Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin.
Het is echter iets anders dan scrubben, waarmee je ook dode huidcellen kan verwijderen. Bij exfoliëren breng je een product aan op je gezicht op basis van (fruit)zuren dat je laat zitten, bij scrubben haal je het product weer van je gezicht af. Bij exfoliëren werkt het product dus eigenlijk voor je.
Hoe vaak je moet exfoliëren hangt van je huidtype en eventuele huidproblemen af. Voor de één is 2 keer per dag exfoliëren met glycolzuur of salicylzuur de juiste frequentie terwijl iemand anders het fijn vindt om één keer per dag of om de dag een exfoliant aan te brengen.
Wanneer je een normaal huidtype hebt, wordt aangeraden ongeveer drie keer per week je huid te exfoliëren. Wanneer je een gevoelige of geïrriteerde huid hebt kun je dit beter opschalen naar vier tot vijf keer per week. Heb je last van (zware) acne? Dan kun je het beste elke dag exfoliëren.
Door je gezicht dagelijks te exfoliëren, kun je de dode huidcellen sneller verwijderen. Hierdoor wordt je huid egaler en krijgt je huid weer een frisse uitstraling. Het exfoliëren van de huid kan verstopte poriën als het ware 'ontstoppen', waardoor grove poriën minder zichtbaar lijken.
Exfoliëren is niet hetzelfde als scrubben. Bij het scrubben van je huid verwijder je net als bij exfoliëren ook de dode huidcellen. Wel kan je bij het scrubben van je huid ook gezonde cellen verwijderen. Een scrub werkt heel oppervlakkig en is vaak te grof.
Breng na het gebruik van een exfoliant altijd een dag- of nachtcrème aan. Gebruik je de exfoliant in de ochtend? Dan is het belangrijk om daarna te smeren met een crème die minstens SPF 30 bevat. Door het exfoliëren wordt je huid gevoeliger voor uv-straling, je verwijdert immers het bovenste laagje van je huid.
Je kunt na een exfoliant een moisturizer aanbrengen. Wacht wel even 10 minuten voordat je dit doet.
Je kunt een peeling thuis doen met een product met bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur of een peeling behandeling laten uitvoeren bij de huidspecialist. Chemische exfoliants worden gezien als misschien wel de veiligste en zachtste manieren om de bindingen tussen huidcellen te verbreken en de poriën te ontstoppen.
Waarom een exfoliërende zeep kiezen ? Omdat deze alle dode cellen van uw huid verwijderd en uw huid zacht achterlaat terwijl het tegelijkertijd diep wordt gereinigd. Een must voor een frisse en stralende huid !
Exfoliant huidverzorging
Exfoliëren is een essentiële stap in je huidverzorgingsroutine. Dode huidcellen worden op milde wijze verwijderd om een gezonde nieuwe huid te tonen en het zorgt ervoor dat andere producten beter door je huid worden opgenomen.
Lastig maar niet geheel onmogelijk, je eigen rug scrubben onder de douche. Wanneer je geen partner hebt die jouw rug wel even zou kunnen insmeren dan is een borstel met een lange steel (je kent ze wel) handig om aan te schaffen. Dit zal helpen om porie-verstoppingen van de dode huidcellen te verwijderen.
AHA's (alphahydroxyzuren zoals glycolzuur en melkzuur) en BHA (betahydroxyzuur/salicylzuur) zorgen er beide voor dat de "lijm" die dode huidcellen bij elkaar houdt wordt opgelost. Wanneer dat gebeurt, laat de huid de dode huidcellen los.
Kijk per week/twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik als volgt op als je geen irritatie ondervindt: – Begin met een keer in de drie dagen “s avonds aanbrengen. – Als dit goed gaat, gebruik dan om de dag 's avonds. – Uiteindelijk: elke avond.
Hoe gebruik je het? Omdat de exfoliant zo krachtig is, raadt Paula's Choice aan om het gebruik op te bouwen van enkele keren per week naar een à twee keer per dag. Je brengt het product 's ochtends en/of 's avonds na het reinigen simpelweg aan met een wattenschijfje.
Na vier tot acht weken kun je effect verwachten. Neem dus écht even de tijd om te zien wat het Serum voor je kan doen. Niet iedere huid reageert hetzelfde of even snel. Soms kan de huid in het begin zelfs wat onrustiger worden.
Scrub een gezonde huid niet meer dan één keer per week en een droge huid maar één keer per maand. Een vette huid kan wel één tot twee keer per week gescrubd worden.
Wanneer je niet scrubt hopen dode huidcellen zich op. Hierdoor kunnen nieuwe haartjes zich moeilijker een weg naar buiten banen. Door te scrubben houd je de huid schoon en de ingangen van je haarschachten vrij. Hierdoor hebben haartjes minder snel de kans om in te groeien.
De voordelen van scrubben
Het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor je huid steviger, gladder en heerlijk zacht aanvoelt. Dode huidcellen kunnen zich opstapelen en een dikke laag vormen op je huid. Door ze te verwijderen, krijgt je velletje een frisse, mooie gloed.
Salicylzuur met sterkte 20-40% wordt gebruikt bij wratten, likdoorns, eeltknobbels en schimmelnagels. Na enkele dagen kunt u de bovenste laag afschuren of afvijlen. Na een paar weken kan de klachten verdwenen zijn. Soms duurt het een paar maanden.
De scrub van het franse apothekersmerk Embryolisse is een aanrader voor elk huidtype. De kleine korreltjes maken de huid glad, stralend en gerevitaliseerd. Deze fijne Rituals scrub bevat mild reinigende en exfoliërende bamboedeeltjes en zorgt onmiddellijk voor een stralende teint. Ook ruikt het product erg lekker.
Toners zijn moderne vloeibare vochtinbrengers die het huidoppervlak verbeteren en je huid geven wat ze nodig heeft om er frisser, gladder en gehydrateerd uit te zien. Heb je een gemengde of vette huid? Dan kunnen toners grove poriën en overtollig talg verminderen.