Is er vertrouwen binnen jouw team? Dan zie je het volgende gedrag: teamleden durven open te spreken over hun kwaliteiten maar ook over hun valkuilen, zwakheden en fouten. teamleden durven feedback te geven maar ze kunnen ook feedback ontvangen.
Het uitgangspunt bij vertrouwen is dat iemand zijn afspraken nakomt. Vertrouwen is de bereidheid het risico te lopen dat iemand al dan niet bewust iets verkeerd doet. En als iemand dan toch iets onbewust verkeerds doet slaat vertrouwen meest niet direct om in wantrouwen.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
In teams met veel vertrouwen:
durven mensen elkaar feedback te geven en conflicten bespreekbaar te maken, belangrijke voorwaarden voor groei; kunnen mensen op elkaar rekenen, zowel voor werkafspraken als persoonlijke steun. Ze helpen elkaar, zoeken samen naar oplossingen en delen kennis en ervaringen.
Er zijn verschillende oorzaken voor onzekerheid binnen je werk. Niet weten aan welke verwachtingen je moet voldoen, veranderingen op de werkvloer of doorgroeien naar een nieuwe functie kunnen zorgen dat je je onzeker voelt over je eigen kunnen.
Vertrouwen bestaat uit vier kernelementen: betrouwbaarheid, de I-factor – oftewel je professionele intimiteit – geloofwaardigheid en de mate van eigen belang die je doorvoert in je communicatie. Wanneer je deze elementen in balans houdt, geef je het vertrouwen een boost.
Weten waar je goed in bent en dat regelmatig doen, zorgt voor een boost in je zelfvertrouwen. Je talent is vaak iets wat in je zit, wat je makkelijk afgaat en waar je heel goed in bent. Het kan echter ook komen door jarenlange oefening: hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt.
De meest gangbare definitie van vertrouwen omvat doorgaans de volgende elementen: Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep.Geloven dat een ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan.
Je laat leiden door wat anderen van je vinden om te bepalen of je iets goed doet. Vaak nadenkt over hoe anderen je negatief kunnen beoordelen. Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien. Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken.
Vertrouwensproblemen kunnen ontstaan door een vreemdgaande partner, of wanneer er iets is gebeurd tussen jou en jouw beste vriend, of wanneer je bent opgevoed door ouders die jij niet kon vertrouwen. Mensen met vertrouwensproblemen vermijden vaak mensen die ze niet 100% vertrouwen.
De ideale oplossing om achterdocht te verminderen, is erover te praten. Praat daarom met je partner, vrienden en familieleden waarover je wantrouwig bent. Je moet elkaar kunnen vertrouwen om de dialoog aan te gaan. Toch is dit de beste manier om de achterdocht te verminderen.
Wantrouwig zijn komt mede door onzekerheid, twijfels en angsten. Je weet niet wie of wat je kan vertrouwen, waardoor je soms het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Daardoor twijfel je ook in jezelf, want in hoeverre geloof je in je innerlijke kracht als iets onbekends of onverwachts op je pad komt?
Vertrouwen heeft vooral te maken met 'bekend zijn met'. Wanneer het kind merkt dat het kan fietsen, ontstaat er vertrouwen dat hij/zij niet valt. Wanneer we kunnen autorijden en we zijn bekend met het verkeer dan voelen we ons veilig. We hebben er vertrouwen in.
Een gezond gevoel van zelfvertrouwen herken je aan een of meer van de volgende signalen: Als je jezelf accepteert zoals je bent, ongeacht de eventuele kritiek van anderen. Als je waarde hecht aan je eigen opvattingen in plaats van je meestal te conformeren naar de opvattingen van anderen.