Gemiddeld 9 maanden ziek thuis. Die negen maanden is berekend op basis van de ziektecijfers in verband met burn-out van sociaal secretariaten. De re-integratiecijfers op het werk na een burn-out zien er helaas niet goed uit, zeker als je negen maanden afwezig bent geweest.
Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen. Van elke terugval kun je ook leren.
Een succesvolle terugkeer naar het werk vergt inspanning van werknemer en werkgever. De duur van een burn-out verschilt per individu. Gemiddeld pakken mensen met een burn-out na 55 tot 100 dagen langzaam de draad weer oppakken.
Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang een burn-out duurt. De één hersteld binnen een paar maanden, maar bij de ander duurt het twee jaar. Volgens onderzoek van ArboNed duurt een burn-out gemiddeld 8 maanden, maar zo'n gemiddelde zegt dus niet zoveel.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Kun je bij een burn-out na drie maanden, zes maanden of twaalf maanden terug aan de slag? Hoe lang duurt een burn-out? Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie.Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer. Daar kan veel variatie in zitten.
Je voelt je lichamelijk en geestelijk uitgeput: letterlijk opgebrand.Je raakt je grip op de situatie kwijt en krijgt klachten die veel effect hebben op je dagelijks leven. Een burn-out is niet alleen een psychisch probleem, maar burn-outklachten zijn ook duidelijk te voelen en merken in je lichaam.
Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.
De geestelijke en lichamelijke klachten samengenomen maken het in de meeste gevallen niet mogelijk om te werken. U raakt arbeidsongeschikt door de burn out en komt thuis te zitten. Er is sprake van ziekteverzuim en bij het verwaarlozen van de burn out klachten treedt op den duur arbeidsongeschiktheid op.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Extreme vermoeidheid
Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie. De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is.
“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”
Een arts kan overspannenheid of burn-out vaststellen aan de hand van medische richtlijnen. Het vaststellen of sprake is van overspannenheid of uiteindelijk een burn-out is van belang om het juiste medische behandelplan te kunnen laten volgen.
Factoren die het herstelproces bemoeilijken
Denk aan drukke en overprikkelende omstandigheden, mentale of fysieke overbelasting, aanhoudende stressoren, enzovoort. Minder voor de hand ligt dat kenmerken van intrinsieke, biologische factoren van de burn-out zélf de herstelduur beïnvloeden.
Burn-out werd in de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gezien als aanpassingsstoornis en 2012 hebben de zorgverzekeraars besloten de behandeling voor een aanpassingsstoornis niet meer te vergoeden.
Volgens onderzoekers mogen we spreken van een burn-out als aan de volgende kenmerken wordt gedaan: Je voelt je overspannen. De klachten houden al minimaal zes maanden aan. Gedurende de hele dag voel je je voornamelijk vermoeid en uitgeput, zowel geestelijk als lichamelijk, en je kan niet meer zoveel aan als vroeger.
Bij een burn-out worden soms medicijnen voorgeschreven door de huisarts of bedrijfsarts. Dit zijn meestal slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen, zoals:Temazepam. Nitrazepam.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Als je burn-out1 bent en je kunt niet werken, dan nodigt de bedrijfsarts je uit voor een bezoek. Hij wil onderzoeken waarom je niet kunt werken en zal met je bespreken hoe je zo snel mogelijk weer beter kunt worden. Hij vraagt hoe het met je gaat.