Soorten puistenWhiteheads of gesloten comedonen zijn witte puntjes waarbij de uitgang van de porie verstopt is met talg en dode huidcellen. Door de dode huidcellen komt het talg niet in contact met zuurstof en blijft de ophoping wit.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Een puist is een ontsteking
Een puist is een kleine ontsteking in een haarzakje. Je huid zit vol met leven, van allerlei bacteriën en schimmels. Soms raakt een haarzakje verstopt met talg. Daar kan een bacterie of schimmel lekker gaan broeien.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp.
Druk zachtjes met de vingertoppen aan op de zijkanten van de puist. Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel uit tegelijk. Was het gebied na het uitknijpen met water en een reiniger. Laat het puistje met rust.
Werk schoon! Maar alléén als het puistje al een wit puntje heeft. Pijnlijke, meer onderhuidse rode bultjes en pukkels zal je niet zo kunnen uitknijpen. ' 'Heb je ineens last van een uitbraak vlak voor een heel belangrijke dag, zoals je bruiloft, dan 'mag' je een stapje verder gaan.
Wil je tóch knijpen, dan moet je het met een beetje beleid doen. Houd knijpen beperkt tot de puisten die echt op knappen staan en waar het pus al bijna aan de oppervlakte ligt. Ook kun je met een gedesinfecteerd naaldje eerst door de huid prikken. Dan vindt het pus een makkelijke weg naar buiten.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Wanneer de talg niet aan het huidoppervlak eruit kan komen en er bacteriën in de talgklier komen, zal er een ontsteking ontstaan – en dan heb je een puistje. Een typisch puistje is rood en gezwollen en gevuld met gele pus die eruit komt als het puistje openbarst.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden.
' Kortom, je voelt een combinatie van fysieke drukontlasting wanneer je een puistje uitdrukt en een mentaal gevoel van opluchting. Je hersenen en lichaam vinden het leuk als je een puistje uitknijpt. Datzelfde gevoel kunnen mensen ook krijgen van het kijken naar video's waarin een puist wordt uitgeknepen.
Raak de steenpuist niet aan. Knijp de puist niet uit. Als u de puist probeert uit te knijpen, kan de ontsteking erger worden. Smeer er ook niets op, ook geen trekzalf.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
Dit is echt een fabeltje; een hardnekkige ook. De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'.Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
Verstopte talgklieren kunnen ook onder de huid openbarsten, en dan is er sprake van een onderhuidse puist. Het zal aanvoelen als een kleine harde knobbel onder de huid. Als een onderhuidse puist openbarst, kan er een infectie ontstaan en loop je de kans dat je een litteken krijgt.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Toch is het niet zo'n goed idee om alcohol te gebruiken om puistjes te bestrijden. Alcohol kan de huid namelijk flink uitdrogen en irriteren, waardoor huidproblemen kunnen verergeren.
Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.