Kinderen van 6 tot 10 jaar: Maat XS.Kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen met een klein gezicht: Maat S/M.Volwassenen met een groot gezicht: Maat M/L.
De grootte van de zwembril
Bij de juiste maat zal de zwembril blijven plakken (minimaal 3 seconden) op het hoofd, als de bril niet blijft zitten is de maat of het pasmodel van de bril niet geschikt. Op het moment dat de bril mooi aansluit (blijft plakken) zal de zwembril niet gaan lekken omdat deze vacuüm afsluit.
Kies voor een comfortabele zwembril die goed past. Als je buiten gaat zwemmen kun je het best een zwembril met UV-bescherming kopen. Kies een zwembril van polycarbonaat, deze gaan langer mee en kunnen tegen een stootje. Als je voor een dubbele hoofdband kiest, kun je meer stabiliteit hebben bij grote snelheden.
De juiste maat
Over het algemeen kun je zeggen dat de S/M maat geschikt is voor de meeste dames en tieners en de L/XL maat voor heren. Als de maat niet juist is, wordt snorkelen een stuk minder leuk – er komt water in, het zit te strak of te ruim.
Voor de juiste maat kijk je naar de afstand tussen kin en bovenkant van neus/tussen de ogen. Als deze afstand kleiner is dan 13,5 cm, dan wordt het de S/M . Is de afstand groter, dan is L/XL de juiste maat. Er zijn overigens ook merken die meer dan twee maten hebben!
Een duikbril of snorkelbril beslaat doordat er een aanslag op de bril zet. Door het temperatuurverschil tussen de lucht in de bril en het water buiten de bril, ontstaat er condens, net als bij bijvoorbeeld autoruiten.
Een goede snorkelset bestaat uit een duikbril, een mondstuk en eventueel een paar zwemvliezen. Het is belangrijk dat de duikbril goed aansluit zodat er geen water in loopt. Ook is het belangrijk dat het mondstuk goed past. Het mondstuk moet je namelijk gebruiken om adem mee te halen.
Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
Nadelen van snorkelen
Bij het snorkelen kun je niet te lang onder water blijven omdat je natuurlijk niet te lang zonder zuurstof kan. Het is daarom goed om niet te diep te gaan, zodat je nog zonder moeite de oppervlakte kan halen wanneer je de neiging hebt om te ademen.
Echt snorkelen is leuk voor kinderen vanaf een jaar of zes. En dan ook alleen als ze kunnen zwemmen. Maar ook jongere kinderen vinden het vaak schitterend om door een duikbril de onderwater wereld te bewonderen. Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen al met duikbril op in het water liggen.
Verstel het bandje niet te strak, het mag niet pijnlijk zijn. Daarnaast kun je het bandje het best halverwege je achterhoofd plaatsen. Veel zwemmers hebben dat vrij laag zitten, waardoor je zwembril niet op de juiste manier op je hoofd zit. Ook hierbij geldt: zet je bril tijdens de training niet steeds op en af.
De bril heeft een waterdichte afsluiting die rond je ogen op de huid zit. Doordat dit goed aansluit en het elastiek de zwembril op z'n plaatst houdt krijg je tijdens het zwemmen geen water in je ogen. Zwembrillen worden over het algemeen gemaakt van siliconen.
Een goede duikbril heeft veiligheidsglas (tempered glass), een siliconen gelaatsstuk (het zachte rubber dat tegen je hoofd aandrukt en dat rond je neus zit), een neusstuk (om je oren te kunnen klaren) en een zachte flexibele hoofdband. Verder let je op de stevigheid van het frame en de gespen.
De beste duikbril van dit moment is volgens ons de TUSA Freedom Ceos duikbril. Deze duikbril is gemaakt met behulp van nieuwe technologieën, zoals de Freedom technologie, waardoor de duikbril een uitzonderlijk goede pasvorm heeft.
Bij snorkelen maak je gebruik van een snorkel om door te ademen en blijf je aan het oppervlak. Bij duiken ga je juist onderwater met een duikfles en adem je door een ademautomaat. Hierdoor kun je dieper onder water om de onbekende onderwaterwereld te verkennen.
Diep ademhalen
Tijdens het duiken ademen we langzaam en diep. Op deze manier ademhalen is beter voor het luchtverbruik omdat de uitwisseling van luchtmengsels doelmatiger is als de lucht in de longen wordt getrokken en langzaam weer wordt losgelaten.
Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn. Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.
Met de snorkel kun je met je hoofd onder water ademen. Het is eigenlijk een pijpje waardoor je lucht inademt, met een goed mondstuk dat je in de je mond kunt houden. Je kunt gewoon rustig doorademen zolang je aan het wateroppervlak bent. Maak je een hoekduik, dan eerst flink inademen en duiken maar!
Brildragers en snorkelen
De duikbril kan dan niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril 'op sterkte' dus. Kijk eens in de webshop naar de duikbrillen van Tusa. Er zijn vele typen maskers die op sterkte geleverd kunnen worden.
De Gadgy Duikmasker Full Face L/XL is verkozen tot het beste duikmasker 2022! Dit komt voornamelijk door het hoogwaardige materiaal, de uitgebreide functionaliteiten en de uitstekende kwaliteit! In combinatie met de voordelige prijs is dit absoluut de beste koop die je in huis kan halen.
De duikbril bestaat uit één lens en is gemaakt van PVC. Een voordelige snorkelset voor kinderen is de 100 van Subea (Decathlon). De set kost slechts €11,99 en bestaat uit vinnen, een duikbril en een snorkel. De vinnen beginnen vanaf maat 28.
Decathlon verkoopt duikbrillen voor kinderen en volwassenen. Vind jouw nieuwe duikbril van Subea, Cressi of Mares. Vergeet niet om ook een snorkel en eventueel snorkelvinnen te kopen, of kies voor een complete snorkelset.