Online heb je meer keuze uit verschillende merken, die vaak beter van kwaliteit zijn. Zo heb je bijvoorbeeld Climaflex. Dit merk biedt stevige isolatie aan dat makkelijk rond de cv leidingen past voor een betaalbare prijs. Climaflex heeft ook zelfklevende buisisolatie, wat het aanbrengen heel makkelijk maakt.
Er zijn twee types buisisolatie: één met en één zonder sluiting. Het type met sluiting heeft een plakrand en werkt makkelijker, maar is iets duurder. Met buisisolatie zonder plakrand ben je goedkoper uit, maar daarbij moet je wel zelf alle naden dicht tapen. Je hebt hier speciale buis isolatietape voor.
Verwarmingsbuizen isoleren: stap voor stap
Snijd met de verstekbak bij twee uiteinden van de buisisolatie een hoek van 45° af. Schuif nu deze uiteinden van de buisisolatie bij de bocht vlak aansluitend tegen elkaar en plak de stootnaad met buisisolatietape dicht.
Je chauffagebuizen isoleren is relatief eenvoudig. Er bestaan een heleboel kant-en-klare schalen die speciaal ontworpen zijn om buizen te isoleren. Kies bijvoorbeeld buisisolatie in glas- of rotswol of polyethyleenschuim. Over het algemeen geldt: hoe dikker de isolatie, hoe beter, maar ook hoe duurder.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Leidingenisolatie en warm tapwater
Let hierbij wel op dat u alleen circulatieleidingen isoleert. Het isoleren van andere leidingen van het warme tapwater is niet verstandig. Normale leidingen moeten namelijk zo snel mogelijk afkoelen om legionella in de leidingen te voorkomen.
De leidingen die u kunt isoleren zijn de waterleidingen en cv-leidingen. Waarom deze twee leidingen? Allereerst de cv-leiding: deze zorgt ervoor dat er warm water naar uw radiatoren gaat, wanneer deze eerst door een koude ruimte gaat verliest deze al een deel van zijn warmte.
Vooral de leidingen die door koude ruimtes lopen verliezen veel energie. Om toch te kunnen voldoen aan de warmtebehoefte op de gewenste plek moet de cv-ketel extra hard stoken om de ruimte op temperatuur te krijgen. Door isolatie om de verwarmingsbuizen te plaatsen voorkomt u veel warmteverlies.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Bandagefolie is een dunne, sterke folie die bijna geen warmte uitstraalt. De folie kan je makkelijk om buizen wikkelen of in stroken plakken. Hiermee wordt de warmte uitstraling van de buizen voor 95% tegengehouden.
Deze holle isolatie buizen zijn gemaakt van polyetheenschuim en voorzien van een handig kliksysteem. Hierdoor schuif je de buisisolatie gemakkelijk om je leidingen heen. Plak de naad dicht met ductape of lijm de naden aan elkaar zodat de buizen niet kunnen verschuiven.
Buisisolatie wordt gebruikt voor het isoleren van leidingen (leidingwerk en buizen). Buisisolatie wordt om het leidingwerk geplaatst en middels een plakstrip dicht gemaakt. Het is een makkelijk te plaatsen isolatiemateriaal waarmee u ook meteen energie bespaart.
Je kan buisisolatie buizen schilderen, op de voorwaarde dat je het juiste type verf gebruikt. Warmte isolerende muurverf is zeer geschikt voor deze klus, omdat het goed bestand is tegen hoge temperaturen.
Warmteverlies door waterleidingen
Deze laat namelijk gemakkelijk warmte door, waardoor de energierekening alsnog hoog uitvalt. Uiteindelijk laat je je huis isoleren om geld te besparen én een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Maar wanneer je je waterleidingen niet laat isoleren, gebeurt dat dus niet optimaal.
Je kan je vloer op twee manieren na-isoleren: langs de onderkant of langs de bovenkant. Langs de onderkant is de gemakkelijkste oplossing. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. Wanneer een woning geen (kruip)kelder heeft bijvoorbeeld, kan je je vloer enkel isoleren langs de bovenkant.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen.
De koudwaterleiding dient geïsoleerd te worden om condens te voorkomen en opwarming te vermijden. Condensvorming kan corrosie, lekkage en schade aan inventaris, opgeslagen meterialen of plafonddelen of gebouwconstructies veroorzaken. Meerdere isolatiematerialen zijn geschikt voor de isolatie van koudwaterleidingen.
Ook isolatie kan dan niet verhinderen dat het koude water plaatselijk opwarmt. Voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar. De enige goede oplossing is dus: voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar.
De legionellabacterie vermenigvuldigt zich enkel in water met een temperatuur tussen de 25 graden en 55 graden. Gebruik het koude en warme water minimaal wekelijks. Als u langer dan een week weg bent geweest, ververs dan het water door het direct na terugkeer even goed door te spoelen.
Bij de dak- en wandisolatie van bewaarplaatsen en koelcellen geldt: hoe dikker hoe beter. Toch? Uit berekeningen van DLV Advies blijkt dat de hogere investering in dikkere dak- en wandisolatie niet altijd zinvol is. Maar het omgekeerde, te dun isoleren, ook niet.
Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.