Italië is bekend om zijn keuken, sportwagens, mooie kusten, het voormalige Romeinse rijk en zeer waardevolle kunststeden. Italië heeft het grootste aantal UNESCO-Werelderfgoedobjecten ter wereld, verspreid over heel het land. Twee onafhankelijke ministaten liggen binnen Italië: San Marino en Vaticaanstad.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.
Maar wist je dat het in Italia gebruikelijk is om iemand op oudejaarsavond linzen te geven? Italianen vieren oud en nieuw vaak met muziek en fuochi artificiali, vuurwerk, op een van de piazza's in het centro storico of op het strand. Kijk waar in Italië je het beste oud & nieuw kunt vieren.
Italië heeft alles wat je zoekt in een vakantie. Het lekkere weer, het goddelijke eten, de rijke cultuur, de hartelijke mensen, de klinkende taal, de bijna achtduizend kilometer aan kust, de idyllische dorpjes, de onverwachtse gebeurtenissen. Tja, zo kan ik nog wel even doorgaan.
De meeste Italianen zijn rooms-katholiek. Hoewel het sinds 1984 niet langer de staatsgodsdienst van Italië is, heeft het rooms-katholicisme nog steeds veel invloed op de Italiaanse cultuur. Uit een onderzoek, gehouden in het jaar 2006, is gebleken dat nog steeds 87,8% van de Italianen zichzelf als rooms-katholiek zien.
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.
Lunch en diner
De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Klompen zijn natuurlijk echt typisch Nederlands. Ze zijn altijd leuk om cadeau te geven. Denk dan niet direct aan de grote houten klompen waar niemand op gaat lopen, maar geef bijvoorbeeld een klomp met een eigen, unieke inscriptie. Of klompen die je als accessoire kunt neerzetten.
Wat is de Italiaanse aperitivo? Zoals de naam al duidelijk impliceert gaat het om de paar uur voor het diner waarbij je een aperitief nuttigt om de eetlust op te wekken. In Italië gebeurt dit veelal door het drinken van een Spritz met bijvoorbeeld Aperol of Campari.
De aperitivo is iets dat je overal in Italië kan drinken. De officiële betekenis van het woord aperitivo is 'het openen van de maag'. Vandaar dat veel typische drankjes en cocktails die tijdens de aperitivo worden gedronken wat bitter zijn. Denk maar aan de alcoholvrije crodino of de bekende aperol spritz.
Het is een doodsimpel broodje van meel, gist, water, zout, soms een beetje suiker en olijfolie. Je ziet ze in elke bakkerij, en dat is geen toeval. Goedkoop brood is namelijk een basisrecht in Italië. Je mag bakken wat je wilt als bakker, maar je bent verplicht om Il pane comune in je assortiment te hebben.
Italianen houden van een zoet ontbijt met veel koolhydraten. Echter sommige Italianen geven de voorkeur aan een zout ontbijt en nuttigen focaccia. Focaccia is Italiaans brood met een dikke deegbodem.
De drie belangrijkste recepten zijn spaghetti alla carbonara (met guanciale spek, parmezaanse kaas en eieren), spaghetti alla puttanesca (met een gepeperde tomatensaus, kappertjes en ansjovis) en spaghetti all'amatriciana (met guanciale spek, tomaten, pecorino en peperoncino).