Chroom komt voor in volkoren graanproducten (zoals brood, rijst en pasta), groente en fruit.Ook zit het in vlees en zuivel, maar in mindere mate. Het is niet bekend of chroom ook in andere voedingsmiddelen voorkomt, omdat hier weinig onderzoek naar is gedaan.
Waar zit chroom in? Chroom komt voor in onze dagelijkse voeding. Zo zit chroom in sommige groenten en fruit zoals broccoli en peren.
Chroom is belangrijk voor het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme. Chroom maakt deel uit van de glucosetolerantiefactor (GTF) en verhoogt de glucosetolerantie door ondersteuning van de insulinewerking. Daarnaast verbetert chroom de ratio tussen LDL- en HDL-cholesterol in het bloed.
Wel is bekend dat 1 milligram chroom per dag niet schadelijk is voor de gezondheid. Chroom komt in kleine hoeveelheden voor in voedingsmiddelen. In de meeste producten zitten minder dan 5 mcg/portie; in graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen.
Chroom is een essentieel mineraal (spoorelement). Je hebt chroom nodig voor een goede bloedsuiker en stofwisseling. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg chroom binnen. Soms is een chroom supplement of een multi met chroom raadzaam.
Hoewel chroom op zich geen effectief afslankmiddel is, is het wél bewezen dat je dankzij een extra portie chroom minder honger zult hebben, maar vooral minder zin in zoet waardoor je toch kunt afslanken.
Bij voorkeur tijdens/na de maaltijd in zijn geheel innemen.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Chroom in erts of mineraal
Chroom is een kristallijn mineraal dat voornamelijk bestaat uit ijzer (II) oxide en chroom (III) oxide verbindingen. Het kan worden weergegeven door de chemische formule van FeCr2O4.
Chroom-6 is niet met het oog waarneembaar. Je kunt het alleen herkennen door middel van testen. Dit kan via gespecialiseerde laboratoria.
Een zeer goede vorm om zink mee aan te vullen is zinkmethionine. In zinkmethionine is zink gekoppeld aan het aminozuur methionine. Methionine is een aminozuur dat het lichaam erg makkelijk kan opnemen. Als zink gebonden zit aan methionine, kan het dus ook erg makkelijk mee worden opgenomen in het lichaam (6).
Zink is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
Chroom-6 komt vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Stof waar chroom-6 in zit, komt dan in de lucht.
Waar zit koper in? Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis en schaal- en schelpdieren.En verder in groente en fruit, noten en graanproducten.Ook cacaoproducten, zoals chocolade, bevatten van koper.
2 milligram per dag voor kinderen van 4 tot 6 jaar. 3 milligram per dag voor kinderen van 7 tot 10 jaar. 4 milligram per dag voor kinderen van 11 tot 17 jaar. 5 milligram per dag voor volwassenen.
De belangrijkste bron van chroom is het mineraal chromiet (FeCr2O4) dat voornamelijk in Zuid-Afrika, Kazachstan, India en Turkije wordt gedolven. In 2000 werd er jaarlijks zo'n 15 miljoen ton chromiet uit de grond gehaald, dat ongeveer 4 miljoen ton metallisch chroom oplevert.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.
Nee, helaas. Je beperkt weliswaar het risico van stofvorming als je nat werkt, maar met alleen water maak je chroom-6 niet onschadelijk.
Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Een onevenwichtig dieet, stress en diverse chronische ziekten kunnen leiden tot een magnesium tekort.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Chroom is beschikbaar in verschillende vormen. Zo is er chroom picolinaat, chroom citraat en chroomchloride. De beste chroom vorm is chroom picolinaat.
Voedselbronnen van chroom zijn onder andere ingeblikt voedsel, vlees en dierlijke vetten, vis, bruine suiker, koffie en thee.
Chromium draagt bij aan het proces dat insuline aan de insulinereceptoren in de celmembranen bindt. De normale bloedsuikerwaarden in het lichaam liggen tussen 3 en 7 mmol/l.