Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
veel groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten. 1 keer per week vis, liefst vette vis zoals haring, makreel of zalm. weinig producten gemaakt van wit meel, zoals wit brood, koekjes en zoutjes. weinig rood of bewerkt vlees, zoals worst en vleeswaren.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
Welke invloed heeft voeding op de bloedsuikerspiegel? Suikers zorgen voor een snelle verbranding. Vetten daarentegen, worden veel langzamer opgenomen. Als je lang niets gegeten hebt, daalt je bloedsuikerspiegel vanzelfsprekend, maar als je veel vet eet in plaats van suiker, is dit een veel langzamer proces.
Daarnaast verbetert het een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie. Maar neem je er te veel van – dat verschilt sterk per persoon – dan kan je rusteloos worden, hartkloppingen, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn krijgen.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne op een dag te nemen.
Na een maaltijd worden de koolhydraten afgebroken tot glucose, en de bloedsuiker stijgt. De alvleesklier geeft vervolgens insuline af, waardoor het lichaam de glucose uit het bloed kan halen en gebruiken als brandstof. De bloedsuiker daalt dan weer. Het hormoon glucagon voorkomt dat de bloedsuiker te veel zakt.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Hoe ontstaat het? Het dawn fenomeen ontstaat als het lichaam bepaalde hormonen afgeeft (cortisol, glucagon, epinefrine) die ervoor zorgen dat de lever glucose vrijmaakt. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarde abnormaal stijgt in de vroege ochtend. Meestal is dit 8 tot 10 uur nadat iemand is gaan slapen.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Zwarte en groene thee zijn gezond
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen. Zo verlies je veel vocht en droog je uit waardoor je de hele tijd dorst hebt. Als je diabetes hebt en je wordt nog niet behandeld, wil je daardoor veel en vaak drinken.
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker.
De huisarts streeft naar een nuchtere bloedsuikerspiegel tussen de 4,5 en de 8 mmol/l en een bloedsuikerspiegel die 2 uur na de maaltijd onder de 9 mmol/l is.
Denk aan bramen, frambozen en avocado's. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.
Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedsuikergehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan. Glucagon zorgt ervoor dat er weer wat glucose wordt vrijgemaakt.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.
Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”