Een rietje of strootje is een plastic of papieren buisje om drinken mee op te zuigen. Door het met de mond creëren van een onderdruk in het rietje, wordt door de luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt de vloeistof door het rietje richting de mond geduwd.
Door met een rietje te drinken, komt de drank meer in contact met je gehemelte. De huid van het gehemelte is erg dun en sterk doorbloed, waardoor stoffen gemakkelijk in de bloedsomloop terechtkomen. Alcohol komt langs deze weg sneller in het bloed dan via de maag en de darmen.
Hoe werkt een rietje? Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond.
Metalen rietjes zijn erg hygiënisch. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal wat het beste materiaal is om drinkwater schoon te houden (en maken). Roestvrij staal is antibacterieel en speelt een belangrijke rol in de nationale hygiëne. Waterleidingen en watertanks worden o.a. van RVS gemaakt.
Een rietje of strootje is een buisje om drinken mee op te zuigen. Rietjes zijn rond de 10–20 cm lang en hebben meestal een diameter van 3–10 mm.
RVS rietjes gaan echter heel lang mee en zijn daarom lekker duurzaam. Het kost meer energie en grondstoffen om een metalen rietje te maken dan een plastic rietje. Maar een metalen rietje gebruik je veel langer en is zoveel beter voor de natuur.
Ze zijn vooral gemaakt van tarwestro. Het grote voordeel van deze rietjes is dat ze goedkoop zijn of zelfs gratis als je ze zelf plukt. Je hoeft ze daarom niet af te wassen maar kunt ze weggooien bij het gft-afval. Ze worden niet zo snel papperig als papieren rietjes.
Slechte afbreekbaarheid: Een plastic rietje is gemaakt van polypropyleen. Plastic rietjes komen om verschillende redenen in het milieu terecht. Vervolgens duurt het tot 500 jaar voordat polypropyleen is afgebroken.
Spoel het rietje met warm water onder de kraan. Laat het water een paar keer na elkaar door het rietje lopen. Kon je niet onmiddellijk je rietje reinigen? Laat het dan eerst een kwartiertje weken in warm water zodat aangekoekte restjes makkelijker loskomen.
Bamboe rietjes zijn, in tegenstelling tot plastic rietjes, biologisch afbreekbaar. Daarnaast hoef je ze ook niet na 1 keer gebruiken weg te gooien. Als je ze goed schoon houdt kan je ze jarenlang gebruiken. Om ze schoon te maken kan je ze even onder een lopende kraan houden.
Door een rietje stroomt de alcohol langs het gehemelte. Het gehemelte is sterk doorbloed. Hierdoor wordt een deel van de alcohol al direct via het gehemelte opgenomen. Ook verdampt er meer alcohol als we via een rietje drinken.
Kleine kinderen vinden de eerste kennismaking met een rietje vaak niet makkelijk, het helpt om eerst eens samen te oefenen met een rietje in een glas. Zo leert je kleintje bubbels te maken door te blazen en merkt hij op hoe hard hij aan het rietje moet zuigen zodat het water naar boven komt.
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een ander voordeel van de rietjesbeker is dat je kindje deze zo horizontaal mogelijk moet houden om te kunnen drinken. Hierdoor wordt het nekje van je kindje niet belast tijdens het drinken.
En rietjes van staal en bamboe kun je volgens de expert zonder zorgen in de vaatwasser doen, zodat ze goed schoon worden. Volgens haar kun je ze het beste in het bestekrekje zetten, zodat ze niet omvallen.
Bamboe rietjes kunnen in de vaatwasser. Wel zo prettig, want zo wordt het schoonmaken wel heel eenvoudig.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Drinkrietjes koop je online bij Blokker.
Sommige van deze belletjes zetten zich vast op het rietje (waarom? dat is weer een andere vraag). Omdat het gas lichter is dan cola, ondervinden ze een opwaartste stuwkracht. Deze opwaartse stuwkracht gaat over op het rietje als het belletje aan het rietje vasthangt.
Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
Een papieren rietje bij een klein drankenkarton kun je terugduwen in het pakje, dan wordt het mee gerecycled. Een leeg pak weggooien is simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen.