Eeneiig: monozygoteEen eeneiige vierling ontstaat wanneer 1 bevruchte eicel zich 3 keer splitst. Dit wordt monozygote genoemd. Ze delen (vrijwel) hetzelfde DNA, zijn dus van hetzelfde geslacht en hebben sterke uiterlijke overeenkomsten.
De kans op een vierling is 1 op 729.000, maar de kans op een identieke vierling wordt geraamd op 1 op 13 miljoen. 'Niemand weet precies hoe een bevruchte eicel splitst tot een identieke tweeling of identieke drieling of, in dit geval, een identieke vierling', stelt Bofill.
Dan spreekt men van een eeneiige tweeling. Een combinatie is eveneens mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld een drieling bestaan uit een eeneiige tweeling en een derde kind uit een andere eicel. Echter de meeste drielingen zijn drie-eiig.
De kans op een vierling via natuurlijke bevruchting is ongeveer één op 700.000, de kans op een niet-identieke kunnen experts niet voorspellen.
Bij drielingen die spontaan ontstaan, is ongeveer 25 procent eeneiig, 50 procent twee-eiig en 25 procent drie-eiig. De frequentie van spontane drielinggeboorten is ongeveer 1 op de 10.000. Natuurlijke meerlingen van hogere orde (vierlingen, vijflingen …) zijn buitengewoon zeldzaam.
Een twee-eiige vierling ontstaat wanneer er 2 bevruchte eicellen zijn, waarvan 1 zich 2 keer splitst óf beide eicellen zich 1 keer splitsen. Dit heet dizygote. In het eerste geval is er sprake van een eeneiige drieling die samen met een broertje of zusje een vierling vormt.
Als uit 1 bevruchte eicel 2 kin- deren ontstaan, wordt dit een eeneiige tweeling genoemd. Een combinatie kan ook. Zo kan een drieling bestaan uit 2 kinderen van 1 bevruchte eicel (eeneiige tweeling) en een 3e kind uit de bevruchting van een andere eicel.
Drielingzwangerschappen komen al een stuk minder vaak voor; zo'n 20 á 25 keer per jaar. Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap. Voor zover bekend werd in 1992 de laatste Nederlandse vijfling geboren.
De kans om op een natuurlijke manier een vijfling te krijgen is volgens dokters ongeveer één op 55 miljoen.
Vierlingen in Nederland
In Nederland zijn ieder jaar ongeveer 2500 meervoudige geboortes, het gaat dan voornamelijk om tweelingen, zo is te zien bij het CBS.
Het gen dat voorbeschikt tot een twee-eiige tweeling kan zowel langs vaders- als moederszijde worden doorgegeven. De vader kan die eigenschap aan zijn kinderen overdragen. Hoe hoger de leeftijd van de aanstaande moeder en hoe groter het aantal eerdere bevallingen (pariteit), hoe meer kans op een twee-eiige tweeling.
Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol. De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere; zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60.
Monochoriale tweelingen zijn eeneiige tweelingen die een ge meenschappelijke (monochoriale) moederkoek delen. In deze gemeenschappelijke koek zijn er altijd verschillende bloedvaten die de bloedsomloop van de ene baby met die van de andere baby verbinden.
Recordaantal meerlingen
Het hoogste aantal kinderen dat ooit werd geboren tijdens één bevalling, is negen. Dat was in 1971. Helaas heeft deze negenling het niet overleefd. Tweemaal in de geschiedenis, in 1998 en 2009, werd er een achtling geboren.
Tijdens de dubbele eisprong komen tegelijk twee eicellen vrij. Die zijn afkomstig van één eierstok of van twee eierstokken. In dat laatste geval draagt elke eierstok een eicel bij.
De grootste meerling werd in de VS geboren: de toen 33-jarige Nadya Suleman zette een achtling ter wereld in vijf minuten tijd. Alleen gebeurde dat met een geplande keizersnede.
NOOT van 22 juni 2021: De afgelopen weken is er grote twijfel ontstaan of er wel echt tien baby's geboren zijn. De 37-jarige Gosiame Thamara Sithole beviel maandagavond van zeven jongens en drie meisjes. De baby's werden ter wereld gebracht via een keizersnede.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie.
Daarna is het aantal tweelinggeboortes, met een paar kleine schommelingen, jaarlijks gedaald. Het aantal drie(-plus)lingen was in 1991 met 124 het hoogst. De laatste jaren schommelt dat aantal tussen de 40 en 50.
Negenlingen zijn erg zeldzaam en het is van 1999 geleden dat nog een negenling werd geboren. Toen beviel in Maleisië een vrouw van 9 baby's, maar de kindjes overleden allemaal kort na de geboorte.
Eeneiige tweelingen hebben zelfde DNA
Die hebben vrijwel hetzelfde DNA en DNA-profiel. Forensisch DNA-onderzoek kan daardoor geen onderscheid maken tussen eeneiige tweelingen.
Het record van het grootste aantal nakomelingen en de grootste variatie in het aantal meerlingen is ongetwijfeld in handen van Margaretha, gravin van Hennenberg. In 1276 zou deze vrouw 350, 365, of zelfs 1.514 kinderen hebben gehad.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam.
In principe komt er tijdens iedere menstruatiecyclus één eicel vrij, maar in sommige gevallen vindt er een dubbele eisprong plaats. Hierbij komen twee eitjes vrij.Als deze allebei bevrucht worden is er sprake van een twee-eiige tweeling.
Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken.