Je bent middelijk bezitter, indien er iemand anders is die het dier voor jou houdt. Je bent onmiddellijk bezitter indien jij zelf het dier houdt. Als houder, houdt je het goed of dier voor een ander. Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien.
Na de scheiding zal het dier aan een van beide partijen worden toebedeeld en is één persoon juridisch eigenaar. Belangrijk is om een belangenafweging te maken. Er zal onderling afgesproken moeten worden wie het huisdier krijgt en ervoor zal zorgen.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
De hond is uw eigendom, wat meebrengt dat u op basis van de wet bevoegd bent het dier op te eisen van de vinder. Er zal afgifte van uw hond moeten worden gevorderd en wanneer uw hond alsnog niet wordt afgegeven kan er om dwangsommen worden gevraagd.
Hoewel de hond vaak als familielid wordt gezien, is de situatie niet te vergelijken met het omgangsrecht met kinderen. Juridisch gezien is een hond een zaak, net als de bank of televisie, en heeft een hond -in tegenstelling tot kinderen- geen eigen rechten.
Ook persoonlijkheid en ras spelen een rol
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Wie kan worden aangewezen als bezitter van een dier wordt geregeld in artikel 3:107 BW. De bezitter is degene die het dier voor zichzelf houdt. Dit zal meestal tevens de eigenaar zijn.
Heeft men tussen de vijf en tien honden, dan valt men onder de klasse 3-meldingsplicht. Men moet dus melding doen van de activiteit aan de gemeente. Wie meer dan tien honden heeft, moet een klasse 2-vergunning aanvragen bij de gemeente.
Veel honden kunnen prima leven in twee huishoudens, toch is co-ouderschap niet per se een prettige oplossing voor een hond. Het kan erg verwarrend zijn om steeds te schakelen tussen twee werelden.
Gemeenschap van goederen: hond is van allebei
Ook kijkt de rechter naar het belang van het dier. Als één van de partners te weinig thuis is of een te kleine woning heeft, is de keuze vaak snel gemaakt. Stel, u krijgt de hond onder uw hoede, dan moet u de helft van de waarde van de hond aan uw ex-partner betalen.
Bij een scheiding of break-up van de relatie moeten jullie bepalen bij wie het huisdier moet wonen. In sommige gevallen komt de rechter daarbij aan te pas, die wijst het dier toe aan één van de twee partners. De rechter houdt gelukkig ook rekening met het welzijn van het huisdier.
Als jouw hond goed alleen kan zijn, en hij laat dat ook zien, dan accepteert hij je als zijn leider. De hond accepteert dat het baasje heeft besloten om te vertrekken. Als je hond erg blij is om je weer te zien, maar niet overdreven opgewonden is bij binnenkomst is dit een goed teken.
Dit doe je door een voertje in je handen voor de neus te houden en deze omhoog te bewegen van voor naar achter over de kop. De hond gaat dan zitten. Je hoeft dus niet het commando zit te geven. De hond leert dan dat hierkomen altijd betekent dat hij voor de baas komt zitten.
Om gehoorzaam te worden moet hij de gehoorzaamheidstraining leuk vinden. Honden leren sneller te luisteren als ze er plezier in hebben en beloont worden, dan wanneer je streng bent. Als de hond wordt beloont als hij de commando's „zit“, „blijf“ of „volg“ opvolgt, zal de hond dit gedrag herhalen.
In ongeveer tweehonderd gemeenten moeten hondenbezitters nog hondenbelasting betalen. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 76 euro, 1 euro meer dan vorig jaar. In heel Nederland, inclusief de gemeenten waar hondenbezitters geen hondenbelasting betalen, bedraagt deze belasting gemiddeld 45 euro.
Kinderen kunnen heel erg druk zijn en springen op en af de bank. De hond ligt op de bank te slapen, de kinderen springen op de bank en de hond schrikt hiervan en kan eventueel uithalen. Dit zou een reden kunnen zijn om de hond te leren niet op de bank te zitten.
Voor huisdiereigenaren zijn de kosten: Nieuwe registratie: eenmalig € 6,50. U krijgt per post de NDG-pas toegezonden. De kosten voor het online wijzigen van houder of adres registratie zijn € 5,00.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.