De zalf is veilig om te smeren als u deze op de juiste manier gebruikt volgens instructie van uw arts of verpleegkundige. Er zijn geen of hooguit tijdelijke bijwerkingen. Deze tijdelijke bijwerkingen zijn pigmentverkleuringen, verdunning van de huid en het sneller groeien van haartjes.
De huid wordt dunner. De onderliggende weefsels zijn minder goed beschermd. De kans op blauwe plekken en streepvormige littekens (striae) neemt toe, en ook de kans op acne en overmatige haargroei, vooral in het gezicht.
Hydrocortisonacetaat remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen: de jeuk, droogheid en schilfering nemen af. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.
Over het algemeen wordt er geadviseerd om de crème op de huid aan te brengen. De frequentie van aanbrengen hangt af van de aard en ernst van de huidaandoening. In de acute fase wordt de crème 1 tot 2 maal per dag aangebracht. Als onderhoud kan de crème zo nodig 2-3 per week worden gebruikt.
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn: Het dunner worden van de huid (atrofie) Rode vaatverwijdingen (couperose) Haartjes kunnen harder gaan groeien.
Soms kunt u afbouwen naar nul dagen. Maar er zijn ook mensen bij wie het niet lukt om naar nul dagen af te bouwen. Dan kunt u één tot twee dagen hormoonzalf per week blijven smeren. Naast het steeds minder vaak smeren, kunt u ook afbouwen door een minder sterke hormoonzalf te gebruiken.
De Eucerin-crème heeft een kalmerende en verzachtende werking en is geheel vrij van parfum en parabenen. Nog zo een die je eigenlijk altijd in huis zou moet hebben. Zodra je merkt dat je eczeem weer wat erger wordt, ga je smeren met deze zalf -het liefst een paar keer per dag. En dan maar hopen dat de jeuk wegtrekt.
Blijvende bijwerkingen van cortisonezalf komen bijna niet meer voor. We zien dit alleen als de zalf maanden of jaren ononderbroken gesmeerd wordt en zonder toezicht van een arts. U moet de zalf niet te dik, maar ook niet te dun smeren.
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
je kan zwaarder worden, vooral in je gezicht en aan je romp: van corticosteroïden kan je meer eetlust krijgen en je vetverbranding kan veranderen. Daarnaast kan je meer vocht gaan vasthouden. een dunnere huid, traag genezende wondjes of meer blauwe plekken. jeugdpuistjes.
Bijwerkingen van hormoonzalf
Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen. Zeker bij de hormoonzalven van de eerste en tweede klasse (minst sterke zalven) zijn geen bijwerkingen te verwachten. De bijwerkingen die hormoonzalf eventueel kunnen geven zijn onder andere het dunner worden van de huid.
Als je een goede huidverzorgingscrème dik op je huid smeert, werkt het niet beter. Het dik smeren van de crème kan er voor zorgen dat de huid 'verstopt' raakt. Dat kan tot gevolg hebben dat de huid niet meer goed kan 'ademen'. De te dik aangebrachte crème kan samen met dode huidcellen een laag vormen op de huid.
Een hyaluronzuur injectie is een goed alternatief voor patiënten die geen cortisone injecties verdragen.
Een injectie met cortison kan goed helpen om pijn en zwelling te verminderen. Cortison is een sterk ontstekingsremmend medicijn. Sommige patiënten twijfelen over een injectie met cortison.
Cortisone kan er inderdaad voor zorgen dat het lichaam vocht gaat opslaan, het kan osteoporose (botontkalking) veroorzaken, zowel euforische als depressieve gevoelens opwekken en lichaamsweefsels aantasten.
Het resultaat van de corticosteroïden merkt u binnen 2 weken, soms 3 weken. Een injectie met corticosteroïden wordt gegeven als behandeling om een ontsteking te remmen of de pijn te verminderen. De corticosteroïden werken pas 2 dagen na de injectie. Het effect van de corticosteroïden is binnen 2 weken merkbaar.
De meest beruchte bijwerking van Corticosteroïden is gewichtstoename. Of dit nu door Cushing is ontstaan of door medicatie met corticosteroïden. Ten eerste zorgt cortisol voor vasthouden van vocht. Daarnaast verandert cortisol de vetverdeling over het lichaam (dikke buik, gezicht, vetbult in de nek).
Binnen een week nemen jeuk, zwelling en roodheid meestal af. Het is belangrijk om niet direct te stoppen na het eerste effect. Lees hierover meer onder 'hoeveel mag u smeren'.
Meestal wordt het gebruik van de crème voor ongeveer drie weken voorgeschreven. Wanneer de jeuk afneemt kan het gebruik van de zalf afgebouwd worden.
Combinatie hormoonzalf en neutrale zalf
Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Stress leidt soms ook tot klachten van chronische aard zoals eczeem. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben.