Apple apparaten laad je snel op met een Power Delivery snellader. Je hebt hiervoor een oplader met minimaal 20 watt vermogen nodig. Na een half uur laden zit je batterij voor ongeveer 50 procent vol. Met de oude 5 watt lader die vroeger bij je iPhone zat, zit je na een half uur pas rond de 20 procent.
U kunt de batterij van uw iPhone 8 en nieuwer in ongeveer 30 minuten opladen tot 50 procent. Snelladen werkt als u een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel en een van de volgende adapters gebruikt: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W, 20 W2, 29 W, 30 W, 61 W, 87 W of 96 W.
Het opladen via een kabel gaat nog sneller. Zo kun je op de iPhone 12 gebruik maken van fast-charge. Hiermee laad je tot 50% op binnen 30 minuten met een adapter van 20W of hoger.
Hoe werkt snelladen? Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt, om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
De normale iPhone 13 kan worden geladen met een vermogen van 21 watt en is binnen 89 minuten opgeladen. De iPhone 13 Pro MAX trekt 27 watt en is binnen 86 minuten vol. Het is overigens niet zo dat de iPhones tijdens de volledige laadcyclus op dit vermogen laden.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Drie minuten laden en je rijdt 100 kilometer door: de snelste oplader ooit komt deze winter op de markt. Een nieuwe laadpaal van het Zwitserse ABB is 'de snelste ter wereld', aldus het bedrijf. In drie minuten kan een auto weer 100 kilometer rijden, en in een kwartier is een accu helemaal vol.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Snelladen zal je batterij niet beschadigen
De iPhone 11 Pro en Pro Max worden bijvoorbeeld geleverd met een snellader van 18 watt, maar er zijn ook laders van 25 watt en zelfs extra snelle 45-watt laders verkrijgbaar.
Oorzaken batterij laadt langzaam op
Er is iets mis met de oplader. Je gebruikt het toestel tijdens het opladen. Een probleem met de instelling snelladen. Een defect.
Alle toekomstige iPhones zijn geschikt voor snelladen, maar het werkt alleen als je een geschikte oplader gebruikt. Die levert Apple niet standaard mee. Bij de iPhone 11 Pro (Max) kreeg je een voor het eerst een 18 Watt-adapter, die geschikt is voor snelladen van de iPhone 8- t/m iPhone 11-serie.
Wanneer ik mensen vertel over snelladen is er bijna standaard dezelfde vraag: "is snelladen slecht voor mijn iPhone?", of "gaat de batterij van de iPhone sneller kapot door snelladen"? Het korte antwoord: nee, snelladen is niet slecht voor de iPhone.
Doordat de snellader meer Watt kan produceren dan een gewone USB-lader is de telefoon sneller vol. Een gemiddelde snellader levert ca. 16 Watt per uur. Om een snellader te kunnen gebruiken moet je telefoon wel gebruik maken van snel laadtechnologie.
Snelladen bij Fastned duurder
Dit komt volgens de aanbieder door de stijgende energieprijzen in Europa. Wilt u niks meer missen klik hier voor een voordelig Autovisie abonnement. Momenteel betaal je aan de laadpaal per kilowattuur 68 eurocent. Heb je een abonnement, dan betaal je 45 eurocent per kilowattuur.
Onze keuze voor de beste iPhone-oplader: Apple 20W oplader
De beste keuze vinden we Apple's 20W usb-c-oplader. Deze is geschikt voor snelladen en is vanwege usb-c ook toekomstbestendiger. Deze oplader is bovendien geschikt voor je iPad, dus je kan hem met meerdere apparaten gebruiken.
De capaciteit van een lader wordt aangegeven in kW. Een publieke laadpaal heeft meestal een vermogen van 11 of 22 kW in wisselstroom (AC). We hebben het over een snellader als er meer stroom doorheen gaat, namelijk minimaal 43 kW. Die capaciteit gaat steeds verder omhoog, tot pakweg 350 kW bij de nieuwere installaties.
Volgens ZDNet zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur aan loopt. De reden daarvoor zou zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt.
Dat het snelladen schadelijk kan zijn voor de accu ligt aan de hoogte van de spanning. De hogere spanning zorgt ervoor dat de batterij warmer wordt dan bij lagere spanning. Een hogere spanning en warmte zijn over het algemeen niet erg goed voor batterijen.
De gemiddelde laadtijd van een elektrische auto die thuis wordt opgeladen ligt tussen de 6 en de 10 uur. Wanneer een auto aan een DC snellader wordt gekoppeld, kan de elektrische auto tot wel 6 keer sneller opladen.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65% en 75% te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.