikkeling kan het gevolg zijn van scherpe, gekruide of pikante voeding.
3) (van iemand) energiek en met een eigen karakter
waar pit in zit, stevig, niet te onderschatten.
pikant. De Pittige Dames staan voor PIKANT: Passie, Innovatief, Kundig, Ambachtelijk, Nieuw(bakken) en Talentvol.
Pittig sloeg namelijk oorspronkelijk op vruchten, en betekende: van een pit voorzien, vol pitten, veel pitten hebbende. Of op planten: merg hebbende. Later kreeg het ook een figuurlijke betekenis voor personen of zaken: waar pit in zit.
Hoewel de term 'pittig' vaak wordt gebruikt om de smaak van een gerecht te omschrijven is het geen echte smaak. De smaakpapillen, verdeeld over verschillende delen van de tong, kunnen maar vijf smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en umami.
Pit hebben betekent 'energiek zijn', 'daadkrachtig zijn' en ook wel 'een volhouder zijn', 'een sterke persoonlijkheid hebben'. In deze uitdrukking zit het woord pit in de betekenis 'zaadkorrel', 'kern/hart van een vrucht'.
High van pittig eten volgens wetenschap
Volgens de Northwestern University is capsaïcine de veroorzaker van de 'high'. Dit stofje in pepers zorgt ervoor dat je brein pijnprikkels ontvangt die er in de werkelijkheid niet zijn. Toch maakt je brein als reactie op de capsaïcine endorfine en dopamine aan.
Bill legt uit dat dit alles te maken heeft met chemische moleculen in hete pepers. Capsaïcine is er daar een van. Dit molecuul werkt op de pijnreceptoren op je tong. Als deze in actie komen voelt het alsof je tong in brand staat.
De zenuwcellen in je mond slaan alarm als je pittig eet. Er worden dan pijnprikkels naar je hersenen gestuurd. Het stofje dat pijnprikkels stuurt naar je hersenen raakt uitgeput als je veel pittig eten eet. Als je dus veel pittig eet, heb je minder pijn.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
Een pittig toiletbezoekje
Je maag scheidt extra vocht af tijdens het eten van pikant eten. Hierdoor zou je last kunnen krijgen van diarree, maar als je vaker pittig eet wennen je maag en darmen aan de prikkelingen. Wel kan er als je écht veel eten naar binnen hebt gewerkt een interessant toiletbezoekje volgen...
Tom Yum/Tom Yam, Thailand.
2 Chili's kunnen je helpen bij het afvallen
In de Journal of Proteome Research hebben onderzoekers ontdekt dat chili kan helpen bij het afvallen, doordat chili ervoor zorgt dat er minder vet opgeslagen kan worden in jouw lichaam. Ook dit komt weer door het pittige stofje in het pepertje: capsaïcine.
Wat gebeurt er in je lichaam? Het actieve bestanddeel dat chilipepers hun vurigheid geeft, heet capsaïcine. Die stof bindt zich aan hittereceptoren op pijnzenuwen door je hele lichaam. Hierdoor gaan je hersenen denken dat sommige lichaamsdelen letterlijk in brand staan.
Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit (Spaanse pepers, sambal). Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond. Capsaïcine is ongeveer 250 maal zo sterk als sambal. Er bestaat ook capsaïcine-crème.
Een pit staat voor leven, kracht, energie, karakter en de toekomst. Als PIT kinderopvang & onderwijs werken we iedere dag vol energie aan de toekomst van onze kinderen. Wij willen hen op weg helpen hun toekomstdroom waar te maken. Daarvoor zijn we altijd bezig om hen de beste ontwikkelingskansen te bieden.
Dan blijkt dat we al veel klassieke combinaties hebben met umami. Bijvoorbeeld zuurkool met rookworst, mosterd en jus.” Vooral chefs die geïnspireerd zijn door de Oosterse keuken, gebruiken inmiddels producten met deze smaak. Sommige restaurateurs verwerken umami zelfs in hun bedrijfsnaam.
Tijdens het kauwen ga je na ongeveer twintig tot dertig seconden een andere smaak ervaren dan de eerder vernomen zoet en zuur; ietwat hartig. Dat is umami.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Het gezonde van Harissa wordt toegeschreven aan de gezonde ingrediënten zoals knoflook en olijfolie. Ook kunnen de pepers een remmende werking hebben op kanker. Natuurlijk geldt ook voor Harissa dat je er te veel van kunt eten en dat zou dan weer niet zo gezond zijn. Harissa is lekker in de Shakshuka!