Deze zwevende vlekjes bewegen met de ogen mee en komen dan weer op dezelfde plek terug. Ze vallen vooral op bij het kijken naar een wit plafond of blauwe lucht. We noemen deze vlekjes
Dit zijn meestal mouches volantes of floaters. Het zijn onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Veel mensen beschrijven de zwarte vlekken als draadjes, haren, spinnetjes of zwarte stipjes in het oog. Deze zwevende vlekjes bewegen met de ogen mee en komen weer op dezelfde plek terug.
Hoewel witte vlekjes - klein of groot - eruit zien als iets om je zorgen over te maken, zijn ze relatief onschuldig. Helaas kun je niets doen om ze te laten verdwijnen. Er is simpelweg geen manier om pigment dat weg is weer terug te krijgen.
Het glasachtig lichaam is een geleiachtige vloeistof in het binnenste van onze oogbol. Normaliter worden deze overbodige eiwitten door het lichaam zelf opgeruimd, maar bij glasvochttroebeling is dit niet het geval. Dit resulteert in eiwitresten binnenin de oogbal.
Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.
Verlies van gezichtsvermogen - Als je in hevige mate last hebt van stress kan dit leiden tot centrale sereuze chorioretinopathie. Hierbij is er sprake van een vochtophoping onder het netvlies, meestal in de macula (gele vlek). Dit resulteert in een wazig of vervormd zicht en verlies van gezichtsscherpte.
De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Bijziende (bril met min-sterkte) mensen hebben meer aanleg om troebelingen in het glasvocht te krijgen. Ook bij een ontsteking in het oog (uveïtis) kunnen bewegende vlekjes worden gezien en bij suikerziekte kan bloed in het glasvocht komen wat als vlekjes wordt waargenomen.
De klachten van staar ontstaan meestal geleidelijk en nemen langzaam toe, denk aan: Wazig zien, moeite met krant lezen of TV kijken, autorijden. Grauwer beeld, minder kleuren. Lichtverstrooiing, bijvoorbeeld: last met autorijden in het donker, koplampen, straatlantaarns.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien.
In de twaalfvingerige darm komt alvleessap bij het voedsel. Alvleessap bevat enzymen waarmee de eiwitten in nog kleinere mootjes worden gehakt. In de wand van de dunne darm zitten miljoenen kleine kliertjes die darmsap maken. Darmsap bevat enzymen die de kleinere stukjes eiwit afbreken tot aminozuren.
Gisten komen van nature voor op onze huid, maar onder invloed van warmte en vochtigheid kan dat gist gaan overgroeien en tast daarmee de bovenste huidlaag aan. Er komt een bepaald stofje vrij dat zo'n impact heeft op pigmentcellen dat er witte vlekken ontstaan.
Witte pigmentvlekken hebben eigenlijk de verkeerde naam. Want de witte plekken ontstaan juist, doordat er te weinig pigment in de huid voorkomt.
Als u lichtflitsen ziet, zijn ze meestal wit of helderblauw. Het is alsof een lamp knippert of een soort bliksem. Ze kunnen ontstaan als er iets aan het netvlies trekt. Lichtflitsen kunnen ook horen bij migraine.
Bij het verouderingsproces en/of een achterste glasvochtmembraanloslating kunnen troebelingen worden waargenomen: puntjes, cirkels, slierten, vliegjes, spinnewebben etc. Deze troebelingen worden mouches volantes (vliegende muggen, zwevende vliegjes) genoemd. De troebelingen bewegen mee en na met de oogbewegingen.
Dat is een entoptisch verschijnsel waarbij men zwevende vlekken voor de ogen ziet. De vlekken, schaduwachtige vormen die in zowel alleen als groepsgewijs kunnen voorkomen, kunnen de vorm aannemen van puntjes, draden of zelfs hele webben en volgen de bewegingen van het oog.
In het kort: Sterretjes zijn kleine lichtflitsjes in het gezichtsveld als gevolg van te snel bukken of opstaan of door een klap op het hoofd. Sterretjes zien wordt veroorzaakt door een sterke prikkeling van je netvlies. Je kunt ook sterretjes zien door een tekort aan zuurstof als je bijvoorbeeld bent flauwgevallen.
Het vaststellen van cataract kan niet bij elke opticien. Dit kan echter wel bij Brilart omdat we beschikken over de juiste, moderne apparatuur. We kunnen zelf cataract al in een zeer vroeg stadium vaststellen. Dit betekent dat we de eerste symptomen nog kunnen counteren door sterkere brilglazen.
Oorzaken van staar
Met het ouder worden, gaan die eiwitten samenklonteren. Daardoor wordt de lens langzaam minder helder. Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel dat al vanaf 55 jaar kan ontstaan. Rond de 75 jaar heeft 70% van de mensen staar.
Symptomen bij staar
Waziger en 'mistiger' zien, vooral bij schemering en in het donker. Fletser zien van kleuren en minder waarneming van kleuren (grauwer beeld) Dubbelzien of schaduwbeelden met één oog. Lichtschitteringen of verblinding door licht.
Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens. Als de ooglens troebel is, worden de lichtstralen in hun beloop gestoord, waardoor er een onscherp beeld op het netvlies ontstaat. Ouderdomsstaar (seniel cataract) is de meest voorkomende vorm en is een gevolg van het ouder worden.
Een recente studie toont aan dat een natuurlijke, in ons lichaam aangemaakte chemische stof, cataract kan genezen. De ontdekking werd vastgesteld bij konijnen en honden. Onderzoekers beweren dat als dit ook bij de mens het geval is, de nood om operatief in te grijpen bij cataract stevig zou kunnen afnemen.
Staar ontwikkelt zich meestal geleidelijk. Het kan dan jaren duren voordat u er iets van merkt. Soms gaat het sneller.Dan treedt binnen enkele maanden een verslechtering van het zicht op.
Wat te doen bij wazig zien? Als u langzaamaan slechter bent gaan zien kan het zijn dat u verziend of bijziend bent (refractieafwijking). Dan is een bezoek aan een opticien een goed idee. Na een oogmeting weet u of een bril of contactlenzen u kunnen helpen.
Ze vallen vooral op bij het kijken naar een wit plafond of blauwe lucht. We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht. Bij het ouder worden verandert het glasvocht en komt dit vaker voor.
Bij de meeste mensen met troebelingen en flitsen is er sprake van een (onschuldige) glasvochtmembraan loslating. Uitval van het gezichtsveld. Op de plaats van de netvliesloslating ontstaat een zwarte of grijze vlek in beeld. Door deze vlek kan niet heen worden gekeken.