Pepers zijn meestal eerst groen en veranderen van kleur tijdens het rijpen. De bekendste pepers zijn de langwerpige rode en groene soorten.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Pepers kopen
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Oogst de peperplantjes wanneer de vruchten groen van kleur zijn, of wacht totdat ze een rode, oranje, paarse, gele of zwarte kleur krijgen. Zoete peperplantjes kun je na ongeveer 60 tot 90 dagen oogsten, en de hete pepers hebben meestal 150 dagen nodig.
Groene pepers zijn bitter en knapperig in vergelijking met een rode peper. Dat komt omdat een rode peper langer aan de plant hangt en dus langer de tijd heeft om iets zoeter, fruitiger en soms iets zachter te worden. Dit gaat op voor alle paprika/peper soorten, de (blok)paprika, Spaanse peper en Habanero.
Peper kan je rauw eten. Verhitting maakt peper niet milder. Als je een met peper bereide maaltijd bewaart, kan de scherpheid wel toenemen.
Groene pepers zijn scherper dan de rode peper. Vaak wordt echter de peper gekozen die het beste bij het gerecht kleurt. Over het algemeen telt bij pepers: hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is.
Pepers zijn goed rijp als ze de uiteindelijke kleur hebben gekregen, al kan je pepers ook prima groen oogsten. Vaak zijn ze dan iets milder van smaak, minder pittig dus. Rijpe pepers zijn vaak rood, geel of in sommige gevallen bruin (zoals de Chocolate Habanero). De Mexicaanse Jalapeño peper wordt vaak groen geoogst.
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Wanneer rijpe en onrijpe pepers oogsten
Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het zaai- en plantmoment. Over het algemeen vindt de oogst plaats van juli tot en met oktober.
Carolina Reaper smaak
De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
De meest bekende is de rode peper, ook wel de Spaanse peper genoemd. Het lijkt een beetje op een uitgerekte paprika. De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten.
Je kunt ervoor zorgen dat die energie ten goede komt aan het groeien van jonge vruchten en het rijpen van volwassen vruchten door bloempjes, jonge stengels en overtollig blad te verwijderen. Daarnaast kan na het snoeien/strippen de zon vol op de paprika's en pepers schijnen en ook dat helpt bij het rijpen.
Gelukkig zijn ook onrijpe pepers eetbaar en lekker, al hebben ze een andere smaak; vaak wat minder heet, en meer fris en kruidig dan de warme gloeiende heetheid van rijpe pepers.
Oogsten: trek de peper van de plant, door het steeltje langs de stengel omhoog te trekken. Afhankelijk van het ras kun je de pepers dan nog enkele dagen tot ruim een week goed bewaren, buiten de koelkast. Je kan pepers ook langer bewaren door ze te laten drogen op een warme, luchtige plek.
Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen. Rode en roze peperkorrels zijn in essentie geen pure peper, want ze komen van een ander soort plant.
De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is. Kleine groene pepertjes kunnen dus ook erg heet zijn!
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen.Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Als een peperplant veel water krijgt, zijn de pepers minder heet. Als een peperplant weinig water krijgt zijn de pepers erg heet. Factoren als warmte, koude, voeding, water en gezondheid hebben dus invloed op de heetheid van de pepers.
Koelen. Een peper smaakt uiteraard het best wanneer die vers gegeten wordt. De meest optimale manier om een peper te bewaren is daarom in een goed afgesloten potje gevuld met wat azijn in je koelkast. Zelfs afgesneden exemplaren kunnen zo tot enkele weken goed blijven.
Om deze groente lang te kunnen bewaren gaat men deze best gaan drogen. Drogen is een manier van bewaren die vrij vlot gaat. Je kunt de pepers gewoon aan een touwtje hangen en deze boven een warme plaats laten drogen. Ze geven een bijzonder mooie sierwaarde die vooral in de keuken van pas kan komen.
De witte, zwarte en groene pepers komen van de peperplant (piper nigrum). Ze hebben elk hun eigen geur, smaak en scherpte. Van de drie is witte peper de mildste. De roze besjes zijn afkomstig van een andere plant, de schinus terebinthifolius, eigenlijk geen echte peper.
Groene pepers hebben een milde tot scherpe smaak. De scherpte van pepers komt door het stofje capsaïcine. De hoeveelheid hiervan verschilt per pepersoort. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de peper, hoe heter de smaak.
De korreltjes hebben een frisse en licht scherpe smaak, in tegenstelling tot de zwarte en de witte korrels die vele malen scherper zijn. Gedroogde groene pepers zijn dus ideaal wanneer je wel dat extra beetje pit aan je gerecht wilt toevoegen, maar het niet te heet wilt maken.