Moet je je fooi opgeven bij de belastingdienst? Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.
De fooien moeten wel opgegeven worden bij de inkomstenbelasting. Als de fooi dus aan een zelfstandig ondernemer is betaald, moet deze in de boekhouding terug te vinden zijn en als het gangbaar is in jouw branche kun je deze exclusief omzetbelasting boeken.
Inkomstenbelasting over fooien
Medewerkers zijn verplicht belasting af te dragen over de fooien die zij ontvangen. De medewerker moet die zelf opgeven bij de aangifte Inkomstenbelasting. Dit ligt verder buiten jouw verantwoordelijkheid. Je bemoeit je dus niet met de daadwerkelijke verdeling van de fooien.
Als u als ondernemer zelf een fooi geeft, bijvoorbeeld als u zakelijk uit eten gaat, is ook die fooi aftrekbaar van de winst. Let op. De aftrek is beperkt als het een fooi betreft in verband met 'voedsel, drank en genotmiddelen'. Die zijn namelijk in aftrek beperkt tot 73,5%.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Een zakelijke lunch en een zakelijk diner worden beschouwd als representatiekosten en zijn gedeeltelijk aftrekbaar van je winst. Als grootboekrekening voor lunchkosten en dinerkosten gebruik je het best één rekening: 'Representatiekosten'.
Het bedrag dat u extra ontvangt, telt u op bij uw omzet.
De belastingdienst gaat de mensen die tipgeld krijgen voor die overval korten op hun beloning. Een woordvoerder van de belastingdienst stelt tegenover Omroep West dat de bewuste tipgevers over hun beloning gewoon belasting moeten betalen. 'Dat is nu eenmaal de regel,' aldus de woordvoerder van de fiscus.
Het verdelen van de fooi moet het personeel onderling regelen. De werkgever deelt in principe niet mee in de fooi en bepaalt ook de verdeling ervan niet. Alleen als de werkgever echt op de werkvloer meewerkt, kan hij eventueel ook meedelen. Steeds vaker worden de fooien gepind.
Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme wordt het geven van fooi voor goede service gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In een café of bar kunt u kleingeld achterlaten. In een restaurant is het gebruikelijk €1 - €5 per persoon te geven, of 10% van de rekening.
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi."
Representatiekosten zijn kosten die je als ondernemer maakt om jouw zaak goed te presenteren, waar geen directe tegenprestatie aan verbonden is. Denk bijvoorbeeld aan feestjes, etentjes en zakelijke kleding. In beginsel zijn kosten aftrekbaar.
Inboeken via een nieuwe uitgave met 0% aftrekbaarheid.
Boetes zijn altijd zonder btw, dus vergeet hier niet de uitgave op 0% btw te zetten. Het is van groot belang dat je op de uitgave aanvinkt dat de kosten niet aftrekbaar zijn. Dit doe je door het vinkje "aftrekbaarheid" ook op 0% te zetten.
Een zakelijke lunch valt onder de post 'representatie-kosten' waar bijvoorbeeld ook congressen, seminars, en studiereizen onder vallen. Voor zakenlunches gelden dus andere regels dan voor 'normale' bedrijfskosten. De kosten van een zakenlunch mogen wel worden opgevoerd als bedrijfsmatige kosten, maar niet volledig.
Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai.
Voorbeelden van zakelijke uitgaven zijn uitgaven voor vakliteratuur en zakelijke telefoongesprekken. Die zijn aftrekbaar. Uitgaven voor koffie en toiletpapier voor gebruik thuis, zijn privé-uitgaven. En dus niet aftrekbaar.
U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse.
Uit eten op kosten van de zaak, valt onder 'representatiekosten'. Dit zijn kosten die je als ondernemer maakt om jouw bedrijf goed te presenteren, maar waar geen directe tegenprestatie aan verbonden is. Dat kunnen feestjes zijn, etentjes en relatiegeschenken. In de basis zijn bedrijfskosten aftrekbaar.
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
"Dat varieert, ergens tussen de 5 en de 10 procent van de rekening. Hoe hoger de rekening, hoe lager het percentage. Wat je niet doet, is 5 of 10 cent geven. Dat is bijna een belediging.